De Romeinen kwamen oorspronkelijk uit Rome.De keizers waren er de baas en die wilden heel veel land in hun bezit hebben.Hiervoor stuurden ze militairen vanuit Rome alle kanten op. Zo kwamen de Romeinen ook terecht in het gebied waar tegenwoordig Nederland en Duitsland liggen.
Rond het jaar nul kwamen de Romeinen naar Nederland. Na een aantal mislukte militaire expedities naar het noorden van ons land, besloten zij de Oude Rijn tot hun rijksgrens (limes) te maken. Niet alleen vormde de rivier een natuurlijk barrière, maar het was tevens de voornaamste vaar- en vervoersweg.
Toen de Romeinen 2000 jaar geleden naar onze streken kwamen, woonden hier verschillende volken. In het noorden woonden Germanen, in het zuiden woonden Kelten. Ze waren boeren en woonden in houten boerderijen.
Rond de 1ste eeuw na Christus konden door de bescherming van de Limes de eerste steden ten zuiden van de grens worden gebouwd. De eerste stad met Romeinse stadsrechten was Ulpia Novio Magus (Nijmegen), dat samen met Mosae Trjacetum (Maastricht) en Coriovallum (Heerlen) de grootste steden waren.
Er zijn nog steeds sporen van Romeinse bouwwerken te vinden in en op Nederlandse grond. Hoewel veel houten verdedigingswerken zijn vergaan, vinden archeologen langs de Rijn soms resten van militaire steunpunten. Zo worden in Leidsche Rijn bij Utrecht een fort, twee wachttorens en zes schepen opgegraven.
De Germaanse volken van buiten de grenzen weten steeds vaker het Romeinse rijk binnen te dringen en rond 400 n.Chr.komt er een einde aan de Romeinse heerschappij in het huidige Nederland.
De Romeinen zijn zo'n 450 jaar lang aanwezig geweest in Nederland en hebben hier allerlei sporen nagelaten. Dat Nederland zo lang, en zo lang geleden al, onderdeel was van een veel groter geheel, is zeer belangrijk voor onze blik op de geschiedenis en onze plek in de wereld.”
Meer dan 300.000 jaar geleden verscheen de Neanderthaler, Homo neanderthalensis, de eerste mensachtige die we ook uit Nederland kennen. Hij ontwikkelde zich in Eurazië uit de Homo heidelbergenis. Omstreeks dezelfde tijd ontstond in Afrika Homo sapiens (anatomisch moderne mens).
Waar komt het Nederlands vandaan? Het Nederlands maakt deel uit van de Inde-Europese taalfamilie. Volgens onderzoekers van het Max Planck Instituut in Nijmegen is de Indo-Europese taalfamilie afkomstig uit Anatolië, de plek waar nu Turkije ligt.
Tussen 1588 en 1795 heette Nederland de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Ook de Verenigde Provinciën of de Zeven Verenigde Gewesten waren gangbare benamingen voor Nederland in deze tijd. Tussen 1795 en 1801 werd Nederland de Bataafse Republiek genoemd.
Moeras. Wat nu Nederland is, was oorspronkelijk een moerasdelta. Land werd gewonnen uit het water door een reeks van droogleggingen en inpolderingsoperaties die al vanaf de zestiende eeuw plaatsvonden. In 1848 werd begonnen met de drooglegging van de Haarlemmermeer.
Er was een grote variatie per sociale klasse. De levensverwachting bij geboorte zal voor leden van de elite in de Romeinse keizertijd boven de 30 jaar hebben gelegen, terwijl die voor een slaaf onder de 20 jaar lag.
Zij zagen zichzelf echter als 'de Romeinen' en bleven het Romeinse Rijk voortzetten tot het jaar 1453 waarin het Romeinse Rijk definitief ten einde kwam toen zij werden verslagen door de Ottomanen. Wat waren foederati en op welke manier waren zij één van de oorzaken van het uiteenvallen van het Romeinse Rijk?
De Lage Landen bestonden nog niet als geografische eenheid. De geschiedenis begint met de Romeinen. Die noemden het gebied ten zuiden van de Oude Rijn 'Gallia Belgica' en het gebied ten noorden ervan 'Germania Inferior'.
Naast een woning in de stad bezaten grootgrondbezitters en rijke burgers vaak een villa op het platteland. Een domus was een grote stadswoning voor de rijkere klasse. De minder bedeelden woonden in de insulae, grote appartementencomplexen van soms wel 5 verdiepingen hoog.
De Friezen woonden langs de kusten, de Saksen in het oosten en de Franken in het zuiden. De Saksen hadden stammen opgenomen als de Tubanten, de Franken onder andere de Chamaven en de Cananefaten.
Holland betekent Houtland (Holtland of Holdland).
Ja, het Nederlands en het Duits komen voort uit een gemeenschappelijke voorvader, het West-Germaans. Het West-Germaans komt op zijn beurt weer voort uit het Oergermaans. Andere West-Germaanse talen zijn het Engels en het Fries.
De eerste Nederlanders hadden een donkere huidskleur en lichte ogen. Dat ontdekten een groep van wetenschappers over de hele wereld. Een team van 125 wetenschappers over de hele wereld onderzocht het DNA van de eerste mensen, ook wel oermensen, uit West-Europa.
De Nederlanden werden langzamerhand gekerstend en door verschillende Germaanse stammen gekoloniseerd. In het oosten vestigden zich de Saksen, in Midden- en West-Nederland vormden de Friezen een sterke macht, en in het binnenland woonden de Franken. Die verdeling is vandaag nog in de Nederlandse dialecten te vinden.
In de middeleeuwen was er weinig verschil tussen beide landen. Toen was Nederland onderdeel van het Duitse rijk. Maar in de 17e en 18e eeuw werd Nederland een republiek waar de burgers het voor het zeggen hadden. Dat is 300 jaar eerder dan in Duitsland.
De Geschiedenis van Nederland is de naam voor de geschiedenis van het land dat nu Nederland heet maar vroeger ook bekend stond als de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, de Bataafse Republiek en nog veel meer.
Zo namen ze vruchten mee uit Zuid - Europa, zoals perziken, vijgen en druiven. Maar ook kippen. Nieuw voor de Germanen waren ook spiegels, messen, lepels en glas. Om al die spullen te betalen gebruikten de Romeinen geld.
In tegenstelling tot Romeinen die waren gericht op internationale handel en steden, waren Germanen en Kelten vooral gericht op de landbouw en op kleinschalige handel. Elke stam had zijn eigen relatie met de Romeinse overheersers. Sommige stammen werden bondgenoten, andere stammen juist onverzoenlijke vijanden.
Het Romeinse Rijk (Latijn: Imperium Romanum) was van oorsprong een stadstaat op het Italisch schiereiland die zich vanaf de zesde eeuw voor Christus begon uit te breiden en uitgroeide tot een rijk van zo'n zes miljoen vierkante kilometer met 120 miljoen inwoners.