De verzekeraar stuurt je elk jaar een internationaal verzekeringsbewijs (groene kaart) op papier of digitaal. Sinds 1 juli 2020 mag de 'Groene kaart' ook op wit papier geprint worden.
Die groene kaart verandert vanaf 1 juli 2020 van vorm: voortaan is ze niet meer groen en dubbelzijdig, maar wordt het een enkelzijdig wit document met zwarte letters. Bovendien komt er ook een elektronische versie van je verzekeringsbewijs (ook met een witte achtergrond en zwarte letters).
Als je een nieuwe autoverzekering afsluit, ontvangt u van de verzekeraar een polis.Onderdeel van deze polis is het verzekeringsbewijs.
De groene kaart is niet meer groen van kleur.
Sinds 1 juli 2020 hoeft de kaart niet meer groen te zijn, en is deze volledig wit. Dit voorkomt problemen met de leesbaarheid als deze in zwart wordt afgedrukt.
Een internationaal verzekeringsbewijs (de groene kaart) is niet verplicht, maar wel handig. In de meeste landen van Europa hoef je je internationale verzekeringsbewijs (voorheen de groene kaart) niet op papier bij je te hebben.
Vanaf 1 juli 2020 hoeft de groene kaart niet per se meer groen te zijn en heet deze officieel het Internationale verzekeringsbewijs.
Voor de automobilist ook handig, want alle noodzakelijke informatie over de autoverzekering staat erop. De groene kaart is er nog steeds, maar is meestal niet meer verplicht.
De individuele landen geven zelf invulling aan hoe deze nieuwe regels precies worden nageleefd. In Nederland is besloten dat verzekeraars de groene kaart niet meer op papier hoeven te verstrekken. Krijgt u toch een 'groene' kaart op papier, dan mag deze sinds 1 juli 2020 alléén nog op wit papier worden afgedrukt.
De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs. Hiermee kun je aantonen dat je auto minimaal WA-verzekerd is. Je krijgt de groene kaart na het afsluiten van een autoverzekering. Het kentekenbewijs is het identificatiemiddel van je auto.
De groene kaart hoeft dus niet altijd groen te zijn. Maar let op: in sommige landen is het wel verplicht om een papieren groene kaart bij je te hebben. Is een groene kaart hetzelfde als een kentekenbewijs? De groene kaart is niet hetzelfde als je kentekenbewijs.
In principe hoeft u een groene kaart niet aan te vragen bij de verzekeraar. U krijgt deze namelijk automatisch na het afsluiten van een autoverzekering. Tegenwoordig is de groene kaart meestal digitaal beschikbaar. U kunt hem zelf downloaden en printen.
Bewaar de groene kaart in het voertuig. De periode waarin de verzekering geldig is, om aan te tonen dat je verzekerd bent. De landen waar je wél dekking hebt, en waar je géén dekking hebt (doorgestreept).
Als je je groene kaart kwijt bent geraakt, dan zal je een nieuwe moeten aanvragen. Het verschilt per verzekeraar hoe je je nieuwe groene kaart ontvangt. Meestal krijg je de groene kaart via de post thuisgestuurd. Het kan ook zo zijn dat je de groene kaart per e-mail toegestuurd krijgt.
Waar vind ik mijn verzekeringsbewijs (groene kaart)?
Je verzekeringsbewijs of in de volksmond ook wel 'groene kaart' genoemd, is in de meeste EU landen niet meer fysiek verplicht. Je kunt een digitale versie opvragen via je persoonlijke omgeving My Alphabet of in de Alphabet app.
Wat is een groene kaart? De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs, in de vorm van een document of een pasje. Je toont hiermee in het buitenland aan dat je motorrijtuig is verzekerd.
In een verzekeringskaart staan de belangrijkste kenmerken van een type verzekering. Dit helpt consumenten die zich oriënteren op een bepaald type verzekering om te bepalen of zo'n verzekering zinvol voor hun is. Voorheen heetten de verzekeringskaarten productwijzers.
Waar is mijn auto verzekerd? Dat is altijd handig om te weten. Via de site van de RDW kun je niet zien waar je auto is verzekerd. Hiervoor neem je een kijkje op het polisblad van je huidige autoverzekeraar of log je online in.
Wie met de auto rijdt, is verplicht om altijd volgende documenten bij te hebben: rijbewijs en identiteitskaart. groene of witte kaart afgeleverd door uw verzekeraar.
Je kunt je groene kaart bekijken en downloaden in internetbankieren of de Rabo App. Zo heb je hem altijd bij de hand.
Is de groene kaart verplicht? De groene kaart is dus een internationaal verzekeringsbewijs. In Nederland hoef je hem niet bij je te hebben.
Een internationaal verzekeringsbewijs
Een geprinte groene kaart is in de meeste Europese landen niet verplicht. U kunt de groene kaart eenvoudig downloaden op uw mobiel via de Centraal Beheer App of via Mijn Centraal Beheer.
Groene kaart verplicht? In onderstaande landen is het wel verplicht om de groene kaart bij je te hebben en moet deze dus op groen papier gedrukt zijn: Albanië, België, Bosnië en Herzegovina, Israël, Macedonië, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Rusland, Servië, Tunesië, Turkije en Wit-Rusland.
In principe is de kaart één jaar geldig. Op de groene kaart wordt de geldigheidsdatum vermeld. Meestal staat er een geldigheid op van 13 maanden in plaats van 12 maanden. Ieder jaar, bij verlenging van de verzekering, krijg je automatisch van de verzekeraar een nieuwe groene kaart opgestuurd.
In het buitenland hoeven ze geen Nederlands te begrijpen om te weten dat je verzekerd bent. Je hebt dus geen aparte groene kaart nodig als je in een ander land rijdt.