Een hoge hartslag in rust zonder duidelijke oorzaak kan een teken zijn van een hartritmestoornis. Dit kan gevaarlijk zijn. Het is daarom belangrijk dat de huisarts onderzoekt wat de oorzaak is, ook als je geen klachten hebt. Hij controleert je hartritme en bepaalt of meer onderzoek of een behandeling nodig is.
Atriale tachycardie (AT)
Deze hartslag kan enkele seconden aanhouden maar kan ook gemakkelijk enkele uren duren. Atriale tachycardie komt veel voor bij jongere mensen. Deze ritmestoornis is niet levensbedreigend maar kan wel voor klachten zorgen die de dagelijkse activiteit beperken.
Bij een hartslag sneller dan 100 per minuut spreekt men van een versnelde hartslag of tachycardie. De oorzaak kan zich in de voorkamers of in de kamers van het hart situeren.In 80% van de gevallen ligt de oorzaak in een stoornis in de hartkamers, zoals een hartinfarct.
Mogelijk oorzaken van hartkloppingen zijn: fysieke of emotionele inspanning, hormonen, cafeïnehoudende dranken, drugs, alcohol en nicotine. In de meeste gevallen zijn hartkloppingen een reactie op een situatie. Hartkloppingen gaan dan vanzelf weer over.
De meest voorkomende oorzaken voor hartkloppingen zijn inspanning, emotie / stress, cafeïne (koffie, thee, cola, chocolade, energiedrank), bloedarmoede (anemie), snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie) alcohol en drugs, maar bijvoorbeeld ook verblijf in de bergen.
In het geval van ventriculaire tachycardie wordt de versnelde hartslag veroorzaakt door prikkels die uitgaan van de hartkamer zelf. Het ontstaat vaak rond een litteken in het hart of bij zuurstoftekort van het hart.
Wat zijn hartkloppingen door stress? Hartkloppingen door stress is een verzamelnaam. Voor een op hol geslagen hart, onregelmatige hartslag, en het voelen bonken van je hart in je keel of borstkas.Of als hardnekkig suizen in je oren, dat kan bijvoorbeeld ook.
Voorbeelden zijn acebutolol, atenolol, bisoprolol, carvedilol, landiolol, metoprolol, nebivolol en propranolol. De calciumblokkers verapamil en diltiazem regelen de hartslag en heffen verschillende stoornissen in het hartritme op. Hierdoor wordt de hartslag langzamer.
Hulpmiddelen • Vermijden van cafeïne en alcohol. Rust en ontspanning. Koortsremmende middelen zoals bijvoorbeeld paracetamol. rusten of koortsremmende middelen heeft genomen.
Direct contact opnemen met je huisarts
Neem direct contact op met de huisarts als je naast hartoverslagen ook last hebt van: pijn op de borst. kortademigheid. benauwdheid.
Bij een te snel hartritme loopt uw hartslag in rust op tot meer dan 100 slagen per minuut. Het hart kan dan soms niet meer voldoende bloed rondpompen. Daardoor krijgen de organen, zoals hersenen, nieren, lever en de hartspier zelf te weinig zuurstof. Medische hulp is dan noodzakelijk.
Medicijnen, voedingsmiddelen of drugs
Bepaalde medicijnen kunnen ritmestoornissen veroorzaken. Dit staat dan in de bijsluiter vermeld. Stoffen zoals cafeïne (koffie, cola), alcohol en drugs zijn soms ook de oorzaak van een afwijkend hartritme.
Een drukkende pijn op de borst is het meest duidelijke signaal bij een hartinfarct. Het voelt alsof iemand een band om je borst snoert. Bij een hartinfarct gaat dit gevoel niet over.
Een versnelde hartslag kan o.a. het gevolg zijn van een hartaandoening, koorts of ontsteking, maar ook van opwinding of inspanning. Bij het nagaan van de hartslag dient het tijdsverloop tussen de slagen regelmatig te zijn.
Tachycardie is een snel of onregelmatig hartritme, meestal meer dan 100 slagen per minuut, oplopend tot 400 slagen per minuut. Op deze hoge frequenties is het hart niet in staat op efficiënte wijze zuurstofrijk bloed naar uw lichaam te pompen.
Je hart klopt niet in een goed ritme, maar soms snel en soms langzamer. Je hart klopt heel snel, ook als je rustig zit. Je voelt je onrustig of bang.Je bent sneller moe.
Wat is ventriculaire tachycardie? Bij deze aandoening ontstaat er een hartritmestoornis in de hartkamers, wat een verhoogde hartslag veroorzaakt. Dit komt doordat er in de hartkamer extra elektrische prikkels in hoog tempo het hart aansturen.
Bij een aanval (paroxisme) van tachycardie (letterlijk: 'snel hart') kan de hartslag plotseling oplopen tot 160 of meer. Zo'n aanval van paroxismale tachycardie kan een paar minuten duren, maar ook enkele dagen lang! De aandoening komt vrij veel voor, vooral bij jonge mensen.
Wanneer moet ik naar de dokter bij een onregelmatige hartslag? Neem met spoed contact op met uw huisarts of de huisartsenpost als u last heeft van hartkloppingen en één van de volgende klachten: U bent erg benauwd. U voelt zich onrustig, ziet bleek en bent zweterig.
Wanneer je op je linkerzij ligt, is het gemakkelijker voor je lichaam om bloed rond te pompen. De aorta maakt vanaf je hart namelijk een bocht via de linkerkant om bij de buik te komen. Lig je op je rechterzij, dan moet het bloed eerst omhoog gepompt worden en dit kost meer moeite dan naar beneden.
2) Hartproblemen: als je happend naar adem wakker wordt enkele uren na het slapengaan, dan kan dit een teken zijn van hartfalen. Door een zwak hart kan vocht zich opstapelen in de longen. Als het regelmatig gebeurt, ga je best naar een dokter.
Flauwvallen door een hartritmestoornis treedt eerder op tijdens het sporten en wordt vaak voorafgegaan door hartkloppingen of pijn op de borst. Bij hartkloppingen kun je het gevoel hebben dat je hart op hol slaat, dat het uit je borstkas zal springen.Je kunt ook het gevoel hebben dat je hart 'overslaat'.
Indien de linker harthelft onvoldoende pompt, raken de bloedvaten van de longen overvol waardoor stuwing en vochtophoping ontstaan en kortademigheid en kriebelhoest kunnen optreden.