Na een radicale prostatectomie (totale prostaatverwijdering) hoort het PSA onmeetbaar te zijn, in elk geval kleiner dan o,1 ng/ml. Een meetbaar, oplopend PSA betekent dat er nog ziekte-activiteit is; 'restziekte' dan wel later ontstaan is.
De meeste guidelines leggen de PSA-drempelwaarde voor detecteerbare PSA vast op 0.2 ng/mL. Het invoeren van de nieuwe PSA meetmethode laat kwantificatie toe van het PSA in zeer laag gebied (tot < 0.01 ng/mL; in theorie tot 0.0066 ng/mL).
Toelichting: De ratio vrij PSA/totaal PSA geeft een goede discriminatie tussen benigne prostaathypertrofie (BPH) en prostaatcarcinoom bij een verhoogde waarde voor prostaat specifiek antigeen (>3 - 10 ng/ml). De bepaling dient alleen aangevraagd te worden indien PSA verhoogd is.
Als het PSA onmeetbaar is, betekent dit dat er geen prostaatweefsel is achtergebleven en er geen prostaatkankeractiviteit is. 3 maanden later volgt opnieuw een PSA-meting en een controle bij de urologisch oncologieverpleegkundige. Bij bijzonderheden wordt altijd overlegd met uw behandelend uroloog.
Is de PSA waarde te hoog: hoger dan 10 µg/l dan is de kans op prostaatkanker hoger dan 65%.
Is seks goed voor de prostaat? Een gezonde seksuele activiteit is goed voor het gehele lichaam en dus ook voor de prostaat. Maar belangrijker lijken de bevindingen uit grote epidemiologische studie die aantonen dat frequentere ejaculaties de incidentie (ontstaan en voorkomen) van prostaatkanker kunnen beïnvloeden.
Zijn er bepaalde factoren die de psa waafde kunnen verhogen? Ik denk aan alcohol, sex, roken, stress of andere zaken.
Alcohol en prostaatkanker
Opmerkelijk is dat ook bij een lage alcoholconsumptie het risico op prostaatkanker toeneemt (met 8%). Bij een alcoholgebruik van drie glazen per dag neemt het risico met 23% op prostaatkanker toe. Prostaatkanker is bij mannen naar aantal gevallen de tweede kanker.
Van selenium en vitamine E wordt verondersteld dat zij een preventief effect hebben op prostaatkanker vanwege de antioxidatieve eigenschappen. Aangezien prostaatkanker gepaard gaat met een aanzienlijke ziektelast en kosten, lijkt primaire preventie een aantrekkelijke optie.
De uroloog zal onderzoeken of er sprake is van prostaatkanker, een goedaardige prostaatvergroting of een ontstoken prostaat. Is de PSA waarde altijd betrouwbaar? De PSA waarde die wordt gemeten in het bloed is betrouwbaar. Op basis van alleen PSA kan geen diagnose worden gesteld.
Verschillende onderzoeken hebben een verband gevonden tussen het dagelijks eten van minstens twee stukken fruit en het verkleinen van de kans op prostaatkanker. Ook de fructose in fruit zou bijdrage aan een gezonde prostaat. Blauwe bessen, frambozen, aardbeien, bramen en pruimen zijn rijk aan antioxidanten.
Er is wetenschappelijk nog geen bewijs gevonden dat fietsen daadwerkelijk de oorzaak is van het ontstaan van prostaatklachten. Wel is het zo dat mannen die reeds bepaalde prostaatklachten hebben, voorzichtig moeten zijn met fietsen om verergering van de klachten te voorkomen.
Suiker, te veel zout, verzadigde vetten en producten met conserveringsmiddelen en toevoegingen kunnen beter worden vermeden. Een actieve leefstijl, zonder nicotine en met matig alcoholgebruik zijn ook factoren die de gezondheid van de prostaat kunnen bevorderen.
Na een prostaatverwijdering moet de PSA waarde na ongeveer 2 maanden naar minder dan 0,1 ng/ml (eigenlijk dus onmeetbaar) dalen. Indien dit niet het geval is of indien na enige tijd de PSA weer boven de 0,1 ng/ml stijgt, is er bijna altijd sprake van een teruggekeerde tumor.
Een PSA-waarde hoger dan 3 kán een aanwijzing zijn voor prostaatkanker. PSA is een zogenaamde tumormarker. Het kan ook iets zeggen over de grootte van een tumor en of er wel of geen uitzaaiingen zijn. Maar een verhoogde PSA-waarde kan ook wijzen op bijvoorbeeld een ontsteking of prostaatvergroting.
Bij prostaatpijn (prostatodynie) kunt u pijn hebben in het gebied tussen de balzak en endeldarm. De pijn straalt uit naar onder andere de liezen of de geslachtsorganen. Prostaatpijn kan een brandende, trekkende, zeurende of bijtende pijn zijn. Soms treden er problemen met plassen op.
Zo is uit studies gebleken dat mensen die melk drinken over het algemeen gezonder leven en zich meer laten screenen op prostaatkanker waardoor deze in een vroeger stadium wordt ontdekt (3).
Tholen - Een extract van gember kan de groei van prostaatkankercellen vertragen. Volgens onderzoeksgegevens, gepubliceerd in het Britse Journal of Nutrition, blijkt dat gember extract de groei van prostaatkanker bij muizen met 56% vertraagt.
Wetenschappers adviseren mannen om veel groene thee te drinken. De theesoort helpt prostaatkanker voorkomen. Ook voor mannen die al prostaatkanker hebben, is groene thee volgens de onderzoekers een goed 'medicijn': de thee gaat uitzaaiing van de kanker tegen.
De PSA-waarde ligt, afhankelijk van de leeftijd, gemiddeld tussen nul en vier microgram per liter bloed. Ook mannen met een normale PSA-waarde kunnen echter prostaatkanker hebben.
PSA verdubbelingstijd is het aantal maanden waarbinnen de PSA waarde verdubbeld in het bloed. Als PSA in de loop van de tijd niet stijgt, wordt de kans op prostaatkanker steeds kleiner. Maar omgekeerd geldt: hoe sneller de PSA waarde stijgt, hoe groter de kans op prostaatkanker.
De plasbuis loopt door de prostaat en bij een operatie wordt de sluitfunctie aangetast. Om daaraan te verhelpen, kunt u de bekkenbodemspieren trainen zodat deze een deel van de sluitwerking overnemen. Een aangepast oefenprogramma zorgt ervoor dat het urineverlies beperkt wordt.
Het werd al eerder gesteld: een verhoogde PSA waarde is geen absolute indicator voor prostaatkanker, maar een lage PSA-waarde is ook geen vrijwaring van prostaatkanker. Er bestaan bepaalde soorten agressieve prostaatkanker waarbij PSA-waarden niet verhoogd zijn.
Controle bij afwijkende waarde na eenmalige PSA test tussen 45 en 50 jaar. Bovendien hebben andere onderzoeken uitgewezen dat een eenmalige PSA bepaling tussen de 45 en 50 jaar zeer indicatief kan zijn voor de noodzaak tot verdere regelmatige (jaarlijkse) controle.
Er zijn verschillende klachten die hun oorzaak vinden in de prostaat, daarom noemen we dit prostaatklachten. Meestal gaat het om pijnklachten bij of na het plassen, een zwakke urinestraal en vaak moeten plassen, of nadruppelen of zelfs incontinentie.