Intimiteit roept voor veel mensen als eerste een associatie op met een romantische relatie, maar eigenlijk is dit gevoel van vertrouwen en verbondenheid belangrijk voor alle relaties in je leven. Emotionele verbondenheid met een vriend of vriendin, of met een familielid, is net zo goed belangrijk.
Wanneer je intimiteit mist in je relatie is het heel belangrijk om hier eerlijk over te zijn. Je stelt je kwetsbaar op als je eerlijk bent, dat zal je partner waarderen. Bespreek eerlijk of jullie nog gelukkig zijn in jullie relatie om er echt achter te komen wat er in jouw partner omgaat.
Bij huidcontact daalt het stresshormoon cortisol en stijgt het 'knuffelhormoon' oxytocine. Oxytocine geeft je niet alleen een ontspannen, veilig en vertrouwd gevoel, maar zorgt er ook voor dat stress en angst afnemen. Het doet de bloeddruk dalen, bevordert de spijsvertering en verlicht pijn.
Intimiteit in relaties
Wanneer intimiteit aanwezig is in een relatie, uit zich dat in een wederzijds gevoel van vertrouwen. Je bent deelgenoot van elkaars bestaan. Gedeelde intimiteit schept een sterke band. Je voelt je dicht bij verbonden met de ander en laat de ander ook dichtbij jou komen.
Echte intimiteit begint allereerst met het voelen van verbinding met jezelf. Vooral verbinding met jezelf op zowel emotioneel, fysiek en seksueel gebied. En vervolgens jezelf open durven stellen voor een ander. Het durven delen van je meest kwetsbare gevoelens en je diepste verlangens en behoeften is dus belangrijk.
Waarom goede seks belangrijk is
Het is de lijm in je relatie; door de hormonen die je tijdens het vrijen aanmaakt, krijg je samen een diepere verbinding dan je op andere manieren kunt krijgen. Seks is een manier om af te stemmen, elkaar terug te vinden, opnieuw te beginnen, te vergeven en te ontdekken.
Het hangt af van verschillende factoren zoals leeftijd en de fase van de relatie. Over het gemiddelde daar en tegen, is wel wat te zeggen. Mensen die nog in de beginfase van hun relatie zitten, waarin ze nog super verliefd zijn, duiken vaak 1 á 2 keer per dag met elkaar het bed in.
Voldoening halen uit seks met mensen waarmee je verder geen emotionele band hebt, is zeker mogelijk. Maar veel hangt af van wat voor seks je zelf bevredigend vindt, wat voor waarden en normen je hebt, en hoe je partners zich gedragen. Seks waar wel gevoelens aan te pas komen, is de maatschappelijke norm.
Tijd en aandacht
Afgezien van de eerste tijd van verliefdheid, gaat het daarna nooit meer helemaal vanzelf. Je moet er aan werken, er tijd en aandacht aan geven. Alles wat aandacht krijgt wordt groter en daarmee zullen je gevoelens ook weer terugkomen.
"Relaties zonder seks kunnen even gezond zijn als relaties met seks. Het hangt er van af of je als partners op dezelfde golflengte zit. Als je allebei geen nood hebt aan die vorm van intimiteit, is dat perfect. Maar het grote probleem is natuurlijk dat de verlangens van twee mensen zelden gelijk lopen.
Liefde zonder seks – en seks zonder liefde
Mensen kunnen door eerdere kwetsende of beschadigende ervaringen heel goed in staat zijn opwinding te voelen, maar het moeilijk vinden om de ander emotioneel en intiem toe te laten. Seksualiteit is een kwetsbaar terrein voor mannen en vrouwen.
Nog een vraag die ik vaak krijg: Kan een man gevoelens krijgen door seks? Seks staat voor mannen in heel veel gevallen zoals je net leest los van een emotionele connectie. Niet per definitie: wanneer hij een relatie met je heeft, is het voor hem ook een emotionele beleving.
Seegers: ”Als mensen een langere tijd niet goed communiceren met elkaar over hoe ze zich voelen en wat ze van de ander nodig hebben, wordt de emotionele verbondenheid veel minder. Dit kan ervoor zorgen dat mensen minder voor elkaar gaan voelen of elkaar 'kwijt lijken te raken'.”
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
Een antwoord op de vraag 'hoe lang is te lang? ' is verschillend per persoon. Vaak wordt het antwoord helder in een relatie, waarvan een van de twee mensen laat blijken behoeften te hebben aan een potje seks.
Met moeite kosten bedoelen we: wanneer je jezelf moet overhalen om de ander te willen zien of te woord te staan. Ken je die stellen die niet meer met elkaar communiceren, maar enkel nog tegen elkaar schreeuwen en ruzie met elkaar maken?
Helaas – dat verliefde gevoel van het begin komt niet zomaar terug. Die overgeslagen vonk blijft zo'n zes maanden tot één jaar hangen – daarna verdwijnen de 'geluksstofjes' uit ons lichaam en gaat het verliefde gevoel over in houden van. Probeer daarom niet om datzelfde gevoel terug te krijgen.
Tips voor de partner die liefde aan de ander ontzegt
Geef aan hoe jij je voelt en koppel daar vervolgens een behoefte aan. Maak duidelijk hoe je partner deze behoefte bij jou kan vervullen. Als je alles hebt gedaan maar nog niets hebt bereikt, vraag je dan serieus af of je partner jou wel kan geven wat je nodig hebt.
Een echte norm bestaat niet
Je behoefte aan seks wordt door heel veel interne en externe factoren bepaalt. Iedereen z'n seks drive is anders. Dus: een echte norm voor hoe vaak je seks 'moet' hebben, bestaat niet. Als jij je goed voelt bij jouw seks leven, dan heb je genoeg seks.
Intimiteit zonder sex
"Dat denken we door onze sociale en culturele aannames over sex en relaties, maar het is belangrijk dat elk koppel ontdekt wat voor hen werkt." Zo kan het zijn dat je aseksueel bent, of een laag libido hebt.
Een monogame of vaste relatie is een relatie gebaseerd op liefde met een hoge dosis aan intimiteit, toewijding en aantrekkingskracht. Er is emotionele en seksuele exclusiviteit, wat betekent dat de partners elkaar trouw zijn. Je hebt geen seks of liefdesrelatie buiten je relatie.
In heteroseksuele relaties korter dan een jaar heeft 86 procent van de mannen een paar keer per week zin in seks; bij de vrouwen is dat 79 procent. Na vijf jaar relatie heeft 70 procent van de mannen een paar keer per week zin in seks en nog maar 29 procent van de vrouwen.
Vrouwen denken gemiddeld 18,6 keer per dag aan seks, iets minder dan een keer per uur. Ook als het op slapen en eten aankomt, zijn mannen sneller afgeleid: mannen denken gemiddeld om de 38 minuten aan eten en om de 33 minuten aan slaap, terwijl vrouwen elke 62 minuten aan eten en elke 72 minuten aan slaap denken.
De waarheid is dat je geen exact getal kan koppelen aan de maximale duur van droog staan voor mannen. Sommige mannen kunnen jaren zonder seks, terwijl anderen zich al zenuwachtig gaan voelen na zeven dagen.