Wie overgewicht heeft en minder dan 10 sigaretten rookt, loopt meer dan tweemaal zoveel kans om jonger te sterven. Bij zwaarlijvige kettingrokers is dat risico bijna vijf maal zo groot. Aan de andere kant lopen mensen met een BMI van minder dan 17 evenveel kans op een vroegtijdige dood als mensen met overgewicht.
Als u gaat roken, versnelt uw stofwisseling. Dit heeft als gevolg dat voedsel sneller wordt verteerd. Dit is de reden dat mensen die beginnen met roken vaak afvallen. Stoppen met roken heeft juist weer het tegenovergestelde effect: de stofwisseling vertraagt, of gaat eigenlijk terug naar 'normaal'.
Hoeveel je aankomt varieert per persoon. Gemiddeld komen stoppers 2,5 tot 6 kilo aan na hun laatste sigaret. In de eerste weken of maanden na het stoppen neemt het gewicht snel toe. Maar na ongeveer 6 maanden stabiliseert het zich.
Als je je kind een glas cola geeft, geef je het in feite een opgestoken sigaret. Het is namelijk nét zo slecht. Net als bij roken het geval is, merken we niet meteen wat van de schadelijke gevolgen in ons lichaam. Maar op langere termijn ondervinden we dit wel, met alle gevolgen van dien.
Eerst het slechte nieuws: gemiddeld worden mensen die stoppen met roken zo'n vier kilo zwaarder. Dat komt doordat de nicotine in sigaretten je stofwisseling stimuleert. Als je stopt, krijgt je stofwisseling weer haar natuurlijke tempo: meestal wat langzamer. Je moet er dan aan wennen dat je iets minder eten nodig hebt.
Volgens onderzoek is stoppen met roken (SMR) blijkt het meest effectief wanneer je meteen stopt. Bij meteen stoppen krijg je waarschijnlijk last van onthoudingsverschijnselen zoals: prikkelbaarheid, rusteloosheid, concentratieproblemen en slapeloosheid.
Na 24 uur: longen beginnen reinigen, vaak hoest je veel slijm op. Na 48 uur: alle nicotine is uit je lichaam en je smaak- en reukvermogen verbeteren. Na 72: je hebt (als het goed is) meer energie en ademen gaat eenvoudiger.
Roken verhoogt vooral het risico op allerlei vormen van kanker. Maar ook op andere ernstige aandoeningen, zoals longaandoeningen, hart- en vaatziekten, maagzweren en de ziekte van Crohn (ref: VZinfo). Bovendien kan roken een ongunstig effect hebben op het verloop van een ziekte.
Drink veel water
Uw nieren hebben water nodig om nicotine en andere afvalproducten uit te scheiden. Als u zin hebt in een sigaret, kan water drinken u over het moment heen helpen. Water zorgt voor een andere smaak in uw mond. De behoefte aan een sigaret kan daardoor minder worden.
Als u wilt stoppen met roken, kan het daarom gevaarlijk zijn om te drinken. Na het drinken van alcohol is het namelijk moeilijker om de verleiding van het roken te weerstaan. Hoe komt dat en hoe kunt u voorkomen dat deze combinatie zorgt voor een terugval?
Daarnaast voel je je fit en gezond na het sporten en heb je veel minder behoefte aan sigaretten. Als je na het sporten erge honger hebt, drink dan voldoende en eet bijvoorbeeld een schaaltje yoghurt of een stuk fruit. Zorg ervoor dat je altijd suikervrije kauwgum op zak hebt.
Goed om te weten: als je stopt met roken, kan een te lage dosis nicotine de oorzaak van je vermoeidheid zijn. De tabakologen van Tabakstop staan klaar om je meer uitleg te geven. Je kunt ze contacteren op het gratis nummer 0800 111 00.
Na 1 dag beginnen de longen met het opruimen van slijm en andere resten van het roken. Na 2 dagen is er geen nicotine meer in het lichaam. Na 2 dagen is het smaak- en reukvermogen aanzienlijk verbeterd. Na een paar dagen gaat het ademhalen gemakkelijker, je krijgt meer energie.
Door de nicotine neemt niet alleen de eetlust af, het versnelt de stofwisseling. Hierdoor wordt alles wat men eet sneller door het lichaam verwerkt. Daarom gaan roken en afvallen hand in hand.
Antwoord: Nee, van roken word je niet slank. Van minder en gezond eten, minder snoepen en meer bewegen of sporten word je slank. Over het algemeen kun je wel zeggen dat rokers minder vaak snoepen.
Je huid is namelijk beter doorbloed. Daarnaast maak je meer collageen aan als je gestopt bent. Dat is een stof die de huid soepel en stevig maakt en je oogleden gladder trekt. Bovendien kunnen stoffen in rook je ogen irriteren en ze een vermoeide uitstraling geven.
Probeer signalen dat je puber rookt te herkennen. Een duidelijke aanwijzing is wanneer hij/zij lucifers of een aansteker bij zich heeft. Ook kun je het ruiken aan de adem of de kleding als je puber thuis komt.
Rokers zijn meestal makkelijk te herkennen. Ze hebben een grauwere huid, meer rimpels en zien er ouder uit dan ze zijn. Dat komt doordat de structuur van je huid door roken wordt aangetast. Als dit niet genoeg is om een roker te identificeren kan je altijd nog naar zijn tanden of nagels kijken.
De meeste kettingrokers zijn te vinden in de leeftijdscategorie van 50 tot 55 jaar. Bijna een kwart van de rokers in deze groep rookt een pakje of meer per dag. In de groep rokers onder 30 jaar doet nog geen 10 procent hen dat na.
"En als je twintig jaar lang een pakje per dag rookt, dan heb je twintig packyears", legt longarts Dekker uit. "Rook je die twintig jaar twee pakjes per dag, dan heb je veertig packyears. En vanaf twintig packyears beginnen de risico's op kanker te komen."
Naar schatting haalt 23 procent van de rokers die hun hele leven zwaar roken de leeftijd van 65 jaar niet. Van de lichte rokers overlijdt 11 procent, van de niet-rokers 7 procent vóór de 65-jarige leeftijd. Van zware rokers is de levensverwachting gemiddeld 13 jaar korter dan van mensen die nooit hebben gerookt.
Volgens medisch specialisten is er géén veilige ondergrens als het gaat om roken. Zelfs 1 of 2 sigaretten per dag zijn dus schadelijk. Dat komt doordat uw longen ook bij weinig roken geïrriteerd raken.
10 jaar na je stopmoment is je kans op longkanker de helft kleiner en je kans op andere soorten kanker ook veel kleiner. Roken is slecht voor de vruchtbaarheid van vrouwen en mannen. Als je partner of jij rookt, is het moeilijker om zwanger te worden. Als je stopt, verbetert je vruchtbaarheid vaak weer.
Lange tijd werd gedacht dat schade aan de longen blijvend en onomkeerbaar was. Uit recenter onderzoek blijkt echter dat dit niet waar is. Ondanks dat er schade kan blijven bestaan, herstellen de longen beter dan aanvankelijk werd gedacht. Dit komt omdat nooit alle longcellen beschadigd raken door het roken.