"De textuur, smaak en kleur van het voedingsmiddel kunnen licht veranderen na de houdbaarheidsdatum, maar het product blijft nog steeds veilig om te consumeren." Met andere woorden: het kan geen kwaad om voedingsmiddelen te drinken of te eten na de "ten minste houdbaar tot"-datum. Je zal er niet ziek van worden.
Zuivel. Ook bij yoghurt, kwark of vla is het verstandig om eerst je zintuigen aan het werk te zetten voor je besluit een hele pak weg te gooien. Is een ongeopende verpakking een paar dagen over datum? Als je niets geks ziet, ruikt of proeft, kun je de zuivel nog veilig eten.
Griekse yoghurt kun je gerust nog één à twee weken na vervaldatum opeten. Voorwaarde is wel dat je 'm al die tijd in de koelkast hebt bewaard.
Er is een klein nadeel aan biologisch/ dynamische zuivel. En dat is dat je het niet langer kunt bewaren dan de aangegeven houdbaarheidsdatum-datum. Gewoonweg, omdat het echt vreselijk vies, zuur en ranzig wordt en erg gaat stinken.
Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product wat achteruitgaan. Je kunt het product dan vaak nog wel veilig eten of drinken. Gebruik je zintuigen om te beoordelen of de kwark, melk of yoghurt nog goed is.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De yoghurt heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur of smaakt bitter.
Geopend product
Je kunt het na het openen nog een paar dagen bewaren. Voor yoghurt en kwark geldt een houdbaarheid van zo'n 5-7 dagen. Voor melk is dit wat korter (3-5 dagen). Ook hier geldt weer: als je het niet zeker weet, gebruik dan je zintuigen (kijk, ruik en proef).
Zuivelproducten zoals yoghurt bestaan voor een groot gedeelte uit schimmels die gewoon te eten zijn, maar dat wil niet zeggen dat ze niet kunnen bederven. Yoghurt, kaas, melk en room moeten absoluut worden weggegooid als u hier schimmel op vindt.
En wat moet je ermee: weggooien of door je yoghurt roeren? Het laagje water dat boven op de yoghurt kan komen, wordt veroorzaakt door synerese. Dit is een normaal proces bij yoghurt waarbij vocht vrijkomt. Dit vocht wordt ook wel 'wei' genoemd en bevat naast water voedingsstoffen als lactose, zout, eiwitten en calcium.
Voor kwark en yoghurt is dat ongeveer 5 tot 7 dagen, voor melk 3 tot 5 dagen. Je eten koel bewaren zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels niet (zo snel) groeien. Daardoor kun je eten langer bewaren. Zorg wel dat eten goed is afgekoeld, voordat je het in de koelkast zet.
In principe kun je alle soorten yoghurt in de vriezer bewaren. Wel is het zo dat hoe vetter de yoghurt is, hoe wateriger deze zal zijn nadat je de yoghurt hebt ontdooid. Je kunt dus stellen dat vetarme yoghurt zijn structuur het best behoudt.
Als de melk over de datum is, wil het niet meteen zeggen dat het niet meer veilig is om te drinken. Wel kan het zijn dat de kwaliteit achteruit is gegaan. Dat kun je merken aan de kleur, geur en de smaak. 1.
Heb je een zuivelproduct geopend, dan kun je het nog een aantal dagen in de koelkast bewaren. Let wel op, dit verschilt per zuivelproduct. Volgens het voedingscentrum kwark en yoghurt kun je ongeveer 5 tot maximaal 7 dagen bewaren als het geopend is. Voor melk is de bewaartijd zo'n 3 tot 5 dagen.
'Te gebruiken tot' staat op producten die snel bederven, zoals verse (rauwe) vis en vers (rauw) vlees. De TGT-datum geeft aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico's voor de gezondheid optreden.
Hoe snel bederft kwark? Als je een product al geopend hebt, dan kun je het nog een aantal dagen bewaren in de koelkast. Voor kwark en yoghurt is dat ongeveer 5-7 dagen, voor melk 3-5 dagen.
Schimmels zijn niet allemaal giftig, maar van sommige schimmels is bekend dat ze in staat zijn gifstoffen (mycotoxines) aan te maken. Het eten van deze gifstoffen kan leiden tot een voedselvergiftiging. Dat kan gepaard gaan met misselijkheid en diarree.
Gezondheidsklachten door vocht en schimmels
Schimmels kunnen gezondheidsklachten veroorzaken en ze kunnen astma en andere luchtwegklachten verergeren. Door schimmels kun je last krijgen van: keelpijn. niezen en hoesten.
Truffels, champignons en paddenstoelen, maar ook brie en blauwschimmelkazen zijn ondanks de schimmels die erop leven allemaal eetbaar. Andere soorten zijn nuttig, soms zelfs onmisbaar, om wijn te maken of worst te drogen. De niet-eetbare schimmels vormen zich op eten dat bederft.
Het product is lang houdbaar. Na vier jaren op kamertemperatuur bewaard te hebben zakt het melkeiwit samen met de bacteriemassa uit naar de bodem. Dit product is microbiologisch stabiel en is alleen maar fysisch 'bedorven'.
Uiteraard horen zuivelproducten in de koelkast. De ideale koelkast temperatuur is 4ºC, op dat moment blijven de producten langer vers. Pakken melk, yoghurt en vla horen in de deur van de koelkast. Lang houdbare melkproducten kunnen ongeopend buiten de koelkast worden bewaard.
Zure melkproducten zijn wat langer houdbaar dan bijvoorbeeld een pak melk. Het zuur remt namelijk de groei van bacteriën. Zure producten zijn wel gevoelig voor bederf door gisten en schimmels. Verder gelden dezelfde bewaaradviezen als bij melk.
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Producten zonder datum
Er zijn ook voedingsmiddelen waarbij volgens de wet geen houdbaarheidsdatum verplicht is. Voorbeelden zijn: Verse groente, aardappelen en vers fruit, niet geschild of gesneden. Wijn en dranken met een alcoholgehalte van 10% of meer.
Witte rijst, basmatirijst en pandanrijst die verpakt zijn in een luchtdichte verpakking kun je eeuwig bewaren. Dit geldt niet voor bruine rijst en zilvervliesrijst omdat deze vetten bevatten die na verloop van tijd ranzig kunnen worden.