Wet 1: “Als er op een voorwerp geen resulterende kracht werkt, is het in rust of heeft het een constante snelheid.” De eerste wet van Newton gaat ervan uit dat massa pas in beweging komt als er een kracht wordt gebruikt. Zo niet, dan staat het voorwerp stil of beweegt het zich met een constante snelheid voort.
Een newton is gedefinieerd als de kracht die nodig is om een massa van 1 kilogram een versnelling van 1 m s2 te geven: 1 = 1 kg m s2 .
Bij deze wet hoort ook een formule: F = m x a. F staat voor kracht (van het Engelse Force), m staat voor massa (niet te verwarren met gewicht) en a voor de versnelling. Zo zie je dat voor kracht twee dingen nodig zijn versnelling en massa.
Samengevat komt de Tweede Wet van Newton hierop neer: een voorwerp in rust zal in beweging gebracht worden als er een kracht op werkt. een voorwerp in beweging zal versnellen, vertragen of van richting veranderen als er een resulterende kracht op werkt.
De eenheid van kracht is de Newton (N). In basiseenheden: N = kg·m·s-2. Waarom is een kracht een vector? Een kracht heeft niet alleen een grootte maar ook een richting en een aangrijpingspunt.
1 kilogram x 9,81 meter/seconde² = circa 10 newton. Of: 1 kg x 9,81 m/s² = circa 10 N. Die 9,81 m/s² staat voor de versnelling van de zwaartekracht. Een massa van 1 kilogram komt dus overeen met een gewicht van 10 newton.
Zwaartekracht op aarde
Hierin is m de massa van het object dat wordt aangetrokken in kilogram, g is de valversnelling op aarde en heeft een waarde van 9.81m/s2. Fz is dan de kracht in Newton waarmee de zwaartekracht het object naar de aarde trekt.
Bij deze wet hoort ook een formule, namelijk Fres = m*a . Dit betekent dat de resulterende kracht gelijk is aan de massa x de versnelling.
en een nieuwe taal. De Engelse natuurkundige Isaac Newton (1643 – 1727) kan je beschouwen als een van de grondleggers van de moderne wetenschap. Hij vond de spiegeltelescoop uit, bestudeerde de geluidssnelheid en stond aan de wieg van de differentiaalrekening.
De newton (symbool N) is de SI-eenheid van kracht. De eenheid newton is gedefinieerd als de kracht die een massa van 1 kilogram een versnelling van 1 m/s² geeft: De newton is genoemd naar Isaac Newton. Het is een afgeleide eenheid, die zelf uit te drukken is in de basiseenheden.
De Grondwet is het belangrijkste staatsdocument en hoogste nationale wet van Nederland. Zij bevat de regels voor onze staatsinstellingen en de grondrechten van de burgers. Daarnaast bevat de Grondwet regels over bestuur, wetgeving en rechtspraak.
Toen Newton onder een appelboom zat, viel er een appel op zijn hoofd. Hij bedacht, dat de reden waarom appels naar beneden vallen, dezelfde reden is waarom de maan om de aarde blijft draaien. Die reden noemen we de zwaartekracht. Zowel de appel als de maan worden door de aarde aangetrokken.
Wat betekent Nm? Het is een samengestelde eenheid overeenkomend met de kracht van 1 newton (1kg = 9,81 N in Nederland) uitgeoefend op een arm van 1 meter.
Koppel wordt weergegeven in NewtonMeter (nm) bij een bepaald toerental. Nm, precies, net zoals die op een momentsleutel (voor de sleutelaars). De formule is: kracht maal arm. Als je met een balk (arm) van 1 meter precies 100 kg kunt tillen heb je 100nm, maak die arm 10cm en je kunt er nog 10kg mee optillen.
De valversnelling op aarde is 9,81 m/s2 als je wrijving verwaarloost dat getal is precies even groot als de zwaartekrachtconstante (9,81 N/kg).
Om van het aantal kilogram naar het aantal gram te gaan, moet je dus x 1.000 doen. Om van het aantal kilogram naar het aantal centigram te gaan, moet je dus x 100.000 doen. Om van het aantal kilogram naar het aantal milligram te gaan, moet je dus x 1.000.000 doen.
De gravitatieconstante G is een natuurconstante die in het hele heelal geldt. Gravitatie werkt in het hele heelal op dezelfde manier en de grootte ervan is alleen afhankelijk van de massa's. De zwaartekrachtsversnelling g is de versnelling die vrij vallende voorwerpen op aarde ondervinden en is gelijk aan 9,81 ms-2.
kracht = massa × versnelling. In formulevorm: F = ma. Wat betekent deze eenvoudige formule? Er staat dat een netto kracht (F van force) een versnelling (a van acceleration) veroorzaakt, oftewel een verandering van de snelheid.
Voor de maan is de valversnelling 1,62 m/s². De waarde van de valversnelling neemt kwadratisch af met de afstand tot het middelpunt van het hemellichaam (de aarde in ons geval). De standaardvalversnelling, gebruikt voor bijvoorbeeld de definitie van kilogramkracht, is 9,80665 m/s2.
Energie kan van de ene vorm omgezet worden in de andere, maar verdwijnt nooit zomaar. Er zijn namelijk verschillende energievormen.De totale energie in een gesloten systeem verandert nooit!De totale hoeveelheid energie blijft gelijk.