Vergeven is niet hetzelfde als vergeten. Wanneer iemand heel ernstig is pijn gedaan is vergeving is helaas niet altijd mogelijk. Tijd heelt veel wonden, maar soms kost iets te veel tijd. Het gaat er dus niet om dat je goedkeurt wat de ander heeft gedaan.
Het helpt je om slachtoffer af te worden en weer vrij te kunnen leven. Wanneer jij de dader zijn daad, tegen jou, niet meer kwalijk neemt en de dader vergeeft. Dan neem je de kracht van de situatie weg. Dan spreek je vertrouwen uit naar jezelf dat je niet langer, alleen maar, slachtoffer wil zijn.
Vergeven betekent ook niet dat je goedkeurt wat de ander je heeft aangedaan, dat je er excuses voor bedenkt of het vergeet. Luskin: 'Vergeven betekent het gebeurde minder persoonlijk nemen, pijn en boosheid laten varen en iemand anders niet eindeloos verantwoordelijk stellen voor je welzijn. '
Vergeven in 9 stappen
Onderzoek goed hoe je je voelt over wat er gebeurd is. Zorg dat je kunt uitdrukken wat je niet oké vond aan de situatie. Doe wat je moet doen om je beter te voelen. Onthoud dat vergeven niet betekent dat je je verzoent met de persoon in kwestie of zomaar pikt wat hij of zij je heeft aangedaan.
Vergeven en vergeten
“Petrus vroeg aan Jezus: 'Hoe vaak moeten we vergeven? Moeten we zeven keer vergeven? ' Jezus zegt dan: 'Nee, zeventig maal zeven keer. ' Zeven is in Bijbelse begrippen het volledige getal.
Je kan iemand pas echt vergeven als je dit meent, dus neem er ook de tijd voor om alles te laten bezinken en te wachten tot wanneer jij er klaar voor bent. Als je je partner vergeeft, betekent dat niet meteen dat jullie bij elkaar blijven. En dat is soms ook goed.
Probeer in het nu te leven
Dit is misschien een cliché tip, maar in het nu leven is heel belangrijk in deze situatie. Iemand moeten of willen vergeven betekent dat je in het verleden blijft hangen, terwijl je daar eigenlijk niets meer aan kunt doen.
Stap 1: Erken en benoem wat je hebt gedaan
Je eigen aandeel erkennen is de eerste stap in het herstellen van de relatie. Benoem expliciet wat je fout hebt gedaan en erken wat het effect daarvan op de ander is. 'Ik heb je pijn gedaan door achter je rug te roddelen, dat spijt me heel erg. '
"Als je vooruit wilt gaan zonder te vergeven, moet je doelen hebben. Of op zijn minst een visie voor waar je naartoe gaat", legt Daramus uit. Het is aan jou of je wel of niet iemand laat weten of je hem of haar vergeeft. Hierbij is het belangrijk dat je jezelf afvraagt wat voor jou het beste is.
Bij vergeving neem je jezelf of iemand anders iets niet kwalijk. In plaats van rond te blijven lopen met pijn, boosheid, schaamte, angst of schuldgevoelens, helpt vergeving je om iets vanuit onvoorwaardelijkheid los te laten. Zonder dat je er een oordeel of verwachting bij hebt.
Adem eens een paar keer diep in en uit. Denk aan wat er is gebeurd, wat het met je heeft gedaan en wat het in de toekomst met je gaat doen. Schrijf het eventueel allemaal van je af. Haal in verbeelding de bewuste persoon voor je, en zeg tegen hem dat je hem vergeeft.
Vergeven vermindert stress
Boosheid, wrok en frustratie leveren negatieve energie en stress op. Door te vergeven verminder je stress. Hierdoor krijg je weer positieve energie, voel je je vrijer en gelukkiger en dat zie je ook terug in je gezondheid.
Voor het proces van vergeven heb je de ander niet nodig. Door iemand te vergeven laat je het verleden los. “Vergeving moet een geschenk zijn, geen verplichting,” zegt Robert Enright, auteur van het boek Forgiveness is a choice. Vergeving betekent dat je bereid bent om los te laten.
vergiffenis schenken, een kwade daad niet toerekenen.
Een bijzonder kenmerk van mannen die weglopen is dus dat ze conflicten vermijden. Ze praten niet. Dat kan, zeker als ze de vrouw als moederfiguur zien, vooral uit angst zijn: “Ik verlies het toch. “ Maar daarnaast speelt ook iets anders een rol: mannen hebben veel langer last van een conflict.
Een typisch voorbeeld van vertrouwensproblemen is het helemaal niet aangaan van een verbintenis. Ook wel bindingsangst genoemd. Dit ontstaat vaak omdat er veel moeite is met open en kwetsbaar opstellen, omdat het gevoel van vertrouwen en een echt liefdevolle relatie onmogelijk lijkt.
Het herstellen van een verbroken relatie is niet altijd mogelijk, in enkele gevallen gaat de partner al snel door met het leven en lijkt er geen hoop meer te zijn om de relatie weer net zo goed te maken als deze hiervoor was. Maar naarmate er steeds meer tijd verstrijkt worden de kansen toch weer wat groter.
Het houdt in dat je je vreselijke ex moet laten weten dat je hem of haar hebt vergeven. De kunst is om jezelf in de schoenen van de ander te plaatsen. “Het gemakkelijkste pad is empathie: je voorstellen waarom deze persoon deed wat hij deed.”
Misschien reageert je ex helemaal niet, of begint hij of zij te schelden en zegt je ex hoe je het wel in je hoofd haalt om terug te komen en sorry te zeggen. Bedenk dan dat het moment nog niet rijp is, dat je ex er nog niet klaar voor is. Schenk er geen aandacht aan en toon je begrip. Laat de tijd de rest doen.
Zeg sorry
Zeg het. Niets meer. Niets minder. “Sorry.” / “Het spijt me.” / “Mijn oprechte excuses.”
Mannen die 55 jaar zijn gaan het meest vreemd en bij vrouwen is die vreemdgangerspiek op hun 45ste. Dat hadden we niet aan zien komen. Ook zei het onderzoek dat mannen een 7 procent grotere kans hebben om vreemd te gaan en voordat vrouwen het doen wegen ze eerst de voor- en nadelen af. Een man doet dat niet.
' Slechts 31 procent van de huwelijken overleeft overspel, zegt het Journal of Marital and Family Therapy.
'Er is sprake van emotionele ontrouw als je liever bij die ander bent dan bij je partner. Als je geneigd bent te vergelijken, en je geliefde er bekaaid vanaf komt. Maar ook als de balans scheef is: je brengt meer en meer vrije tijd door met die ander en vraagt je steeds af wat hij of zij van iets vindt.