Druipende kaarsen kan je voorkomen door de kaars in een bak met zout water te dompelen. Los het zout goed op in het water en laat de kaarsen enkele minuten weken. Droog ze niet af, maar laat het zout dat op de kaars zit opdrogen. Zo legt het een laagje zout dat voorkomt dat je kaars gaat lekken.
Het kaarsvet druipt uit het pitkuiltje doordat de kaars geribbeld is en onregelmatig van oppervlak. Het druipen neemt toe naarmate de druipkaars meer op de tocht staat of anderszins te maken heeft met luchtverplaatsing.
Elke willekeurige onderzetter die niet doorlatend is. Een gehaakt kleedje is dus niet zo'n goed plan, maar een mooi dienblad of sierbord gaat uitstekend. Ook zijn er leuke pannenonderzetters die voor dit doel geschikt zijn.
Bewerk de kaars tijdens het dompelen door het oppervlak in te duwen en de kaars onregelma- tig te maken. Door deze factoren heeft de pit meer moeite met het verbranden van de kaars waardoor deze gaat overlopen (druipen). Dompel de kaars over om hem af te werken in de gewenste kleur.
Een brandende kaars genereert warmte. Als kaarsen te dicht bij elkaar staan, kan er erg veel warmte ontstaan, waardoor de kaarsen smelten of krom trekken. We raden u aan de kaarsen op voldoende afstand van elkaar te plaatsen: een afstand van ongeveer 10 cm is het minimum.
Doof de kaars altijd met een kaarsendover. Dit voorkomt spatten van het warme kaarsvet. Als u geen kaarsendover heeft, blaas dan voorzichtig en houd uw hand achter de vlam.
Laat de kaarsen nooit onbewaakt achter. Doof de kaarsen als je gaat slapen of de kamer verlaat. Brand nooit een kaars in de buurt van spullen die brandbaar zijn. Houd brandende kaarsen uit de buurt van meubels, gordijnen, ontvlambare decoratie etc.
Meestal druipt het kaarsvet uit een pitkuiltje. De druipkaars is vaak geribbeld en heeft een onregelmatig oppervlak, dit bevordert het druipen. Wil je de kaars nog meer laten druipen, zet hem dan gewoon eens op de tocht. Het druipen neemt namelijk aanzienlijk toe als de kaars ergens staat waar luchtverplaatsing is.
Een kromgetrokken kaars weer recht krijgen
Leg je kaars een tijdje bij de verwarming. Op deze manier wordt hij zacht en kun je hem super eenvoudig weer recht buigen. Let er wel op dat je hem niet te lang laat liggen, want dan kan hij dus gaan smelten!
Voor wie niet (meer) weet wat druipkaarsen zijn: het is een kaars waarbij het smeltende kaarsvet langs de zijdes van de kaars afdruipt.
* Gebruik de deksel van de kaars als onderzetter zodat de ondergrond niet te heet kan worden of beschadigd. * De large jars bevatten de meeste geurolie, dus van alle jars geven zij de meeste geur af. * Hoe groter de pool kan worden hoe meer geur de kaars afgeeft.
Bij het branden van kaarsen komen giftige stoffen vrij. Een kaars brandt op een relatief lage temperatuur, waardoor er fijnstof zoals roet vrijkomt. Fijnstof zie je niet, maar het kan wel schadelijk zijn voor je gezondheid. Het kan leiden tot astma of andere luchtwegproblemen.
Houd het lontje kort
Gelukkig bestaat er dus een trucje om kaarsen te kunnen branden zonder dat daar al teveel fijnstof bij vrijkomt. Dit doet u door elke keer voor u een kaars aansteekt, een stukje van de lont af te knippen. Hoe langer de lont namelijk is, hoe meer roet, en dus fijnstof, deze produceert.
Paraffinekaarsen branden het snelst op, gevolgd door stearine. Verreweg het traagst brandende zijn bijenwaskaarsen. Ze branden bijna twee keer zo lang als kaarsen van paraffine. Als algemene regel geldt: hoe dikker een kaars, hoe langer hij brandt.
De eerste keer brandt je de kaars 1 tot 1,5 uur, hierdoor activeer je de was, de geur en verzadig je het lont met de geurende was. Het is beter om een geurkaars niet langer dan 3 uur te laten branden.
Voordat je de kaars aansteek, leg de kaars in de vriezer voor 24 uur. Haal na de aantal uren de kaars eruit en rol de kaars in een bakje zout, voor dat de kaars aangestoken wordt. Met deze ritueel heb je nooit meer kaarsvet op je kandelaar.
Zo verwijder je kaarsresten van een kaarsenhouder
Als de kaars is afgekoeld, kun je de kaarshouder of kandelaar met kaarsresten in de vriezer stoppen. Laat het daar voor een aantal uur. Je zal merken dat de ijskoude omgeving ervoor zorgt dat het kaarsvet krimpt en makkelijk loskomt.
De meeste geurkaarsen bevatten paraffine, dat is afgeleid van aardolie, steenkool of schalieolie. Wanneer paraffine wordt verbrand laat het giftige stoffen in de lucht vrij, waaronder aceton, benzeen en tolueen: stuk voor stuk stoffen waarvan bekend is dat ze kankerverwekkend kunnen zijn.
Ga daarom op zoek naar kaarsen op basis van natuurlijke ingrediënten, zoals bijenwas, koolzaadwas, raapzaadwas of sojawas. Opgelet: een kaars kan soms één ingrediënt vermelden - zoals soja- of bijenwas - maar toch nog vermengd worden met petroleum om een bepaalde geur of kleur te verkrijgen.
We zetten niet voor niks kaarsen aan wanneer we willen ontspannen of een romantische avond willen beleven. De heerlijke, natuurlijke geuren en het kaarslicht zorgen voor pure ontspanning en zorgen voor rust. Ook zijn geurkaarsen perfect om minder fijne luchtjes uit je huis te verdrijven of te camoufleren.
De beste methode om een kaars te doven
Verder zijn er de buigers: mensen die het brandende lontje even in het vloeibare kaarsvet duwen. Dan onderscheiden we de knijpers, die hun duim en wijsvinger bevochtigen met speeksel en de vlam vervolgens smoren door erin te knijpen. Ten slotte hebben we de verstikkers.
Bolsius kaarsen roeten niet zwart en bovendien roken en walmen ze niet. De brandzekerheid en het aantal branduren van Bolsius kaarsen zijn erg goed. Ze geven een mooie vlam en dat komt doordat de lonten/kaarsenpitten gevlochten zijn op een manier dat dit bevorderd.
Wanneer het begint te regenen doe je er verstandig aan om de brandende kaars meteen uit te maken en de kaars droog te zetten totdat het kaarsvet weer is gestold. Water is zwaarder dan kaarsvet en zal dus naar de bodem zakken. Zo ontstaat er een blijvende waterlaag binnenin de kaars.
Yankee Candle gebruikt hoorwaardige paraffinewas die zorgt voor een schone, consistente verbranding. Ze gebruiken hoogwaardige kwaliteitsingrediënten met natuurlijke essentiële oliën. Hiermee creëren ze onderscheidende levensechte geuren.