Met hazenslaapjes bedoelen we slaapjes die korter zijn dan 40 tot 45 minuten. Die 40 tot 45 minuten is de lengte van één slaapcyclus van een baby.
Hazenslaapjes zijn korte slaapjes van 20,30 of 45 minuten.
Leg je baby niet slapend in bed
Het is normaal dat een jonge baby nog niet zelf in slaap kan vallen in bed. Als jouw baby steeds een hazenslaapje doet, leg hem dan niet slapend in bed. Laat hem slapen in de wandelwagen of draag hem. Zo doorbreek je het patroon van hazenslaapjes en oververmoeidheid.
Voor pasgeboren baby's raden wij over het algemeen een ochtenddutje aan van gemiddeld 90 minuten. Bij een baby van 6 maanden is de lengte van het ochtendslaapje al flink afgenomen, naar zo'n 30 tot 45 minuten.
Wat een goede lengte is van een middagdut is afhankelijk van de leeftijd van je kind en het verschilt ook per situatie. Ieder kind is anders, dus kijk naar wat werkt voor jullie. Maar gemiddeld is ons advies: Middagdutje baby: gemiddeld 2 tot 2,5 uur.
3 signalen dat je dreumes toe is aan 1 slaapje
Je kind is minder moe rond bedtijd en/of minder moe rond middagdutje. Je kind wordt vroeg(er) wakker. Je kind wordt opeens weer vaker wakker in de nacht.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Als je baby ongeveer acht weken oud is en begint met hazenslaapjes slapen, is dit meestal te wijten aan het feit dat de melatonine van de moeder hun lichaam heeft verlaten. Rond deze fase gaat het lichaam van je baby pas zelf melatonine aanmaken. Melatonine is nodig om in slaap te vallen en door te slapen.
Als je kind een dutje overslaat of slechts kort in de wandelwagen slaapt, kun je hem wat vroeger naar bed brengen zodat hij wat slaap kan inhalen. Pak de normale routine de volgende dag weer op. Als je baby tot nu toe een strak slaapschema had, zal hij dat al snel weer oppakken; maak je geen zorgen!
Kort slapen betekent vaak ook snel moe en dan blijf je in het ritme van korte slaapjes en kort wakker zijn hangen. Dit kan je doorbreken door ik elk geval na het starten van de dag je kindje na 90 of 120 minuten weer in bed te leggen, afhankelijk van de leeftijd.
Het 2-3-4 ritme betekent dat je op een dag achtereenvolgens rekening houdt met ongeveer 2 uur, 3 uur en 4 uur tussen dutjes: 2 uur: tel 2 uur op bij het moment van wakker worden om het tijdstip van het eerste dutje te bepalen. 3 uur: tel 3 uur op bij het moment van ontwaken uit het eerste dutje van de dag.
Sommige kindjes beginnen zelfs al een klein beetje met (proberen te) rollen. Dit alles kost energie en dat heeft invloed op het slaappatroon. Tijdelijk minder goed slapen wordt ook wel de slaapregressie rond de 4 maanden genoemd.Vanaf de leeftijd van 4 maanden doen om deze reden veel baby's hazenslaapjes.
Over het algemeen is het voor zulke jonge kinderen heel normaal om overdag steeds hazenslaapjes te doen. Meestal duren die alleen wel iets langer, twintig tot dertig minuten per keer. Waarom een baby heel korte slaapjes doet, kan ik niet zomaar verklaren.
Oververmoeidheid herkennen
Net als gapen, huilen en wegkijken is dit een typisch signaal een oververmoeide baby. Ook rood rondom de oogjes is een bekend teken dat een baby moe of oververmoeid is.
Probeer je baby af en toe overdag ook in zijn bedje te laten slapen. Leg hem daarbij slaperig, maar nog niet helemaal slapend, neer. Zo leert je baby om zelf in slaap te vallen. Kinderen die geleerd hebben om zelfstandig in slaap te vallen, slapen dieper en vaak ook langer en worden in de nacht minder vaak wakker.
Het advies voor een effectieve powernap is om niet langer dan twintig minuten te slapen. Dus zorg ervoor dat je een wekker zet. Een slaapcyclus heeft een vaste volgorde: eerst lichte slaap, dan diepe slaap en vervolgens kom je in een REM-slaap, ook wel droomslaap genoemd.
Baby's hebben, net als volwassenen, een biologische klok. Pasgeboren baby's slapen echter nog niet volgens dit ritme. Deze begint zich pas tussen de zes en twaalf weken na de geboorte te ontwikkelen en te vormen.
Je kunt je baby een beetje helpen door hem in je armen wat slaperig te maken en hem neer te leggen als hij bijna in slaapt valt. Later kun je dit moment van neerleggen dan steeds iets gaan vervroegen, totdat je je baby wakker in het bedje kunt leggen en hij zelf in slaap valt.
Een kindje dat zijn of haar ouders vertrouwd en weet dat papa en mama er zijn wanneer dat nodig is, durft los te laten. En dat is wat slapen feitelijk is. Het is dus heel normaal als jouw baby alleen maar bij jou kan slapen. Die veilige basis is nodig om uiteindelijk naar goede slaap toe te kunnen werken.
Om goede slaap te waarborgen kan het enorm bijdragen als je je kindje vanaf zes weken in een ritme probeert brengen waarbij hij elke avond rond dezelfde tijd naar bed gaat (tussen 18.00 en 20.00 uur is 'normaal' voor een baby vanaf een week of 6) en rond dezelfde tijd 's ochtends wakker wordt.
De hazenslaapjes zijn in de eerste 6 maanden normaal. Alle baby's slapen vaker kortere slaapjes, dit komt veel voor met name rondom de zogenaamde slaapregressies. Regelmatig zie ik baby van 3 maanden en 4 maanden korte slaapjes van 20-30 minuten doen.
Van 9 tot 12 maanden: het kind doet een ochtendslaapje en een middagslaapje. Vanaf 1 jaar en tot 18 maanden: geen slaapje meer in de ochtend, maar een langer slaapje in de middag. 3 jaar: een kort slaapje na het middageten, Vanaf 4 jaar: hij heeft rust nodig in een rustige kamer, zonder geluid.
Tussen 8:00 en 9:30 start ochtendslaapje van ongeveer 1,5 tot 2 uur. Tussen 12:00 en 13:00 start tweede slaapje van ongeveer 1,5 tot 2 uur. Tussen 15:30 en 16:00 start derde slaapje van ongeveer 45 minuten tot 1 uur. De duur en het tijdstip zijn afhankelijk van de andere overdagslaapjes.
Over het algemeen wordt aangeraden om een baby van 3 maanden oud 14 tot 17 uur te laten slapen. Overdag doet hij of zij dan 3-5 slaapjes met een tijd van 30 minuten of 2 uur ertussen. Vroeger op de dag slapen baby's meestal vaker en in de middag en avond zijn ze wat langer wakker.