De stof viscose, ook wel rayon of kunstzijde genoemd, is een half-synthetische vezel die goed ademt. Het lijkt op zijde, maar voelt aan als katoen. Door het halfsynthetische maakproces heeft de stof de voordelen van zowel organische als synthetische stoffen.
Nadelen van viscose
De stof krimpt snel, waardoor je goed op moet letten met wassen. De stof wordt minder sterk als hij nat wordt. De stof is van zichzelf niet rekbaar. De stof is niet op alle fronten duurzaam.
Als je het beste van katoen en zijde wilt, dan is viscose de perfecte optie. Het is even zacht, glanzend en huidvriendelijk als zijde, en slijtvast, ademend en absorberend als katoen. Daarom wordt viscose vaak ook wel 'kunstzijde' genoemd.
Halfsynthetische vezels
Halfsynthetische stoffen zoals viscose, lyocell en modal ademen erg goed. Ze zijn zeer aan te raden aan mensen die luchtige kleding zoeken.
Een voordeel van viscose is dat er hele fijne stoffen gemaakt van kunnen worden, bijvoorbeeld kunstzijde. Viscose draagt prettig en voelt fijn aan op de huid.
Viscose/Rayon
Vaak worden bloesjes en andere lichte kleding gemaakt van viscose. Je zou denken dat het de stof daarom luchtig maakt, maar niks is minder waar. Net als de andere synthetische stoffen, laat viscose geen lucht door en wordt het zweet opgehoopt in het textiel.
Bij de machine was moet je viscose niet warmer als 40 graden wassen, anders gaat de stof krimpen en slijt de stof ook sneller. Het beste is om de viscose producten op een wol of zijdewas programma te wassen met een neutraal of wol wasmiddel.
Viscose is rekbaar en comfortabel om te dragen, maar absorbeert niet erg en doet u veel zweten. Pas op dat u dit materiaal niet draagt bij warm weer, want viscose is zwaar om te dragen.
Vermijd synthetische stoffen zoals polyester en viscose.Deze stoffen laten geen lucht door, waardoor u sneller gaat zweten; Draag bij voorkeur wijde en luchtige kleding.
Viscose is een kunstzijde. De grondstof hiervoor is hout. Het neemt snel vocht op dus draagt wederom heerlijk koel in de zomer. Het is wel weer minder sterk en het kreukt sneller dan bijvoorbeeld katoen.
De structuur van viscose maakt dat het erg gemakkelijk kreukt en daarom zijn kledingstukken gemaakt van dit materiaal niet geschikt voor de droger. Je kunt de stoffen het beste op een hanger in de frisse lucht hangen. Leg de stof nooit op een radiator: de hoge temperaturen vormen een risico op krimpen.
Het chemische proces om tot een viscosevezel te komen, is erg milieubelastend en vervuilend. Viscose is ook duidelijk minder kwaliteitsvol dan bijvoorbeeld katoen: het is zwakker, voelt koud aan, en het heeft een neiging tot krimpen en kreuken.
Bij najaar / winter stoffen kun je denken aan Punta di Roma stof, tricot stof en viscose stof. Deze stoffen zijn ideaal voor kouder weer en zorgt er voor dat je warm blijft.
Polyester is een synthetisch product, viscose is een natuurlijk product. Polyester is dus makkelijker te kleuren dan viscose, wat maakt dat polyester goedkoper is dan viscose. Als we kijken naar de wasvoorschriften, dan zien we dat polyester en viscose borduurgaren beide op 95°C mogen gewassen worden.
Viscose heeft een natuurlijke waskrimp van 4-8%. Geen zorgen. Strijk en trek voorzichtig het item terug in model nadat het uit de machine komt. Om kreuken te voorkomen is het aan te raden om na het laatste spoelbad kort, of helemaal niet te centrifugeren en je items niet te drogen in een droogtrommel.
De belangrijkste voordelen: absorbeert vocht en water goed en blijft bij warm weer koel en luchtig aanvoelen. heeft een mooie, luxueuze uitstraling. kreukvrij en vormvast.
Het beste kun je viscose kort wassen en na het wassen liggend laten drogen, zodat kreukels worden voorkomen en het materiaal niet zal krimpen. Vermijd hoge temperaturen bij het wassen van viscose. Dit materiaal is ook niet geschikt voor de droger!
Wassen. Was viscose zoveel mogelijk binnenstebuiten in een waszakje om slijtage te voorkomen. Was op maximaal 30 graden op een fijnwasprogramma op de laagste centrifugestand. Viscose kan tijdens het wassen 3-5% krimpen, het kledingstuk kan na de wasbeurt in zijn oorspronkelijke vorm worden gestreken.
Katoen en linnen
In natuurlijke, plantaardige materialen zweet je het minst omdat ze lekker luchtig zijn. Ze 'ademen'. Ga daarom voor katoen of linnen in plaats van synthetische materialen.
De stof viscose, ook wel rayon of kunstzijde genoemd, is een half-synthetische vezel die goed ademt. Het lijkt op zijde, maar voelt aan als katoen. Door het halfsynthetische maakproces heeft de stof de voordelen van zowel organische als synthetische stoffen. Daarom is deze stof luchtdoorlatend en toch kleurvast.
Schadelijke stoffen: fijnstof, stikstofoxiden en ozon. Van alle vormen van luchtverontreiniging is fijnstof het meest schadelijk voor de gezondheid. Fijnstof is een verzamelnaam voor hele kleine deeltjes die in de lucht zweven.
Luchtige stoffen: linnen
Nog zo'n op-en-top luchtig stofje is linnen, dat afkomstig is van de vlasplant. De kenmerken komen overeen met katoen, alleen kreukt de stof veel sneller. Linnen laat nog gemakkelijker lucht door, waardoor het een echt zomerstofje is!
Viscose kun je het beste met de hand wassen of in de wasmachine op een lage temperatuur. Viscose heeft de neiging om te krimpen bij hoge temperaturen en is in natte vorm niet zo sterk. Gebruik een wasmiddel speciaal voor delicate stoffen om viscose te beschermen en gebruik een waszakje om wrijving te voorkomen.
Was viscose op 30 graden, met een langzame centrifuge. Aangezien viscose veel vocht opneemt, kan het er na een wasbeurt wat vreemd en vervormt uitzien, dit strijk je – wanneer het droog is – opnieuw in model. Stop viscose niet in de droger, hierdoor kan het krimpen en beschadigen.
Je kunt heet strijken (maximaal 200° Celsius). Dit geldt bijvoorbeeld voor kleding van linnen, katoen en viscose.