Het antwoord is daarom niet ingewikkeld: brommobielen moeten op de rijbaan. Dat betekent niet op fietspaden. Op autosnel-, autowegen en wegen die zijn gesloten voor al het langzame verkeer mag u niet met een 45 km auto rijden.
Een brommobiel mag rijden op 50-60- 70- en 80km wegen, auto(snel)wegen zijn verboden. Op 80-km wegen geldt regematig een uitzondering. Als het zgn. C9-bord (zie hieronder) er staat is de weg verboden voor langzaam verkeer en dus ook voor brommobielen.
Met een brommobiel moet u op de rijbaan rijden. U mag niet op het fietspad en/of een fietsstrook met doorgetrokken streep rijden. Op een rijbaan die door middel van bord C8 gesloten is voor motorvoertuigen die niet sneller kunnen of mogen rijden dan 25 km/h, mag wel gereden worden met een brommobiel.
Vraagt u zich af waar u met uw brommobiel mag rijden? Het antwoord op die vraag is eenvoudig: uw plaats op de weg is op de rijbaan. Met een brommobiel bent u verplicht om op de normale rijbaan te rijden. U mag met uw 45 km auto niet op het fietspad rijden, dit is verboden.
Binnen de bebouwde kom geldt dezelfde regel voor brommobielen als buiten de bebouwde kom. Daarnaast mag een brommobiel niet rijden op autowegen en autosnelwegen. Wij hebben een divers aanbod brommobielen waardoor u eenvoudig van A naar B rijdt. Brommobielen die wij aan u verkopen leveren we gratis bij u thuis.
De maximumsnelheid voor brommobielen binnen en buiten de bebouwde kom is 45 kilometer per uur; tenzij ter plaatse een lagere maximumsnelheid geldt. 3. De brommobiel wordt niet toegelaten op autowegen en autosnelwegen en op wegen die zijn gesloten voor langzaam verkeer.
Nee. U kunt niet met uw brommobiel door de wasstraat. U dient de brommobiel met de hand te wassen.
De meeste brommobielen worden uitgevoerd met een zuinige dieselmotor die vaak tot wel 30 kilometer kan rijden op 1 liter brandstof. Dit maakt dat de brommobiel erg zuinig is en dus ook goedkoper is dan een auto op dezelfde afstanden.
Op de rijbaan is de maximumsnelheid 45 kilometer per uur. Op het fiets/bromfietspad buiten de bebouwde kom is de maximumsnelheid 40 kilometer per uur. Op het fiets/bromfietspad binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid 30 kilometer per uur.
Je rijdt al een brommobiel vanaf 349,-- euro per maand. Dit bedrag is inclusief onderhoud en verzekering. Je mag de auto dan twee jaar rijden.
50 km/h is de standaard binnen de bebouwde kom. Zoals aangegeven merk je dat aan het plaatsnaambord dat je voorbij rijdt. De rijbaan wordt vaak aangegeven door middel van een onderbroken of doorgetrokken streep tussen jou en de tegenligger.
Parkeren. Voor een brommobiel gelden dezelfde regels als voor gewone auto's. U parkeert langs de weg als dit is toegestaan en in de parkeervakken. Voor het parkeren op gehandicapten parkeerplaatsen gelden dezelfde regels als voor auto's.
Een brommobiel gaat niet harder dan 45 kilometer per uur. Een brommobiel is niet hetzelfde als een gehandicaptenvoertuig, zoals een scootmobiel.
Soms horen we dat eigenaren van 45 km auto's hun brommobiel laten opvoeren. Dat wil zeggen: de auto kan harder rijden dan 45 kilometer per uur. Wij adviseren om dit niet te doen.
Prijzen-brommobiel
De meeste brommobielen hebben een zeer zuinige dieselmotor die slechts 1 liter brandstof (diesel) op gemiddeld 30 kilometer verbruikt. Ook komen er steeds meer elektrische modellen op de markt.
Veel nieuwe brommobielen zijn al uitgerust met onder andere de volgende opties: Stuurbekrachtiging. Automatische versnellingsbak.
Een brommobiel is vooral gevaarlijk voor de inzittenden zelf", zegt Willems. "Uit de verkeerscijfers blijkt dat inzittenden van die brommobielen zelf méér in gevaar zijn, dan dat ze een gevaar vormen voor andere weggebruikers." In bijna de helft van de ongevallen is er een botsing met een andere auto.
Met een brommobiel moet je op de rijbaan rijden. Je mag niet op het fietspad of door fietstunnels rijden (tenzij anders is aangegeven). De maximumsnelheid binnen en buiten de bebouwde kom is 45 kilometer per uur.
Tegenwoordig zijn nieuwe brommobielen erg prijzig. Ze kunnen tussen de 10.000 en 16.000 euro kosten. Als u het gek wilt maken kunnen ze nog duurder worden. Dan zijn ze al snel duurder dan een kleine personenauto.
Van de drie genoemden zijn de Canta en de MAX Mobiel de voertuigen waar je geen rijbewijs voor nodig hebt. Voor het besturen van de brommobiel moet je minimaal een brommerrijbewijs hebben.
Daarom wordt de auto ook wel simpelweg een 45 km auto genoemd. Anders dan bij een gewone auto mag u de brommobiel al besturen met een AM-rijbewijs (een bromfietsrijbewijs). Dat maakt de 45 kilometer auto een zeer geschikte kandidaat als voertuig in het geval dat uw autorijbewijs niet meer wordt verlengd of is verlopen.
Een brommobiel is volgens de wet een bromfiets (en dus geen gehandicaptenvoertuig). Hij heeft vier wielen (soms drie), een gesloten carrosserie, meestal een dieselmotor en is over het algemeen breder dan een gesloten gehandicaptenvoertuig, waardoor hij vaak op een gewone auto lijkt.