De beste manier om je te kleden tegen de kou is door laagjes kleding aan te trekken. Door verschillende lagen kleding sluit je stilstaande lucht op tussen elke laag. Deze stilstaande lucht isoleert goed, net als in een spouwmuur!
Warme kleding is gemaakt van een warme stof die veel vezels bevat. Vezels houden lucht vast en dus ook jouw lichaamswarmte. Kasjmierwol, wol(mix), fleece, thermische materialen, velours en chenille zijn warme stoffen waarmee jij het in de winter niet koud krijgt.
Een broek die geschikt is voor koud weer is een gevoerde broek. Deze broeken hebben een extra laag stof aan de binnenkant die je warm houdt. Daarnaast zijn er ook geïsoleerde broeken, die gevuld zijn met isolatiemateriaal om je warm te houden. Een andere optie is om thermisch ondergoed te dragen onder je broek.
Draag laagjes om het warm te krijgen. Verschillende dunne laagjes houden lucht gevangen, wat ook isolerend werkt. De basislaag is best uit een natuurlijk materiaal, dat zweet weghaalt van je huid. Waterproof en windproof vesten doen de rest.
Hou je hoofd, nek en handen warm
Mutsen die wind- en waterdicht zijn geven de meeste warmte. Bivakmutsen beschermen je hele gezicht en zijn het beste bij extreme kou. Wanten geven meer warmte dan handschoenen. Wanten zijn warmer omdat je vingers tegen elkaar aan zitten en de lucht tussen de vingers beweegt.
Minimale temperatuur in huis
Een temperatuur in huis die lager is dan het minimum van 15 of 16 graden is ongezond. Als u de temperatuur in uw woon-, bad- of slaapkamer té laag zet, dan kunt u last krijgen van vochtproblemen in huis. Vocht kan astma- of reumaklachten veroorzaken of verergeren.
De stof die het warmst is, is wol. Deze stof isoleert beter dan andere soorten textiel, waardoor hij warmer is. Veel mensen associëren wol met gekriebel. Dit hoeft niet altijd, als het een goede trui is hoeft hij niet te kriebelen.
Om je warm aan te kleden is lang ondergoed of zelfs thermisch ondergoed en een onderhemd bijzonder geschikt. Een paar lange sokken maakt de basislaag compleet. Isolerende laag: Nu komt een dunne laag om je warm te houden. Afhankelijk van hoe koel het is, is een T-shirt of een top met lange mouwen geschikt.
Verder kunt u fleece dragen om uzelf te verwarmen. Het materiaal is lichter dan wol, maar net zo isolerend en snel drogend. De productie van een fleecetrui of fleecedeken is alleen niet zo milieuvriendelijk. Zijde kan eveneens helpen om het warm te krijgen.
Welke stoffen zijn het warmst? Stoffen als merinowol en kasjmier zijn het warmst. Truien die vervaardigd zijn van deze natuurlijke materialen hebben een isolerende werking en houden lichaamswarmte goed vast.
Wol is de warmste stof van allemaal. Dit materiaal isoleert beter dan andere soorten textiel. Het spul houdt schapen immers ook warm genoeg als het buiten vriest. Sla dus genoeg wollen truien in voor de winter.
Goed isolerende stoffen zijn onder andere wol, zijde en fleece. Ook dons houdt je warm bij extreme kou, maar verliest zijn isolerende functie als het nat wordt. Vermijd wel katoen bij kleden tegen de kou. Deze stof isoleert slecht en blijft lang vochtig als het nat wordt.
Het ziet er fantastisch uit zo'n mooie strakke jurk, maar echt fijn om te dragen is het niet op een zomerse warme dag. Doordat de stof strak om je lichaam valt, plakt het sneller tegen je aan en zorgt het voor meer transpiratie. Kies liever luchtige en wijde kleding in de juiste pasvorm.
Alle zoogdieren en vogels hebben een isolerende vetlaag, een dikke huid en haren of veren om de warmte vast te houden. De lichaamstemperatuur van de mens is niet overal in het lichaam gelijk; binnenin tussen de organen is deze 37 graden, maar in de ledematen of net onder de huid is de temperatuur aanzienlijk lager.
Fleece vesten zijn ook erg warmhoudend, maar iets minder winddicht dan een teddy gevoerd vest. Fleece kan ook in alle seizoenen gedragen worden. Kleding van deze stof wordt vaak gedragen als extra tussenlaag of als vest voor de lente en zomeravonden.
De warmste thermokleding wordt gemaakt van merino wol en heet Warm Odlo en Craft. Deze warme thermo kleding is vaak dikker van stof en heeft een thermische werking op de huid.
Bovendien beschermt de broek de benen tegen de wind, wat de gevoelstemperatuur ten goede komt en ook helpt om warmte vast te houden. Joggingbroeken zijn in dit opzicht beter dan spijkerbroeken. Dat komt doordat ze meestal dikker zijn en zijn gemaakt van warmere stoffen, zoals fleece of katoen.
Een te koude temperatuur in huis kan ongezond zijn, vooral als het gedurende lange perioden aanhoudt. Over het algemeen wordt een temperatuur lager dan 16 graden Celsius als ongezond beschouwd voor de meeste mensen.
Als het te koud wordt, is er kans op schimmelvorming. Vijftien graden is daarom een ondergrens. In een goed of matig geïsoleerde woning is het ook bijna nooit kouder dan 15 graden. Je zal zien als je daar de thermostaat terugdraait naar 15, dat het in de ochtend nog vaak 16, 17 graden is."
Als de lichaamstemperatuur onder de 32 °C zakt, wordt de situatie kritiek. Lichaamstemperaturen onder de 27 °C zijn zonder medisch ingrijpen bijna altijd dodelijk, hoewel er gevallen bekend zijn waarbij een lichaamstemperatuur van 14 °C werd overleefd. Onderkoeling kan ook levensreddend zijn.
“De Noren verwarmen traditioneel op elektrische radiatoren”, gaat Lannoo verder. “In vergelijking met die directe, elektrische verwarming is de warmtepomp een stuk goedkoper.” In de jaren negentig ging de installatie van warmtepompen in Noorwegen nog in een gezapig tempo. Elk jaar gingen 1.000 huishoudens overstag.
De kosten van verwarming per dag variëren. Een gemiddeld Nederlands huishouden met een gasgestookte CV-ketel verbruikt ongeveer 36 m³ gas per dag, want 1,5 m³ maal 24 uur, tijdens koude winterdagen. Dat komt neer op ongeveer €21,60 per dag.
1. Wol. De allerwarmste stof voor je winterkleding is wol.