Afwijkende kleur en geur van je urine. Zo kan troebele of donkergele urine wijzen op een beginblaasontsteking. Wanneer er sprake is van een blaasontsteking, kan er ook bloed in de urine zitten.
Zo herkent u een blaasontsteking
Het kan zijn dat u vaak naar het toilet moet en dan steeds een klein beetje plast. Sommige mensen hebben de hele tijd het gevoel dat ze moeten plassen. Uw urine (plas) kan raar ruiken of troebel zijn. Soms zit er bloed in.
Of je nu last hebt van donkere urine, rode urine of vlokken in je urine: neem altijd contact op met je huisarts wanneer je urine een andere kleur is dan geel of geel-transparant.
Je hebt het meeste last van het symptoom troebele urine. Troebele urine kan bij meerdere aandoeningen voorkomen. Troebele urine kan verschillende oorzaken hebben. Urine wordt bijvoorbeeld troebel wanneer er sprake is van een blaasontsteking, nierbekkenontsteking of nierontsteking.
Interstitiële cystitis (IC) noemen we ook wel blaaspijnsyndroom. Het is een chronische goedaardige aandoening van de urineblaas, die niet wordt veroorzaakt door bacteriën. Het gaat om een ontstekingsreactie van de blaaswand. Het lijkt op een blaasontsteking, maar antibiotica helpen niet.
Het blaaspijnsyndroom is een chronische, goedaardige aandoening van de urineblaas, die niet door bacteriën wordt veroorzaakt . Het lijkt op een 'gewone' blaasontsteking, maar antibiotica helpen niet. Het is een blaasziekte die overwegend bij vrouwen voorkomt (90%).
Wanneer u denkt dat u een blaasontsteking heeft, kunt u dit zelf testen. U vangt daarvoor wat (ochtend)urine op in een schoon potje en voert de test uit zoals uitgelegd op de gebruiksaanwijzing van de testen.
troebele urine;soms lichtrode urine (bloed in de urine); pijn tijdens het plassen; kleine hoeveelheden plassen.
Een urineweginfectie heet in de volksmond een blaasontsteking. Een blaasontsteking is een infectie van de lage urinewegen en meestal onschuldig. Een opstijgende infectie naar de hoge urinewegen kan leiden tot een nierbekkenontsteking, een minder onschuldige aandoening.
Gebruik minder verzurende voeding die ontstekingen in de hand werkt - dat geldt voor alle ontstekingen - zoals koffie, zwarte thee, vlees, vleeswaren, soja, suiker, granen, frisdranken en kaas. Zo'n 75-80% van je voeding bestaat idealiter uit basen: groente, fruit, water, wat zure zuivel, kruidenthee etc.
De meest voorkomende oorzaak van rode urine is echter een blaasontsteking of nierbekkenontsteking.
Troebele urine kan echter ook een teken zijn van een blaasontsteking. Witte bloedcellen en pus zijn dan in je urine uitgescheiden. Andere symptomen waaraan je een blaasontsteking kunt herkennen zijn jeuk, branderigheid en pijn bij het plassen.
Troebele urine kan duiden op de aanwezigheid van debris – witte vlokken als gevolg van de aanwezigheid van witte bloedcellen – door een ontsteking of tumor. Dit verschijnsel heet 'pyurie' en wijst meestal op een infectie van de urinewegen. Dat kan bijvoorbeeld een blaasontsteking of nierbekkenontsteking zijn.
Bij blaasontsteking kunt u deze klachten hebben: pijn bij het plassen, vaker kleine beetjes plassen, pijn in uw rug of onder in uw buik. Bel en breng dezelfde dag een potje plas naar de praktijk. Meestal krijgt u antibiotica. Bel uw huisarts of huisartsenpost bij blaasontsteking met koorts of zieker worden.
Bij een lichte, ongecompliceerde blaasontsteking zonder antibiotica gaan de klachten binnen de week vanzelf over. Als de symptomen na 24 uur nog niet verbeterd zijn of als de klachten verslechten, contacteer dan zeker je huisarts. De dokter kan jouw urinestaal analyseren en een antibioticakuur voorschrijven.
Er is sprake van een urineweginfectie na een positieve nitriettest of na een urinesediment met ten minste 20 bacteriën per gezichtsveld of een dipslide met ten minste 104 kolonievormende eenheden per ml urine bij vrouwen met klachten van een pijnlijke en/of frequente mictie.
De urinewegen zijn aan de binnenkant bedekt met een laagje slijmvlies. Bij een urineweginfectie is dit laagje ontstoken. Vaak wordt dit veroorzaakt door bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers. De grootste boosdoener is de darmbacterie Escheria Coli (E.
Loop vooral niet te lang rond met een blaasontsteking: die kan namelijk opstijgen en een nierbekkenontsteking veroorzaken. Dan heb je echt een antibioticum nodig. Malaise, pijn, koorts, koude rillingen en pijn in de zij zijn goede redenen naar een arts te gaan.
Meestal is de oorzaak van pijn bij het plassen een urineweginfectie, oftewel een blaasontsteking. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn, zoals een overprikkelde blaas of een ontsteking van de blaas waarbij geen bacteriën betrokken zijn, de zogenoemde interstitiële cystitis of het blaaspijnsyndroom.
Over het algemeen zal er bij hoge koorts verdenking zijn op een nierbekkenontsteking. Bij geen of milde temperatuurverhoging is een blaasontsteking meer waarschijnlijk.
Bovendien kan het zijn dat je te weinig drinkt, heftig op bepaalde medicijnen reageert, een infectie (bijv. longontsteking of blaasontsteking) en/of koorts krijgt of dat je bloedsuiker erg schommelt. Daardoor kun je plotseling verward worden en een zogenaamd delier krijgen.
Als u de klachten vervelend of pijnlijk vindt, kan uw arts een antibioticum geven. Artsen kiezen hierbij meestal voor het medicijn nitrofurantoïne. Nitrofurantoïne doodt bacteriën die blaasontsteking veroorzaken. Het werkt binnen een paar uur na inname.
Van een blaasontsteking ben je zo weer af
Veel vrouwen zijn er vaak na 1 à 3 dagen vanaf met wat antibiotica. Bij mannen kan een behandeling tot 3 weken duren. Sommige mensen zijn gevoelig voor infecties en krijgen er meerdere per jaar.”