Hoe zit het met vrije dagen als je ziek bent?

Vakantiedagen bij ziekteJe werkgever mag geen wettelijke vakantiedagen inhouden als je ziek bent. Controleer na je ziekte of je het juiste aantal vakantiedagen hebt staan. Soms kan een werkgever wel bovenwettelijke vakantiedagen inhouden, namelijk: Als hierover afspraken in je cao of contract staan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op cnv.nl

Hoe zit het met je uren als je ziek bent?

Meestal krijgt u vanaf de 1e dag van uw ziekte loon doorbetaald, maar u kunt te maken krijgen met wachtdagen.De werkgever hoeft dan over de 1e dag of de 1e 2 dagen geen loon te betalen. Dit mag, als dit in uw arbeidsovereenkomst of cao staat.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Kunnen vakantiedagen aangemerkt worden als ziektedagen?

Kunnen vakantiedagen van het vakantietegoed van een zieke werknemer worden afgeschreven? U kunt als werkgever niet zomaar vakantiedagen tijdens ziekte afschrijven. Als een zieke werknemer op vakantie gaat, moet hij de werkgever (schriftelijk) toestemming geven om de ziektedagen als vakantiedagen aan te merken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hrpraktijk.nl

Kan een werkgever zomaar vakantiedagen inhouden?

Nee, je mag niet zomaar vakantiedagen opleggen en inroosteren, bijvoorbeeld als je tijdelijk geen werk hebt voor je werknemers. Een werknemer mag in principe zelf bepalen wanneer hij zijn vakantiedagen opneemt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mkbservicedesk.nl

Wat gebeurt er met vakantiedagen als je ze niet opneemt?

Geeft de werkgever aan dat een aantal vakantiedagen niet werd opgenomen, dan zal het ziekenfonds de werknemer niet meer vergoeden voor het equivalent van die dagen, maar worden ze gedekt door vakantiegeld ten laste van de werkgever.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wolterskluwer.com

Using sick time for a 'mental health day?"

20 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel ziektedagen mag je hebben per jaar?

Per ziekmelding mag je maximaal twee wachtdagen rekenen. Per jaar is er wettelijk gezien geen maximum aantal. Toch kan een werknemer in de praktijk nooit meer dan 20 wachtdagen per jaar krijgen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ondernemenmetpersoneel.nl

Kan je ziektedagen opsparen?

De niet-opgenomen dagen ziekteverlof kan je opsparen over al je werkjaren heen, en als dit ziektekapitaal uitgeput is, word je in disponibiliteit wegens ziekte geplaatst. Als je afwezig bent wegens ziekte als contractueel, breng dan ook je ziekenfonds daarvan op de hoogte.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bosa.belgium.be

Wat mag een werkgever niet doen bij ziekte?

Je werkgever mag niet vragen naar je medische situatie. Je bent dus niet verplicht om informatie over je gezondheid te delen, ook niet met een casemanager of verzuimbedrijf. Wat je werkgever wel mag vragen, is de status van lopende projecten en een inschatting van de duur van je afwezigheid.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op cnv.nl

Kan je baas je verplichten om te werken als je ziek bent?

Kan mijn leidinggevende mij verplichten om naar het werk te komen als ik mij heb ziek gemeld? Nee.Jij bepaalt of je in staat bent naar het werk te komen, niet je leidinggevende. Als je vindt dat je je huis uit kan, dan moet je wel naar bijvoorbeeld een gesprek gaan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op fnv.nl

Wat zijn mijn rechten als werknemer bij ziekte?

Als u ziek bent, moet uw werkgever uw loon doorbetalen over een periode van maximaal 104 weken. De werkgever moet minimaal 70% van het laatstverdiende loon betalen en de eerste 52 weken ten minste het wettelijke minimumloon. Of de werkgever meer moet betalen, moet uit uw arbeidscontract of cao blijken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op das.nl

Kan je ontslagen worden als je te vaak ziek bent?

Veelvuldig ziekteverzuim is op zich geen reden voor ontslag.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uwv.nl

Kan mijn baas mij ontslaan als ik ziek ben?

Geen verbod op ontslag tijdens ziekte

Er bestaat tijdens de ziekte geen verbod tot ontslag. Zowel werkgever als werknemer kunnen de arbeidsovereenkomst dus tijdens de periode van arbeidsongeschiktheid beëindigen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op elfri.be

Kan je ontslagen worden als je ziek bent?

Tijdens de eerste 2 jaar van uw ziekte of arbeidsongeschiktheid mag u niet worden ontslagen. Hierop zijn enkele uitzonderingen. Bent u langer dan 2 jaar ziek of arbeidsongeschikt? Dan kan uw werkgever ontslag voor u aanvragen bij UWV.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Hoe vaak moet ik mijn werkgever bellen als ik ziek ben?

