Cultuurverschillen ontstaan vooral doordat groepen mensen bepaalde betekenissen aan woorden, gebaren en beelden geven, die anders zijn dan de betekenis die andere groepen mensen daaraan gegeven hebben.
Immigranten brengen hun eigen cultuur en gewoontes mee. Zolang Nederland bestaat zijn er mensen weggegaan en mensen bijgekomen. We noemen ze migranten. Immigranten brengen hun eigen cultuur en gewoontes mee, daardoor ontstaat de multiculturele samenleving.
Er bestaan meer dan 5000 culturen en iedere cultuur heeft met de ander gemeen dat die zichzelf als 'normaal' beschouwt. De verschillen schuilen in de grote diversiteit aan culturele waarden. Deze waarden bepalen in sterke mate ons gedrag, ons denken en onze houding. Die zijn per cultuur verschillend.
Toch leven mensen uit verschillende culturen nog vaak in gescheiden werelden. Daardoor ken je de ander maar oppervlakkig en denk je vaak in stereotypen. Die onbekendheid zorgt ervoor dat je soms niet goed weet hoe je met de ander moet omgaan. Bij sommige mensen leidt dat tot vooroordelen of zelfs discriminatie.
Voorbeelden van Cultuurverschillen
Gezinsstructuren: De structuur van een gezin kan variëren, waarbij sommige culturen de nadruk leggen op uitgebreide familieverbanden, terwijl andere culturen meer gericht zijn op de kernfamilie. Eetgewoonten: Voedselvoorkeuren en eetgewoonten verschillen sterk tussen culturen.
De bevolking van Italië is ontstaan uit de samensmelting van diverse volken en heeft o.a. Etruskische, Gallische, Italische, Punische en Germaanse elementen. De illegale immigratie via Zuid-Italiaanse havens en stranden, onder meer uit Albanië en Turkije, is nog steeds aanzienlijk.
Hierbij worden onderscheiden: de familiecultuur, de adhocratiecultuur, de hiërarchische cultuur en de marktcultuur.
Cultuur wordt gedefinieerd als het gehele complex bestaande uit kennis, overtuigingen, kunst, recht, ethiek, gewoonten en alle andere eigenschappen die door de mens zijn aangeleerd als onderdeel van een samenleving. Ofwel, cultuur is alles wat een groep mensen zich heeft aangeleerd.
Het verschil in gedrag, overtuigingen, waarden en normen, gewoonten, gebruiken en dergelijke tussen personen van verschillende achtergrond.
Dat noem je een multiculturele samenleving (multi betekent 'veel'). Er wonen in ons land mensen uit maar liefst 190 verschillende landen. Al deze mensen hebben hun eigen eten, kleding, gewoonten, feesten en godsdiensten.
Canada (32.5 miljoen inwoners) is waarschijnlijk het meest multiculturele land.
Verschillende gemeenschappen op basis van etniciteit, die dezelfde cultuur aanhangen zijn veel voorkomend in de Nederlandse maatschappij. We spreken daarom van een pluriforme samenleving. Een samenleving met verschillende culturen en gemeenschappen, die zowel langs elkaar heen leven als met elkaar leven.
Ja, met de vele diverse bevolkingsgroepen die in Nederland wonen zijn we divers en in zekere zin multicultureel. We geven mensen met verschillende achtergronden bijvoorbeeld een Nederlands paspoort. Tegelijkertijd worden niet-witte Nederlanders vaak alsnog bestempeld als 'allochtoon'.
In brede zin duidt cultuur alles aan wat een samenleving voortbrengt en overdraagt, zowel materieel als immaterieel. In enge zin is cultuur een ambacht, kunst, religie en wetenschap, gewoonten en gebruiken, kleding, vrijetijdsbesteding en voedselvoorziening.
– Leg je handen niet op tafel, maar houd ze op schoot. Tijdens het eten heb je wel je handen op tafel, maar niet je ellebogen. – Verhef je stem niet in restaurants of op andere openbare plekken. – Voordat je gaat eten was je je handen en ook na het bezoeken van het toilet.
Het geheim is het mediterrane dieet, wat bestaat uit veel bonen, groenten, fruit, volkoren granen, gevogelte, wijn, en weinig rood vlees. De Italianen beginnen de dag vaak met een klein ontbijt bestaande uit een zwarte koffie en een cornetto (soort croissant).
In Italië wordt de siësta ook wel “riposo” genoemd. Italianen nuttigen graag een uitgebreide lunch of doen een middagdutje tijdens hun siësta. De Italianen lunchen graag tussen 12:30 en 16:00 uur en sluiten daarvoor de deuren van kerken, musea en winkels.
Voorbeelden zijn een gedeelde taal, religie, tradities, gewoonten, normen en waarden, maar ook de formele inrichting van een samenleving, zoals de organisatie van het onderwijs, het gehanteerde rechtsstelsel, en het gebruikte kiessysteem.
Daarmee is Amsterdam de meest diverse stad ter wereld, gevolgd door Antwerpen (164 nationaliteiten) en New York (± 150). Wereldwijd zijn ongeveer 200 nationaliteiten geregistreerd.