Op dit mandagenregister moeten alle namen van de werknemers staan van de onderaannemer met registratienummers of sofinummers en het aantal gewerkte uren per week. Let wel op of de namen van de werknemers overeenkomen met de werknemers die bij de onderaannemer op de loonlijst staan.
Mandagenstaten zijn enkel aan te vragen door onderaannemers die direct door de hoofdaannemer worden ingezet, oftewel de contractuele onderaannemers. Bij het tabblad Mandagenstaten is het mogelijk om de werktijden van de arbeidskrachten in te voeren, weer te geven en aan te passen.
De ketenaansprakelijkheidsregeling maakt de aannemer van een werk aansprakelijk voor de loonheffingen die zijn onderaannemer in verband met (een deel van) het werk moet afdragen. Op zijn beurt kan de onderaannemer (een deel van) het werk dat aan hem is uitbesteed, aan een ander uitbesteden.
In tegenstelling tot de inlenersaansprakelijkheid kent de ketenaansprakelijkheid in principe geen aansprakelijkheid voor niet-betaalde omzetbelasting. De ketenaansprakelijkheid speelt bij uitbesteding van werken, anders dan in dienstbetrekking, van stoffelijke aard tegen een te betalen prijs.
In een verklaring betalingsgedrag verklaren wij schriftelijk dat de onderaannemer op dat moment zijn loonheffingen heeft betaald. Wij geven alleen een verklaring betalingsgedrag aan de onderaannemer als hij daar zelf om vraagt. Wij geven zo'n verklaring niet aan de aannemer.
Een g-rekening is een geblokkeerde rekening die alleen gebruikt kan worden voor het betalen van loonheffingen en btw. Het is geen verplichte rekening, maar wel een waarmee je aansprakelijkheidsrisico's kunt verkleinen.
Is het verplicht? Nee, een WKA-verklaring is niet verplicht. Maar het is wel een teken van je betrouwbaarheid als uitzendbureau. De meeste inleners vinden het hebben van deze verklaring dus wel een voorwaarde om zaken te doen met jou als uitzendbureau.
Een inlener is hoofdelijk aansprakelijk voor de door de uitlener niet-betaalde loonheffingen en btw ter zake van de ingeleende arbeidskrachten. Met een beroep op de zogenaamde 'disculpatieregeling' kan de inlenersaansprakelijkheid in beginsel volledig worden uitgesloten.
De inlenersbeloning is de geldende beloning van medewerkers in dienst van de opdrachtgever, werkzaam in een gelijke of gelijkwaardige functie als de uitzendkracht.
Een hoofdaannemer is in beginsel aansprakelijk voor fouten van zijn onderaannemers ten opzichte van de opdrachtgever. Oftewel, de hoofdaannemer is verantwoordelijk voor de kwaliteit die zijn onderaannemers leveren.
In principe bepaal je samen welk percentage van de factuurbedragen naar deze rekening moet, dit is doorgaans 35 – 45%.
Als u personeel uitzendt, uitleent of detacheert op de Nederlandse markt, kan een inlener u vragen een g-rekening te openen. Een g-rekening is een geblokkeerde bankrekening waarmee u alleen de loonheffingen en/of de btw aan ons kunt betalen.
Stort u minimaal 25% van het volledige factuurbedrag incl. BTW of 20% van het factuurbedrag bij BTW verlegd facturen op de G-rekening van uw leverancier en vermeld hierbij factuurnummer en periode van inzet.
Alle overheidsorganisaties mogen gebruik maken van uw burgerservicenummer (BSN). Andere organisaties mogen uw BSN gebruiken als dit in een wet staat.
Als zzp'er kun je geen G-rekening hebben. Alleen als je als zzp'er in de kledingindustrie werkt, kan de Belastingdienst hiervoor een uitzondering maken. Een aannemer die een opdracht laat uitvoeren door een zzp'er, hoeft dus voor de zzp'er geen loonheffing te betalen aan de Belastingdienst.
Het document is namelijk veelal voor een periode van drie maanden geaccepteerd, waarop een nieuwe verklaring kan worden aangevraagd, let hierbij wel op de datum van afgifte in verhouding tot de kwartaalaangifte voor de belastingen.
Wat valt niet onder de inlenersbeloning? Voor opdrachtgevers in bepaalde sectoren kan het extra voordelig uitpakken om met uitzendkrachten te werken, omdat bepaalde componenten uit de cao van de inlener niet onder de inlenersbeloning vallen. Voorbeelden hiervan zijn: Eindejaarsuitkering.
Bij de inschaling zijn meestal een aantal aspecten van belang waaronder: De leeftijd van de uitzendkracht. De diploma's van de uitzendkracht. Het aantal jaren relevante werkervaring van de uitzendkracht.
Je hebt nu ook net als je vaste collega's recht op: Alle eenmalige uitkeringen, zoals de eenmalige loonsverhoging. Cao-loonsverhoging op hetzelfde moment als je collega in vaste dienst. Vaste eindejaarsuitkering (vanaf 2023).
Met de verklaring kunt u aantonen dat u als uitlener de aangegeven en nageheven loonheffingen en btw hebt betaald of dat u hiervoor zekerheid hebt verstrekt. Als u uitstel van betaling hebt in verband met betalingsproblemen, een ingediend bezwaar, een beroep of een hoger beroep, dan staat dit ook op de verklaring.
Doorlenen betekent dat een flexwerknemer door de opdrachtgever wordt uitgezonden bij een derde partij. Jouw flexwerknemer gaat dus bij een opdrachtgever werken via een andere opdrachtgever of flexonderneming die hier ook marge voor vraagt.
De volgende verklaringen goed betalingsgedrag kunnen dan nog worden aangevraagd: Verklaring Nakoming fiscale verplichtingen. Verklaring Betalingsgedrag ketenaansprakelijkheid. Verklaring Betalingsgedrag inlenersaansprakelijkheid.
Ontvangt de klant nu elke 3 maanden een verklaring betalingsgedrag van de Belastingdienst? Dan ontvangt hij de eerstvolgende verklaring mogelijk iets eerder dan hij gewend is. De meest recente verklaring is geldig. Daarna ontvangt de klant de volgende verklaring weer na 3 maanden.
De WKA is niet van toepassing in de volgende drie gevallen. Je besteedt werk uit aan een zzp'er. Zzp'ers hoeven geen loonheffingen af te dragen, dus je loopt als aannemer geen aansprakelijkheidsrisico. Let op: Besteedt de zzp'er het werk vervolgens weer uit aan een onderaannemer met personeel?
Dat komt omdat een G-rekening een speciale geblokkeerde bankrekening is, die alleen mag worden gebruikt voor het doen van betalingen van omzetbelasting, loonbelasting en premies aan de belastingdienst of aan de G-rekening van je onderaannemers. Van een G-rekening kun je geen andere betalingen doen.