Wanneer de taxusluis in uw haag zit, zult u in eerste instantie zien dat de naalden geel verkleuren. Op de takken/naalden en op de grond zult u zien dat het zwart en kleverig is van de uitwerpselen. De taxus zal er wat verdroogd en armoedig uitzien. Maar let op: ga een taxus geen extra water of mest geven.
Bladluis herkennen
Met name de groene en zwarte bladluis zijn soorten die vaak in de tuin te vinden zijn. Bladluis is te herkennen als een kleverige schimmel die aan de onderkant van bladeren voorkomt. Dit zorgt ervoor dat planten en bloemen niet goed meer kunnen uitkomen en dat is natuurlijk erg zonde.
Via rechtstreekse bespuiting zijn ze dan ook niet meer te bestrijden. Vanaf dan moet je werken met een product dat door de taxushaag wordt opgenomen in de sapstroom. Als de dopluizen dan van de Taxussappen zuigen zullen ze zichzelf vergiftigen en sterven. Een ideaal systemisch insecticide hiervoor is GAZELLE.
Een paar manieren: Dompel de bladeren 15 tot 20 minuten onder in water. Wrijf met een watje alcohol de schildluizen in. Doe in een emmer (en daarna in delen in een plantenspuit) een mengsel van 20 ml olie om mee te koken, 1 eetlepel biologisch afbreekbaar afwasmiddel en 2 liter water en spuit de plant ermee in.
Hoe ziet bladluis eruit? Je hebt ze in allerlei kleuren, van bijna wit tot groen, tot paars en zwart. Het lijf van een bladluis is zacht, vijf tot zeven millimeter lang, en heeft de vorm van een mango.
Een mix van water en afwasmiddel doet bijvoorbeeld wonderen! Ook kun je knoflook, rode peper en citroensap mixen met water. Dit zouden de luizen niet lekker vinden en dus vertrekken. Je kunt ook andere planten in de tuin zetten om zo de bladluizen weg te lokken van je mooie plant.
Vul de plantenspuit met koud water en richt deze op de luizen, ze waarderen de kou en de vochtigheid niet en zullen zodoende sterven. Herhaal dit proces elke paar dagen om de plaag helemaal te verwijderen. Kijk bij dit proces wel uit voor kruisbesmetting door het water naar andere planten te spuiten.
Sommige van deze schildluizen hebben een glad schild, die meestal zwart, bruin of beige gekleurd is, terwijl andere schildluizen een pluizig wit schild hebben. Naast dat de schilden van de verschillende schildluizen van kleur en structuur kunnen verschillen, komen schildluizen ook in verschillende grote voor.
In de meeste gevallen hebben alleen de mannelijke schildluizen vleugels om zich van plant naar plant te verplaatsen. Vrouwelijke schildluizen zijn echter permanent aan de plant vastgehecht, vaak aan jonge scheuten of onder de bladeren, waar ze ook hun eieren leggen.
Dopluis kan eruit zien als wollige witte stipjes en wordt daardoor ook wel wollige dopluis genoemd. Omdat de dopluis een schild om zich heen heeft is hij redelijk goed beschermd tegen allerlei bestrijdingsmiddelen. Gelukkig zijn er wel een aantal trucjes om alsnog van de dopluis af te komen.
Is uw taxushaag al beschadigd door de droogte? U kunt proberen de heg te herstellen. Dit zal helaas niet in alle gevallen lukken, maar de kans bestaat dat de taxus na droogteschade en taksterfte weer opknapt door een goede verzorging. Geef de taxushaag gedurende een aantal dagen extra water direct bij de wortel.
Het beste kunt u 2 keer in het jaar uw taxus snoeien. De eerste snoeibeurt kunt u vanaf mei tot half juli uitvoeren. De tweede snoeibeurt kan het beste in augustus of september plaatsvinden. Hoe vaker u een taxus snoeit, hoe voller hij zal worden.