Hoe vaak mag je werkgever je bellen bij ziekte? Er zijn geen vaste regels of wetten die bepalen hoe vaak je werkgever contact met je mag opnemen. Uiteraard wil je niet dat je werkgever je constant belt om werkgerelateerde vragen te stellen, en dat mag ook niet: het zou je herstel negatief kunnen beïnvloeden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.indeed.com

Wat mag je als leidinggevende vragen bij ziekmelding?

Bij een ziekmelding mag u alleen vragen en registreren wat noodzakelijk is voor u als werkgever om te weten. Dat is informatie waarmee u kunt bepalen hoe het verder moet met de werkzaamheden van uw werknemer. En informatie om te beoordelen of u loon moet doorbetalen. Die informatie mag u daarom ook vastleggen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op autoriteitpersoonsgegevens.nl

Wat als de bedrijfsarts zegt dat je niet ziek bent?

Indien de bedrijfsarts aangeeft dat de werknemer niet ziek is, dan kan de werkgever van de medewerker verlangen dat hij het werk hervat. Dat wordt anders als de werknemer kan aantonen of aannemelijk maakt dat hij wel arbeidsongeschikt is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op arbeidsrechter.nl

Hoe worden ziektedagen geteld?

Het aantal dagen bezoldigd ziekteverlof waarop een vastbenoemd personeelslid recht heeft, wordt berekend op basis van de sociale anciënniteit* en het al genoten betaald ziekteverlof. Als je vastbenoemd bent, krijg je 30 dagen bezoldigd ziekteverlof per 12 maanden sociale anciënniteit.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hetacv.be

Hoeveel dagen betaald werkgever bij ziekte?

Hoe lang heeft een werknemer recht op gewaarborgd loon? Arbeiders en bedienden hebben een periode van 30 dagen recht op gewaarborgd loon ten laste van hun werkgever. Bij arbeiders zijn enkel de eerste zeven dagen volledig ten laste van jou als werkgever.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op liantis.be

Wat als je 1 dag ziek bent?

Als werkgever kan je nu aan je werknemers vragen om voor elke dag arbeidsongeschiktheid een medisch attest voor te leggen. Vanaf 28 november 2022 zal dat niet meer voor elke ziektedag kunnen. Zodra de wet in werking treedt, moeten je werknemers je voor één dag ziekte geen medisch attest meer bezorgen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op securex.be

Hoeveel dagen ziek per jaar is normaal?

Uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat werknemers zich vorig jaar gemiddeld 6,4 werkdagen ziek hebben gemeld. Dat is 3,7 procent van het aantal werkdagen in een jaar. Een werknemer meldt zich gemiddeld een keer per jaar ziek. Ruim twee op de vijf werknemers was vorig jaar een keer ziek.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op or-academy.nl

Hoe vaak ziek melden is normaal?

De gemiddelde verzuimfrequentie in 2019 was 1,2 keer. In alle leeftijdscategorieën verzuimen vrouwen (1,4 keer) in 2019 gemiddeld iets vaker dan mannen (1,1 keer). Naast dat vrouwen zich vaker ziek melden dan mannen, blijven zij ook langer thuis wanneer zij ziek zijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vzinfo.nl

Hoe lang moet er tussen 2 ziekmeldingen zitten?

Wanneer er tussen twee ziekteperiodes minder dan vier weken liggen, gelden deze namelijk als één ziekteperiode. Andersom geldt dat er een nieuwe termijn van twee jaar begint te lopen als de werknemer tussen twee ziekteperiodes vier weken en één dag de bedongen arbeid heeft verricht.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lagrogeelkerken.nl

Hoeveel geld krijg je bij ontslag?

De hoogte van de transitievergoeding als u wordt ontslagen hangt af van uw maandsalaris en de duur van het dienstverband. De vergoeding is per 1 januari 2023 maximaal € 89.000 bruto. Als uw jaarsalaris hoger is dan € 89.000, is de vergoeding maximaal 1 bruto jaarsalaris.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Hoe hoog is transitievergoeding bij ziekte?

Hoeveel is de ontslagvergoeding bij ziekte? Om de transitievergoeding te berekenen (bij ziekte), kijk je naar het maandsalaris en de duur van het dienstverband: Je rekent ⅓ bruto maandsalaris voor elk volledig dienstjaar dat iemand bij je heeft gewerkt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mkbservicedesk.nl

Hoeveel waarschuwingen voor ontslag?

Voor een ontslag is één officiële waarschuwing nooit genoeg. In sommige gevallen zijn zelfs meerdere officiële waarschuwingen niet genoeg. Veel werkgevers denken dat ze na drie officiële waarschuwingen hun werknemer altijd mogen ontslaan. Dit is echter niet het geval.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ligo.nl

Populaire vragen

  Vorige artikel
Hoe groot is de iPhone 11?
Volgende artikel  
Hoeveel kost een downpipe?