Melkkefirkorrels zijn wit, romig en zien eruit als kleine sponsachtige bloemkolen. Deze korrels bestaan uit samenlevende gisten en bacteriën. Melkkorrels hebben melk nodig om zich te ontwikkelen. Als je melk bij deze korrels voegt, dan zullen de korrels dit opnemen en aanzwellen.
Gezonde kefirdrank is lobbig en homogeen van structuur (na doorroeren). Als er veel kaasachtige brokjes en korreltjes inzitten, i.c.m. het achterblijven van groei en een zure smaak, is dat geen goed teken. Ook als de kleur van de kefirkorrels langzaamaan steeds geler wordt is dat een teken van verval.
Normaal gesproken kan een gezond mens prima één glas water- of melkkefir per dag drinken. Met 100 ml kefir per dag heb je je dagelijkse behoefte aan goede bacteriën al binnen.
Kefir heeft een hoge voedingswaarde, is rijk aan probiotica en helpt bij de spijsvertering en een gezonde darmflora. Naast het bovenstaande bevat kefir nog veel meer mineralen en vitaminen. Enkele voorbeelden zijn: magnesium, vitamine C, vitamine B12, biotine, enzymen en veel vitamine K2.
Waterkefir kun je 6 weken goed houden in de koelkast. Draai regelmatig de dop los. Dit laatste i.v.m. de druk die op de dop staat (door het koolzuurgas). Buiten de koelkast blijft de drank dik een week goed.
Kefir bevat drie keer zoveel probiotica als yoghurt. Dit zijn bacteriën die levend aankomen in je darmen. Aan die probiotica worden verschillende gezondheidsvoordelen gelinkt, zoals het verminderen van darmklachten en een verbeterde weerstand. Dus voor goede darmbacteriën is dit de beste keuze.
Echter wordt het drankje ook in de supermarkt volop verkocht. Zijn deze producten even gezond als de zelfgemaakte kefir? Helaas niet, blijkt uit een onderzoek van Keuringsdienst van Waarde.
Sinds kefir in Nederland zo populair is geworden, zien we ook in Nederlandse supermarkten als de Lidl, AH, Jumbo en Aldi producten verschijnen die de naam 'kefir' dragen. Als u kefir in de supermarkt wilt kopen, dan hebt u de keuze uit talloze verschillende merken.
Kefir wordt na de fermentatie doorgeroerd en blijft dus een voller product, ca. 4% vet. Het is wat dikker dan karnemelk maar wel goed drinkbaar. Wel bevat kefir in vergelijking met karnemelk wat meer verschillende soorten melkzuurbacteriën en ook wat gisten waardoor het een lichte tinteling heeft.
Kefir heeft een positief effect op een huid met eczeem of acne, dat komt doordat een goede darmwerking bijdraagt aan een gezondere huid. Het kan helpen tegen astma (het heeft niet de slijmvormende werking van melk), ontstekingen en chronische vermoeidheid.
Kefir werkt cholesterolverlagend. Ook dat is wetenschappelijk bewezen. Dat effect is trouwens niet heel groot. Het eten van volkoren producten, groente en fruit helpt bijvoorbeeld ook om een gezond cholesterol te behouden.
Melkkefir bevat alleen wat meer goede en gezonde bacteriën en gisten dan waterkefir. Ook het fermentatieproces is bij melkkefir simpeler dan bij waterkefir. Hoe dan ook: beiden zijn een gezonde keuze en passen binnen een gezond voedingspatroon.
Melkkefir kun je 1 week goed houden, mits je het in de koelkast zet en regelmatig de dop losdraait. Dit laatste ivm de druk die op de dop staat (door het koolzuurgas).
Melkkefir korrels tot 3 weken bewaren.
Dat kan gerust een aantal dagen tot ruim een week duren. Hoe langer de kefir in de koelkast heeft gestaan, hoe meer tijd er mee gemoeid is voordat het weer op volle kracht zijn werk doen. Denk dus niet meteen dat er iets met uw kefir aan de hand is als de eerste resultaten tegenvallen.
Kefir wordt in de meeste gevallen gefermenteerd met koemelk. Dit heeft nog altijd de voorkeur boven water-kefir. En terecht want het geeft de drank meer voedingswaarde en romigheid. Bovendien kan water kefir aardig wat suikers bevatten.
Waterkefir bevat maar 1 kcal per 100 ml en is daarom geschikter voor wanneer je wilt afvallen. Kefir is dus super gezond en is goed te gebruiken wanneer je een gezondere levensstijl wilt ontwikkelen. Het is belangrijk om te weten dat het gewichtsverlies hierdoor wel minimaal is.
Vervolgens wordt het gefilterd. Als ik heel eerlijk ben, vond ik het bij de eerste slok qua smaak heel erg lijken op karnemelk. En I love karnemelk, dus top! Wat wel echt anders is aan kefir, is de pure, frisse en licht sprankelende smaak.
Wat is ayran? Dit zoute, super verfrissende drankje doet meteen smachten naar de zomer. Surprise surprise, ayran bestaat dan ook uit water, zout en yoghurt. Je kan het vergelijken met de consistentie van een drinkyoghurt, maar dan ongezoet en met de smaak van bijvoorbeeld karnemelk of kefir.
Maar waarom is deze Arla kefir nou zo gezond? Kefir bevat calcium, eiwitten, vitamine B2 en B12. Van vitamine B12 is bekend dat het een positieve invloed heeft op je immuunsysteem. Samen met vitamine B2 helpen deze vitamines bij vermoeidheid en het behoud van een gezonde huid.
De gisten zijn verantwoordelijk voor het omzetten van suiker in koolzuur en alcohol. Dit kun je vergelijken met bier en wijn, maar bij waterkefir is het alcoholgehalte een stuk lager (0.1-2.5%). De melkzuurbacteriën zetten suiker om in melkzuur (plantaardig) waardoor je een friszure smaak en extra houdbaarheid krijgt.
Stappenplan voor het maken van melkkefir
Los de inhoud van één zakje Kefirculturen op in een liter ongekoelde melk, bij voorkeur in weckfles/glazen pot met deksel. Laat dit 48 uur staan op kamertemperatuur. Na 48 uur is de Kefir klaar.
Yoghurt is dik en eet je met een lepel. Kefir is dunner dan yoghurt maar dikker dan melk. Kefir kan je drinken als een drinkyoghurt. Omdat kefir en yoghurt van melk zijn gemaakt hebben ze beide een vergelijkbare voedingswaarde.
Kefir melk zit qua smaak tussen karnemelk en yoghurt in. Heb je de drank gefilterd en laat je hem daarna nog 24 uur buiten de koelkast staan, dan is de lactose bijna geheel verdwenen en wordt de smaak zachter en de kefir dikker.
Diabetici hebben een 'suiker/insuline probleem maar ook in 99% van de gevallen een darmflora probleem. Oorzaak-gevolg. Of andersom. De kefir kan ze helpen.