Taxus baccata kan aangetast worden door dop- en schildluizen. Bij een zware aantasting worden de bladeren zwart door roetdauwschimmels die groeien op de uitgescheiden honingdauw van de luizen. De zwarte bladeren vallen vroegtijdig af en de plant wordt kaal en verzwakt.
Spuit de planten in met een mengsel van half water en half spiritus en de bladluis zal snel zijn verdwenen. Een beproeft recept is 20 ml groene zeep, 20 ml spiritus met een liter water mengen. Een aftreksel van tabak in water is ook een goed middel.
Afwasmiddel is totaal niet giftig voor de plant noch voor de mens maar wel voor de bladluis. Vul een verstuiver met water en doe er een scheut afwasmiddel bij. Kies daarbij wel voor een natuurlijk afwasmiddel.
Let op: heeft jouw plant last van witte beestjes die een soort wollige substantie achterlaten? Dan gaat het waarschijnlijk om wolluis. Op de achterkant van het lijf zitten vaak twee uitsteeksels, als een soort omgekeerde voelsprieten. In de herfst kunnen sommige bladluis mannetjes vleugels krijgen.
De schildluis verspreidt zich door insecten, vogels en de wind. Wat betreft de huiskamer is verspreiding mogelijk door tocht, huisdieren of contact met kleding. Schildluis komt het meest voor in een ruimte met droge lucht. Een minder vitale plant is een ideale ondergrond voor deze luis.
De wollige dopluis bestrijden
Vaak volstaat het namelijk om de luizen simpelweg van het blad af te vegen. Een andere manier om ze te verwijderen is door met een stevige waterstraal over de planten te gaan. Komt de wollige dopluis steeds terug? Overweeg dan om een natuurlijk bestrijdingsmiddel te gebruiken.
Schadebeeld van wolluis is gelijklopend met bladluis: uitscheiding van honingdauw, groei van de zwarte roetdauwschimmel, vergeling en groeiremming door het zuigen van plantensappen maar bovendien ook de pluizige witte was op de bladeren en stengels wat de planten en vruchten nog meer doet vervuilen.
Houd je planten vitaal door ze regelmatig voeding en voldoende water te geven. Zorg er ook voor dat jouw plant begint met goede potgrond. Zo is de plant sterker en heeft de dopluis of de schildluis minder interesse in jouw plant. Te veel kalk: schildluizen vinden een grond met veel kalk maar al te fijn.
Wolluis herken je herken je aan z'n wolletje: een suikerspinachtige kleverige substantie waar 'ie zichzelf en de eitjes in beschermt. Net als bladluis prikt wolluis een gaatje in de plant om het sap uit te zuigen, waardoor de plant verzwakt raakt.
De honingdauw verschimmeld en is te herkennen als een zwarte roetachtige laag op de bladeren. Dit staat bekend als roetdauwschimmel. In Nederland zie je roetdauw vaak op lindenbomen, klimop en in fruitbomen.
Witte azijn tegen luizen
Azijn heeft een zure pH waardoor het geschikt is om luizen te bestrijden. Meng een hoeveelheid witte azijn met een gelijke hoeveelheid water. Was uw haren en laat 15 tot 30 minuten inwerken. Spoel nadien overvloedig uit.
Water, groene zeep en azijn tegen bladluis
De gemakkelijkste en wellicht ook beste manier om van bladluis af te komen is door gebruik te maken van water met azijn met groene zeep. Je neemt een emmertje water en voegt (niet teveel) azijn toe. Doe vervolgens ook een kleine hoeveelheid groene zeep bij in het emmertje.
Maak een oplossing van 1 liter water, een borrelglaasje spiritus en 1 eetlepel groene zeep. Bladluizen op je planten verdwijnen in rap tempo als je ze besproeit met dit mengsel. Dop- en schildluizen bestrijd je eenvoudig: neem een kwast met lijnolie en bestrijk de aangetaste delen met de beestjes.