Zo wordt het klokhuis van een appel het snelst afgebroken – tussen de twee tot acht weken – terwijl de afbraak van een bananen- of sinaasappelschil zo'n twee jaar kan duren. Gemiddeld is groente- en fruitafval in de natuur na een aantal maanden helemaal verdwenen.
Ook een bananenschil blijft nog aardig lang circuleren in de natuur. Doordat de schil het taaie cellulose bevat, bedraagt de afbraaktijd 1 jaar. Een ander product waarvan je niet verwacht dat het zo lang duurt, is een papieren zakdoek. Deze zal bijvoorbeeld al snel een maand rondzwerven, voordat hij is afgebroken.
2-6 maanden: Voor een bananenschil, iets wat misschien heel natuurlijk lijkt, heeft de natuur anderhalve maand nodig. Dit komt doordat de schil het taaie cellulose bevat. Langer doet de natuur over kartonnen drinkpakken, namelijk zo'n twee a drie maanden.
“Fruit hoort niet in de bosjes, daar komen namelijk insecten en ander ongedierte op af”, vertelt een medewerker van de gemeente. “Het is beter om het gewoon in de prullenbak te gooien, dan wordt het goed verwerkt.” Klare koek zou je zeggen. Toch is niet iedereen het daar mee eens.
Ook plastic. En dat is niet alleen moeilijk afbreekbaar, maar blijft voor altijd in kleine stukjes bestaan.” Kortom: als je een klokhuis of bananenschil wilt weggooien, dan kun je dit toch echt het beste in een prullenbak doen en niet zomaar op straat gooien.
Niet weggooien dus, door de bananenschil in water te laten weken kun je er plantenvoeding van maken. En ook bij doffe planten en bladluis is dit hét redmiddel.
Zo wordt het klokhuis van een appel het snelst afgebroken – tussen de twee tot acht weken – terwijl de afbraak van een bananen- of sinaasappelschil zo'n twee jaar kan duren. Gemiddeld is groente- en fruitafval in de natuur na een aantal maanden helemaal verdwenen.
Het klinkt niet direct heel aantrekkelijk, maar de schil van een biologische banaan blijk je dus prima te kunnen eten. Je kunt vrijwel alle soorten fruit met schil en al opeten. Het is zelfs gezond om ook de schil van een banaan op te eten. Een bananenschil bevat namelijk veel vitamine B6, B12, magnesium en kalium.
Andere toepassingen
Als het eten van bananenschillen je toch iets te ver gaat, kun je de schillen ook nog anders gebruiken. Zo kun je ze toevoegen aan je compost. Het kalium en fosfor dat in de bananen zit, draagt eraan bij dat je planten beter groeien.
Een bananenschil is perfect geschikt voor de container met groente-, fruit- en tuinafval.
plastic zak – 10 tot 20 jaar. glazen fles – 1 miljoen jaar.
Hoe lang het duurt voordat plastic is afgebroken? 450 jaar tot nooit!
De bananenschil bevat namelijk natuurlijke werkstoffen die helpen tegen acné en veroudering van de huid. Heb je een droge huid? Dan helpen vitamine A en de mineralen de droogte tegengaan waardoor je huid gaat stralen.
Kauwgom vergaat pas na minstens 20 jaar, een aluminium drankblikje vergaat nauwelijks. Geschat wordt dat er in Nederland tussen de 35 en 140 miljoen kilo zwerfafval per jaar op straat of in het groen belandt.
Wist je dat een sigarettenpeuk minimaal 2 tot 12 jaar blijft liggen? En wat dacht je van een bananenschil: 1 jaar! Een blikje minimaal 50 jaar en een petfles blijft voor altijd rondzwerven.
Bananen bevatten potassium, fosfor en calcium, allemaal goed voor planten: het bevordert de groei en maakt de planten weerbaarder voor ziektes. Met name fosfor helpt goede wortels en nieuwe scheuten aan te maken.
Haal dan de schillen eruit en vul het aan met nog 4 delen water. Geef dit water 1 keer per maand als plantenvoeding aan uw planten. Vooral tomaten, augurken, rozen, pelargoniums, fuchsia's en pompoenen houden hiervan. Ook kamerplanten zijn gebaat bij bananenschillen.
Een veelgestelde vraag is, kun je eierschalen in composthopen plaatsen? Het antwoord hierop is ja, dat kan. Door eierdoppen toe te voegen aan compost, wordt calcium toegevoegd aan de samenstelling van uw uiteindelijke compost. Deze belangrijke voedingsstof helpt planten bij het bouwen van celwanden.
Net zoals de schil van vele andere fruitsoorten, zoals kiwi en meloen zit ook de schil van een banaan vol met goede stoffen. Dit zijn onder andere vitamine B6, B12, kalium en magnesium. Zonde om de schil weg te gooien dus, want kalium zorgt bijvoorbeeld voor wittere tanden en is ook nog eens goed voor uw hart.
Volgens het verhaal zouden bananen een stof bevatten die bananadine heet. Die zou vrijkomen en een roes opwekken als men gedroogde bananenschillen rookt. De stof bestaat echter niet en van bananenschillen roken kan je dus niet in een roes geraken.
Snijd beide uiteinden van de bananenschil en doe de schil in een pan. Voeg water toe, totdat de schil volledig onder water staat en kook 'm tien minuten. Voilá, bananenthee. Je drinkt 'm kaal of met melk of suiker.
Kauwgom vergaat pas na minstens 20 jaar, een aluminium drankblikje vergaat nauwelijks. Geschat wordt dat er in Nederland circa 50 miljoen kilo zwerfafval per jaar op straat of in het groen belandt.
Een appel is toch afbreekbaar", redeneerde Asjes. Volgens het OM is de wet heel duidelijk: afval op straat gooien is afval op straat gooien. De boete voor het feit waarvoor Asjes een bekeuring kreeg, is per 1 januari 2012 zelfs verhoogd naar 340 euro!
Plastic heeft een nare eigenschap: het vergaat niet. In de natuur of in zee valt het langzaam uit elkaar in steeds kleinere stukjes, maar het blijft plastic. Dieren kunnen plastic niet verteren, als ze het opeten kunnen ze er dood van gaan. Plastic kan op allerlei manieren in zee belanden.