Het schoudergewricht is de verbinding tussen de drie botten van de schouder: de bovenarm, het schouderblad en het sleutelbeen. Hierin zitten twee gewrichten: het schoudergewricht en het AC-gewricht. Daarnaast heeft de schouder nog spieren, pezen, gewrichtsbanden, slijmbeurzen en een gewrichtskapsel.
De belangrijkste voor de stabiliteit zijn de vier rotator cuff spieren. De pezen en spieren van de rotator cuff bieden actieve stabiliteit en helpen met de draaibewegingen van de bovenarm.
Artrose van de schouder begint met stijfheid en/of pijn bij bewegen. Ook als u de schouder extra zwaar of extra lang belast voelt u pijn. Ook 's nachts kan uw schouder pijn doen, bijvoorbeeld als u op uw schouder ligt. Het kan zijn dat u de schouder voelt schuren of kraken als u met uw schouder beweegt.
Het kan komen door zwaar werk, door werken met uw armen boven uw hoofd of door steeds dezelfde beweging te maken. Vaak weten we niet waardoor het komt. Uw schouder kan stijf worden, als u uw arm te weinig gebruikt.
Het kapsel van het schoudergewricht hecht aan de rand van de gewrichtskom (cavitas glenoides) aan. Het gewrichtskapsel bestaat uit bindweefsel. De aanhechting van het kapsel aan het schouderblad gebeurt aan de buitenzijde van het labrum. Het labrum is dus binnen in het kapsel gelegen.
Bij een ontsteking of spierscheur door langdurig verkeerd gebruik of overbelasting van de schouder is het enkel aangewezen om je schouder tijdelijk te laten rusten als ook kleine bewegingen zeer pijnlijk zijn. Maar probeer dan toch een paar keer per dag je arm in meerdere richtingen te bewegen.
Symptomen schouder ontsteking
Pijn in de schouder, voor of achterkant. Pijn met slapen, op de pijnlijke schouder is meestal niet mogelijk. Pijn kan uitstralen vanuit de nek naar de gehele arm en hand. Heffen, hand op de rug of plotselinge bewegingen kunnen beperkend en pijnlijk zijn.
Bij een zenuwontsteking in de schouder heeft u opeens heftige pijn in 1 schouder en arm. De pijnaanval duurt uren tot weken en gaat vanzelf over. U krijgt ook minder kracht in die schouder en arm. Overleg met uw huisarts welke pijnstillers u kunt nemen.
Probeer daarom zoveel mogelijk op uw rug te slapen. Het is ook beter om met de armen langs het lichaam te slapen. Als u met uw armen omhoog slaapt, kan dit de bloedsomloop afknellen.
De meeste schouderklachten verdwijnen vanzelf na 2 tot 6 weken. Bij hardnekkige schouderklachten kan het herstel langer duren. Regelmatig wordt van de schouder een echografie gemaakt.
Schouderslijtage wordt ook wel 'omartrose' genoemd. Dit wordt vooral gezien bij mensen boven de 65 jaar. Maar soms kan dit al op relatief jonge leeftijd ontstaan. De behandeling kan bestaan uit medicatie, injecties, fysiotherapie of een operatie.
De beste manier om de diagnose van artrose te stellen is een klassieke radiografie, zonder bijzondere voorbereiding. Op die radiografie zijn eventuele afwijkingen duidelijk zichtbaar evenals botafwijkingen. Een bloedonderzoek is meestal niet nuttig. Er bestaat geen merker in het bloed voor artrose.
Als u pijn voelt in uw schouder, kan dat wijzen op artrose. De pijn is voortdurend aanwezig of alleen als u uw arm wilt bewegen. Bijkomende klachten kunnen zijn dat uw schouder 's nachts pijn doet, dat uw schouder kraakt bij beweging en dat u uw arm niet meer zo goed kunt gebruiken.
De duur van de immobilisatie hangt af van de ernst van de scheur, maar duurt meestal zes weken. U krijgt een specifiek oefenprogramma via de fysiotherapeut om de functie en de kracht van de schouder te herstellen.
Zonder operatie
Kinesitherapie: u leert oefeningen om de spieren te versterken die wel nog goed werken, zodat ze de functie van de beschadigde spier kunnen overnemen. Een injectie met cortisone in het schoudergewricht. Zo'n injectie bestrijdt de pijnlijke ontsteking en de zwelling die door de scheur is ontstaan.
Een hoofdkussen met een neksteun wordt vaak geadviseerd. Het biedt steun aan het hoofd en ontlast de nekwervels. Ook vormvaste hoofdkussens kunnen nek- en schouderklachten tegengaan.
Medicijnen verminderen de pijn waardoor u beter kunt blijven bewegen en slapen. In eerste instantie is gedurende één à twee weken paracetamol de beste keus met de minste bijwerkingen. Indien dit niet helpt kunt u ibuprofen, diclofenac (bijvoorbeeld Voltaren) of naproxen (bijvoorbeeld Aléve) gebruiken.
Aandoening van het gewrichtskapsel van het schoudergewricht, waarbij de patiënt pijn en stijfheid ervaart in de schouder. Het wordt moeilijker om de arm te bewegen, wat een sterke weerslag kan hebben op de dagelijkse activiteiten.
Een beknelde zenuw is eigenlijk een fysieke belemmering van het bedradingssysteem van het lichaam. De symptomen zijn onder andere een verdoofd gevoel, scherpe pijn, tintelingen, spierspasmen en spierzwakte. Meestal wordt een beknelde zenuw geassocieerd met scherpe pijn in het getroffen lichaamsdeel.
Een zenuw kan tijdelijk uitgeschakeld worden door een verkeerde houding zoals bij een 'slapende' hand of voet of bij een gekneusde zenuw na een harde klap of hoge druk van buitenaf. Deze vormen van zenuwbeschadiging gaan na enige tijd vanzelf weer over.
Bij acute blessures, zwellingen en ontstekingen moet je altijd koelen. Gebruik geen warmte, want dit kan de pijn en het probleem verergeren. Warmte pas je in een later stadium toe als na de acute fase de herstelfase aanbreekt.
De koude en warmte zijn je beste vrienden in geval van een peesontsteking.