Zeg iets positiefs over het bedrijf, het wervingsproces of de functie, om je nog steeds enthousiast te tonen voor de vacature. Vertel daarna waarom je de vacature weigert. Toon bijvoorbeeld aan hoe het gemiddelde loon in de sector hoger ligt, of benadruk dat je vindt dat het salaris niet overeenstemt met je ervaring.
Wees duidelijk in je salariswens, maar zorg dat je nooit gefrustreerd of agressief raakt. Luister naar wat de leidinggevende te zeggen heeft en probeer niet direct afkeurend te reageren. Laat zien dat je het begrijpt en vertel opnieuw over jouw redenen voor dit salaris..
Reageer altijd snel op een aanbod. Laat de werkgever weten dat u het aanbod heeft ontvangen en waardeert. Geef eerlijk aan dat u tijd nodig heeft om een goede beslissing te kunnen nemen en vraag wanneer de werkgever uiterlijk een antwoord van u wilt. Reageer vóór die datum.
Doe altijd een tegenbod, maar niet meer dan één keer
Je (toekomstige) werkgever verwacht dit ook; je bent immers in onderhandeling. Doe echter niet meer dan één tegenbod, geduw en getrek kan de sfeer verpesten.
Zorg ervoor dat je loonvoorstel marktconform is. Maak duidelijk wat je verwacht en welk salaris hiermee in lijn ligt. Zo kom je samen met je werknemer tot een positief resultaat. Focus niet te hard op het brutobedrag.
De werkelijkheid is dat onderhandelen over je salaris vrijwel altijd is, maar dat het succes hiervan afhangt van jouw aanpak als werknemer of sollicitant. Met de juiste gespreks- en onderhandelingstechnieken kun jij altijd het beste uit je salarisonderhandeling halen.
Wees beleefd en respectvol, zodat je op goede voet blijft met de organisatie; dat kan in de toekomst nog belangrijk zijn. Eventueel kun je heel kort iets zeggen over de reden waarom je het aanbod afwijst, bijvoorbeeld dat een andere baan beter bij je past, of dat je liever in een andere geografische regio werkt.
Een tegenvoorstel
Beargumenteer jouw tegenvoorstel goed. Benoem je ervaring, je expertise, je motivatie en de redenen waarom jij een aanwinst bent voor het bedrijf. Je kunt je tegenvoorstel tijdens een gesprek voorleggen, maar ook telefonisch.
Staar je niet blind op het salaris, maar probeer het gesprek gewoon zo goed mogelijk te voeren. In het eerste gesprek kun je best tussen neus en lippen door informeren naar het salaris, maar laat het daarbij en begin niet meteen met salarisonderhandelingen. Doe dit alleen als het goed voelt om dit te doen.
Zet bij een tegenbod niet te laag in, maar houdt ruimte voor nog een tegenbod. Het is altijd goed om een tegenbod stellig te brengen, alsof het de laatste mogelijkheid is om te onderhandelen. De prijs is niet het enige waarover je onderhandelt. Bespreek ook de roerende zaken en/of de overdrachtsdatum.
Beste (naam), Bedankt voor het mooie aanbod. Hoewel ik het sollicitatieproces bij jullie erg positief heb ervaren, heb ik toch besloten om het aanbod niet te accepteren. De reden hiervoor is dat ik een andere baan heb aangeboden gekregen waar ik mijn persoonlijke vaardigheden beter kan ontwikkelen.
Bij het vraagstuk nieuwe baan of blijven, zijn dit goede vragen om vast te stellen of je niet vastgeroest zit. Wees eerlijk naar jezelf. Routinewerk, stilstand en weinig uitdaging gaat op ten duur tegenstaan. Liever maak je natuurlijk stappen in je carrière en blijf je jezelf ontwikkelen.
Bedank de rekruteerder voor de interesse die hij of zij heeft getoond in je profiel (je mag je gerust gevleid voelen hoor). Stel voor dat hij of zij je terug contacteert naar de toekomst toe om te zien of je situatie of omstandigheden zijn gewijzigd. Past deze vacature gewoon echt niet bij jou?
Accepteer je het eerste bod wel, dan laat je de indruk achter dat je snel tevreden bent. Een goede onderhandelaar dwingt respect af. Overigens is het gebruikelijk om een tegenbod te doen van circa 10% – 20% bovenop het voorstel. Waak er wel voor dat je niet te hoog inzet.
Sommige bedrijven hanteren als vuistregel een loonstijging van 3 tot 6 procent. Maar ook 5 tot 10 procent komt voor, vooral bij promoties die samenvallen met de (half)jaarlijkse loonstijging.
10% van alle werknemers verdient op maandbasis minder dan 2.295 euro bruto. Aan de andere kant van het spectrum verdient 10% van de loontrekkenden meer dan 5.886 euro bruto. Wie in Brussel werkt, verdient doorgaans meer dan in andere regio's.