De beste manier om na de sauna weer af te koelen, is door eerst buitenlucht in te ademen en daarna een koude douche te nemen. De beste volgorde om je lichaam af te koelen? Begin met de benen, ga daarna naar de armen, rug en borst, en eindig bij je hoofd.
Kun je na het afkoelen direct weer de sauna in? Nadat je goed hebt afgekoeld onder de douche en in het dompelbad, is het belangrijk om je lichaam weer even tot rust te laten komen. In deze periode (ongeveer 30 minuten) is het dus niet verstandig om direct weer in een warme sauna of stoomcabine te gaan zitten.
Na het bezoeken van de hete saunacabine, moet je goed afkoelen. Dit kun je doen door in het dompelbad te stappen, maar ook door gewoon een koude douche te nemen. Veel mensen koelen alleen hun lichaam, maar het is ook erg belangrijk om je hoofd te koelen.
Veel drinken
Omdat je zoveel vocht verliest, is het belangrijk om na je rondje sauna voldoende te drinken. Drink vooral veel thee, water en vruchtensap en probeer alcohol te vermijden. Probeer na een rondje sauna een halve liter tot een liter water te drinken om al het vocht weer aan te vullen.
Na het afkoelen warm je weer eventjes op in het voetenbad, zodat je lichaam weer op een behagelijke temperatuur komt. Daarna kun je heerlijk uitrusten in één van de vele rustruimtes of bij mooi weer op de ligweide. Neem minimaal 20 minuten rust. Het opwarmen en afkoelen kost je lichaam namelijk erg veel energie.
Het bezoeken van de sauna is gezond voor je lichaam. Er zit daarom geen maximum aan het aantal saunasessies dat je per week of per maand mag doen. Uit een onderzoek uit Journal Neurology blijkt zelfs dat als je vier tot zeven keer per week een heteluchtbad neemt, de kans op het krijgen van een beroerte met 60% daalt.
Afvallen in de sauna is een fabeltje
Zoals hierboven beschreven is het eigenlijk heel eenvoudig. Wil je gewicht verliezen dan moet je calorieën verbranden en dat gebeurt alleen wanneer je lichaam arbeid verricht. In de sauna ontspant je lichaam en daarvoor gebruikt het bijna geen energie.
Na je saunarondes is het wel verstandig om je vochtreserves weer bij te vullen. Het vocht dat je tijdens de saunaronde verloren bent door te zweten kan je nu best terug aanvullen met voldoende water te drinken. Ook ben je door het zweten best wat zout verloren. Daarom mag je na de sauna zeker een zoute snack eten.
Sauna & de gezonde huid
Transpireren Alle warmte therapieën, zoals stoombaden en sauna's, zorgen ervoor dat de poriën van je huid openen. Door de aanwezigheid van kalium en natrium in zweet kunnen dode huidcellen en andere ongewenste stoffen in je huid worden afgevoerd. Je huid wordt hierdoor zachter.
Wanneer je badkleding of een badlaken gebruikt in de sauna kan het zweet je lichaam minder goed verlaten. Daarnaast zorgt het zweten ervoor dat de badkleding nat wordt. Omdat een nat lichaam slechter afkoelt dan een droog lichaam heb je bij het dragen van badkleding grotere kans op oververhitting van je lichaam.
Het lichaam koelt zich af door te gaan zweten, ook nadat u uit de sauna bent gestapt. Het zogeheten nazweten kan bij sommige mensen zorgen voor hoofdpijn, benauwdheid en zelfs misselijkheid. Het is daarom belangrijk om na gebruik van de sauna uw lichaam af te koelen.
We adviseren je niet langer dan 15 minuten in een sauna te blijven, dat is het beste voor je lichaam. Korter in een sauna zitten mag natuurlijk ook, 5 minuten kan al heel effectief zijn! Je kan altijd de sauna verlaten zodra de warmte niet langer prettig aanvoelt.
Het opgieten in de sauna zorgt voor een extra hitte-effect waardoor de zweetklieren keihard moeten werken. De deur van de cabine moet tijdens het opgieten gesloten blijven. Het opgieten vindt normaal gesproken aan het einde, als afsluitend hoogtepunt van het saunaritueel plaats.
Een sauna zorgt voor een sterker immuunsysteem
De blootstelling aan hoge temperaturen in een sauna zorgt ervoor dat het immuunsysteem geactiveerd en versterkt wordt. Hierdoor ontstaat er een productie van witte bloedcellen en antilichamen waardoor u beter bestand bent tegen ziektes en temperatuursschommelingen.
Neem vóór u de sauna ingaat eerst een douche en droog u vervolgens goed af. Een droge huid zweet namelijk sneller terwijl ook de hygiëne een rol speelt. Een warm voetbad vóór een saunagang bevordert het zweten. In de sauna legt u uw handdoek onder uw gehele lichaam.
Het vochtverlies na een saunabeurt bedraagt ongeveer 0,5 tot 1 l. Zweet bevat minder zout en kalium dan bloed, waardoor er een lichte stijging van het zout- en kaliumgehalte in het bloed optreedt.
Allereerst moet de mythe 'alcohol eruit zweten' worden ontkracht. Lichaamsbeweging kan er mogelijk voor zorgen dat je je beter voelt, maar het is onmogelijk om alcohol uit het lichaam te zweten. Alleen na verloop van tijd zal de alcohol in je lichaam zijn afgebroken.
Sauna met hoge luchtvochtigheid
Wanneer je de luchtvochtigheid in een sauna omhoog brengt door bijvoorbeeld een opgieting met een percentage van 100%. Is het mogelijk dat het water op de huid even heel heet aan voelt. Met een opgieting is het dan ook belangrijk dat je uit kijkt voor een te hoge temperatuur.
Door het zweten in een sauna gaat je lichaam wel calorieën verbranden maar de hoeveelheid calorieën is vrij gering. Tijdens een half uur sauna verbrand je ongeveer 300 Kcal. Om 1 kg. lichaamsvet kwijt te raken moet je ongeveer 7000 Kcal.
In een sauna is het 60-90 °C, maar als je binnenstapt, verbrand je je niet. Als je echter water van 60° op je hand laat lopen, doet dit pijn. In een sauna mag je ook geen metaal aanhouden, want dan verbrand je je.
Er zitten veel voordelen aan een regelmatige sauna sessie na het sporten: het stimuleert spierherstel, helpt het lichaam met het afvalstoffen af te scheiden, bevordert de nachtrust en kan bijdragen aan gewichtsverlies. Toch is het verstandig om niet zomaar de sauna in te stappen na het sporten.
Het nut van een koude douche of dompelbad is dat de in een sauna, stoomcabine of whirlpool hoog opgelopen lichaamstemperatuur middels een koud bad of douche in korte tijd kan worden teruggebracht. Tijdens deze daling van temperatuur worden bloedvaten geprikkeld en de bloedsomloop bevorderd.
Uit een onderzoek, uitgevoerd door het Medisch Spectrum Twente in Enschede, blijkt dat zo'n sauna naast spierpijn bijvoorbeeld ook rugpijn kan verminderen. De lampen in een infraroodcabine verwarmen je lichaam, waarbij de stralen diep doordringen in je huid.
Tijdens een saunabezoek hebben de hitte en de tropische temperaturen een positief effect op uw luchtwegen. Door de hitte ontspannen uw spieren zich in de sauna, ook de kleine spieren rondom de luchtwegen. Dit is een voordeel voor u als astmapatiënt, omdat uw ademhaling dieper en rustiger wordt.