Je kunt niet voorkomen dat je ogen achteruitgaan. Vaak is de achterliggende reden simpelweg ouderdom, daar is geen middel tegen opgewassen. Je kunt er wel voor zorgen dat het proces minder snel gaat door gezond te leven, ofwel een veelzijdig dieet, niet te te roken en niet bovenmatig veel alcohol te drinken.
De oorzaak kan liggen in een oogaandoening (bloeding in het oog, glaucoom, ontsteking, loslating van het netvlies, bij- en verziendheid), een algemene ziekte (hoge bloeddruk, diabetes…), verhoogde druk in de hersenen (tumor, bloeding…), een stoornis in de bloedvoorziening (trombose of verstopping van de oogslagader), ...
Verandering in kleuren;Moeite met zien bij weinig licht;Verlies van perifeer zicht;Problemen met autorijden – bijvoorbeeld moeite met verkeersborden zien of langzaam reageren op reflectie in het donker.
Bij stress spannen je spieren zich aan.De oogspieren trekken aan het oog en de ooglens.Je oog kan zich slechter richten en de lens kan zich minder goed scherpstellen. Je gaat wazig zien.
Voldoende zink zorgt voor een goede conditie van het oog, helpt het oog scherp te blijven zien en is van belang voor het functioneren van het oog. Zink kan je vinden in rood vlees, schaaldieren, eieren, soja, gevogelte, vis etc. Vitamine B2 speelt een grote rol in de zuurstofvoorziening van het oog.
Elke dag twee tot drie liter water of ongezoete thee drinken, zorgt ervoor dat uw ogen het vocht krijgen dat ze nodig hebben. Genoeg slapen helpt uw ogen ook om weer op te laden. Zeven tot acht uur slaap per nacht is voldoende.
We kunnen ons zicht niet corrigeren zonder professionele hulp, en er is geen snelle oplossing voor problemen met het gezichtsvermogen. Maar met zaken zoals goede voeding kunt u uw gezichtsvermogen nog steeds op natuurlijke wijze zelf helpen. Bespreek dat, zoals altijd, met uw oogarts.
Je ogen verouderen.
Hierbij wordt je ooglens stijver, waardoor je je ogen niet meer goed scherp kunt stellen wanneer je dichtbij kijkt. Je kunt weer scherp zien door het dragen van een bril of contactlenzen. Het compleet verhelpen is alleen mogelijk door een laserbehandeling te ondergaan.
Deze reactie kan op verschillende manieren tot uiting komen: zo kan stress zorgen voor problemen met je ogen. Enkele van de symptomen die op kunnen treden door stress zijn vermoeide ogen, dubbelzien, een wazig zicht en andere oogklachten.
Dit samenklonteren zorgt ervoor dat de lens troebel wordt en u wazig gaat zien, dat is staar oftewel cataract. Het is normaal dat uw zicht achteruit gaat als u 60 jaar of ouder bent. Vanaf deze leeftijd komen oogziekten ook vaker voor en loopt u meer risico een oogaandoening te ontwikkelen.
Jiska van Dam, optometrist bij Specsavers, legt uit: “Leeftijd is de belangrijkste oorzaak van oogveroudering. Dit is een normaal proces dat optreedt als we ouder worden. Aandoeningen en klachten die vaak voorkomen op latere leeftijd zijn staar, droge ogen en slijtage van het netvlies.
Welke oogsterkte is slecht? Hoe hoger de oogsterkte, hoe minder scherp je kan zien. Er bestaat geen slechte oogsterkte. Wel kan het voorkomen dat een bril of lenzen niet voldoende de ogen corrigeren.
Neem contact op met de huisarts als je plotseling wazig ziet en/of last hebt van andere symptomen, zoals pijnklachten aan het oog, lichtflitsen of het zien van vlekken. Breng ook een bezoek aan de huisarts wanneer je klachten maar niet over gaan of je je ongerust voelt.
Een onderzoek uit Zweden laat zien dat mensen die kortdurend weinig slapen significant meer hangende oogleden, rode en gezwollen ogen, donkere kringen, bleke huid, rimpels, fijne lijntjes en hangende mondhoeken hebben dan mensen die een goed slapen.
Je ogen verbeteren door voeding
Het is verstandig om twee keer per week bijvoorbeeld makreel, zalm, tonijn of sardientjes te eten. Daarnaast is het goed om iedere dag 200 gram fruit en 200 gram groente te eten. Vooral groene bladgroenten zijn goed, zoals spinazie, broccoli, groene kool en boerenkool.
Je oog is een ronde bol die stevig in je oogkas ligt. Kleine spiertjes houden hem op zijn plaats en zorgen ervoor dat je je ogen kunt bewegen. De oogbol is gevuld met doorzichtig glasvocht, zo blijft hij mooi rond en je kunt er goed doorheen kijken. Traanvocht houdt de buitenkant van je ogen schoon en vochtig.
Op zich kunnen oogaandoeningen zoals bijziendheid goed opgelost worden met brillen, contactlenzen of door je ogen te laten laseren op volwassen leeftijd. Maar bijziendheid is meestal te wijten aan een oogbol dat tijdens de groei te lang is geworden, wat risico's met zich meebrengt zoals een netvliesloslating.
Of je nu last hebt van bijziendheid of verziendheid, ook jij kunt zonder bril weer scherp zien. Hiervoor zijn, naast het dragen van contactlenzen, in principe twee verschillende behandelingen mogelijk. De eerste mogelijkheid is een ooglaserbehandeling, de tweede een lensimplantatie behandeling.
Melk. Een tekort aan verzadigde vetten kan ook resulteren in droge ogen. Goede verzadigde vetten vinden we o.a. in rauwe melk. Melk bevat bovendien heel wat enzymen die de oogspieren helpen ontspannen.
Vitamine B (vooral vitamine B1, B2, B6, B12 en foliumzuur) helpen oogziekten voorkomen. Ook ondersteunt vitamine B de werking van de oogspieren. Een tekort aan vitamine B kan zorgen voor gevoeligheid voor licht, oogontsteking en in het ergste geval een verhoogd risico op verlamming van de oogspieren.
Als je ouder wordt, is het mogelijk dat je dichtbij steeds minder scherp gaat zien. Dit komt doordat de elasticiteit van je ooglens afneemt. Hierdoor kan je sterkte veranderen van bijvoorbeeld -1 naar +1. Van plus naar min kan komen door staar.
Dankzij hun hoog gehalte aan vitamine A in de vorm van bèta-caroteen (provitamine A) zijn wortelen goed voor de ogen. Vitamine A draagt bij aan de aanpassing van ons zicht aan de duisternis. Een langdurig tekort aan vitamine A kan leiden tot nachtblindheid en in extreme gevallen zelfs tot blindheid.
Wanneer je te weinig water drinkt, wordt het bloed dikker en neemt de bloeddruk af. Op die manier stroomt het bloed enkel nog naar de meest vitale organen wat leidt tot duizeligheid, concentratiestoornissen en misselijkheid. Ook ons hart heeft water nodig. Wie te weinig drinkt, beïnvloedt de werking van de zenuwcellen.