Naast de belangrijke werking voor je zenuw- en spierfunctie en de vochtbalans in je lichaam, zijn elektrolyten ook belangrijk voor de zuurtegraad van je bloed en het tegengaan van spierkrampen.
Elektrolyten zijn belangrijke zouten in het lichaam. Ze hebben als functie vochthandhaving met betrekking tot botten, spieren en zenuwen wat belangrijk is voor en tijdens het sporten. Een tekort aan elektrolyten komt niet vaak voor maar na het sporten moeten ze wel aangevuld worden.
Volgens Clark verlies je per liter zweet ongeveer 800 mg natrium. 'En dat kun je gemakkelijk aanvullen met, bijvoorbeeld, een bagel met pindakaas en een glas chocomelk. Je kunt ook voor een training of wedstrijd wat extra zout innemen, bijvoorbeeld met een kop soep.
Natrium helpt je lichaam vocht vast te houden, zodat je niet uitgedroogd raakt. Het helpt ook voorkomen dat je spieren krampverschijnselen gaan vertonen. De aanbevolen inname is niet meer dan 2,3 gram (2300 milligram) per dag. Zout: 1 theelepel keuken- of tafelzout bevat 2325 mg natrium*.
De 5 belangrijkste elektrolyten zijn natrium, chloride, kalium, calcium en magnesium. Deze kun je eenvoudig uit voedsel halen, door het eten van tomaten, broccoli en bladgroenten. Calcium en magnesium haal je bijvoorbeeld uit melk, yoghurt, kwark, noten en graanproducten.
Een eenvoudige manier om je bidon met water of sportdrank te 'upgraden' met de electrolyten magnesium, natrium, kalium, chloride en calcium. Hiermee ondersteunt deze drank het energieniveau, de energiestofwisseling en draagt deze bij tot een goede elektrolytenbalans (magnesium).
Elektrolyten zijn in een vloeistof opgeloste mineralen in ionische vorm (dat wil zeggen niet in verbinding met andere elementen, maar als losse elektrisch geladen deeltjes). Op deze manier komen mineralen ook in ons lichaam voor. Belangrijke elektrolyten zijn natrium, kalium, magnesium en chloride.
Je lichaam heeft ook voldoende elektrolyten nodig om je vochthuishouding onder controle te houden. Dit is belangrijk omdat je lichaam voor 60% uit water bestaat. Je vochthuishouding is dus de basis voor alle vitale processen.
Naast de belangrijke werking voor je zenuw- en spierfunctie en de vochtbalans in je lichaam, zijn elektrolyten ook belangrijk voor de zuurtegraad van je bloed en het tegengaan van spierkrampen. Elektrolyten zijn onder andere mineralen en zijn te vergelijken met, maar niet hetzelfde als, micronutriënten.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen sterke en zwakke elektrolyten. Bij sterke elektrolyten wordt het deel dat opgelost is in water volledig gesplitst in ionen. Bij zwakke elektrolyten wordt het deel dat opgelost is in water slechts gedeeltelijk gesplitst in ionen. Dit heeft niets te maken met de oplosbaarheid.
Bronnen van natrium uit de voeding
De beste manier om de elektrolyten in evenwicht te krijgen en te houden is door het aanhouden van een gezond voedingspatroon. De hoofdbronnen voor elektrolyten zijn fruit en groenten. In het Westerse dieet is tafelzout echter ook een veelgebruikte bron voor natrium en chloride.
Tijdens een uur intensief sporten verlies je gemiddeld een liter zweet met daarin 1000 milligram natrium en in mindere mate andere elektrolyten zoals kalium, magnesium en calcium.
Een mild kaliumtekort geeft weinig klachten. Bij een meer ernstig kaliumtekort kan je last hebben van vermoeidheid, spierzwakte, obstipatie, vaak plassen of verlies van eetlust. Wanneer het tekort plots ontstaat kunnen verlammingsverschijnselen optreden.
Als de balans wordt verstoord, ontstaan problemen zoals verzuring van het lichaam, verstoorde botvorming, spierverslapping tot zelfs hartklachten of zenuwverschijnselen. Voeding bestaat uit eiwitten, vetten en koolhydraten, vitaminen, mineralen en spoorelementen.
Voorbeelden van elektrolyten zijn calcium, chloride, kalium en natrium.
Electrolyte Powder
Elektrolyten zijn mineralen die essentieel zijn voor verschillende lichaamsfuncties. Tijdens langdurige oefeningen en workouts kan het niveau elektrolyten in je lichaam afnemen. Ons Electrolyte Powder biedt een gemakkelijke, handige manier om dit voor dat je het weet weer op peil te brengen.
Ik houd het voornamelijk bij water, thee en spa rood en neem af en toe een kopje bouillon met extra zout of een sportdrankje zonder calorieën, maar met zogenaamde elektrolyten: kalium, potassium, magnesium, sodium et cetera.
1. Amacx Isotonic Energy drink. De beste sportdrank en tevens de beste isotone sportdrank is volgens ons de Amacx Isotonic Energy Drink. Deze isotone sportdrank levert maar liefst 639 KJ energie per 40 gram poeder op 500 ml water.
Natrium is een zout en wordt ook wel een elektrolyt genoemd omdat het een positieve lading heeft (Na+). Het natrium in het bloed wordt met name bepaald om uitdroging en problemen met de vochtbalans te beoordelen. Meestal wordt deze test dan ook tegelijk aangevraagd met andere zouten zoals kalium.
Veel kalium: aardappelen, groenten, fruit, vruchtensap, gedroogde vruchten, koffie, tomaat, melkproducten, appelstroop, cacao, noten, pinda's, peulvruchten (zoals witte/bruine bonen, kapucijners en linzen), dieetzout en mineralenzout (hierin is natrium vervangen door kalium).
Extra drinken in combinatie met meer zout is dan nodig om het tekort aan te vullen. Bij ernstige diarree kan een speciale zoutoplossing (ORS = Oral Rehydration Salt) ervoor zorgen dat de hoeveelheid lichaamsvocht weer op peil komt. Een natriumtekort kan ook het gevolg zijn van medicatiegebruik.
Natrium is nodig voor een goed evenwicht in de vochthuishouding van het lichaam, voor het samentrekken van de spieren en voor de zenuwprikkelgeleiding. Daarnaast levert natrium een belangrijke bijdrage aan de regeling van de bloeddruk, samen met het mineraal kalium.
Een teveel aan kalium komt zelden voor bij gezonde personen. Het is vrijwel onmogelijk om via je eten of drinken te veel kalium in je lichaam te krijgen. Je nieren zorgen ervoor dat je het teveel weer uitplast. Een overschot aan kalium kan ontstaan wanneer de nieren niet optimaal functioneren.
Wat zijn Keto Elektrolyten? Keto elektrolyten zijn specifieke voedingsstoffen in ons lichaam, die cruciaal zijn voor belangrijke lichaamsfuncties. Denk hierbij aan de werking van je spieren, de regeling van jouw lichaamstemperatuur, het leveren van energie en vele neurologische functies.