Aanvullend geboorteverlof: 5 weken Partners hebben recht op aanvullend geboorteverlof als het kind op of ná 1 juli 2020 geboren wordt. Zij moeten het aanvullend geboorteverlof opnemen binnen 6 maanden na de geboorte van het kind. En zij moeten eerst het geboorteverlof van 1 week hebben opgenomen.
Als je tenminste een bevalling hebt gehad zonder complicaties. Maar de vraag is of dat verstandig is en of je er dan al zin in hebt. Aangeraden wordt om pas te vliegen als je kindje tenminste 6 weken oud is, maar liever wacht je tot 12 weken na de geboorte. Je kindje is dan alweer wat sterker.
Wanneer kun je met je baby naar buiten? De kraamverzorgende houdt dit uiteraard in de gaten en zal aangeven wanneer je naar buiten mag. Tenzij je baby prematuur is geboren, is dat meestal na ongeveer een week. Als je twijfelt, kun je natuurlijk altijd overleggen met de kraamzorg of je verloskundige.
Meeste nieuwe moeders die weinig tot geen complicaties hadden tijdens de geboorte van het kind zullen na een paar weken weer kunnen vliegen na hun keizersnede. Echter raden verloskundige aan om niet-essentiële lange afstand vluchten uit te stellen tot de baby minimaal 3 maanden oud is.
Voor de geboorte ('zwangerschapsverlof'): maximaal 3 weken (waarvan 1 week verplicht te nemen) Na de geboorte ('bevallingsrust' of 'bevallingsverlof'): minimaal 9 weken (waarvan 2 weken verplicht te nemen).
Zwangerschapsverlof wat samenvalt met gepland vakantieverlof, kan op een later moment – in overleg met de werkgever– alsnog worden opgenomen (artikel 8.6 cao po en artikel 14.1 lid 7 cao vo). Het vakantieverlof wordt dus niet afgeschreven, maar kan op een later moment worden genoten.
Opbouw vakantiedagen loopt door tijdens zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Tijdens uw zwangerschapsverlof en bevallingsverlof bouwt u vakantiedagen op. Uw werkgever mag u niet vragen om vakantiedagen op te nemen voor uw verlof.
Een weekendje weg kan al heel snel. Zodra je je kindje in een maxicosi kan vervoeren, kan je in feite al op pad.Vliegen mag ook al na 7 dagen, maar is niet aan te raden onder de 6 weken. Tot die tijd zijn de longetjes van de baby nog niet ontwikkeld.
Zwangerschapsverlof aanvragen
Vraag bij uw werkgever na of u zwangerschapsverlof krijgt als u naar Nederland gaat voor uw bevalling. Ook uw partner kan mogelijk verlof krijgen. Uw partner moet hiervoor ook contact opnemen met de werkgever.
Voor een pasgeboren baby wordt het aangeraden autoreizen te beperken tot 30 minuten per keer.
De kraamweek mag er dan opzitten maar de eerste 6 weken na de bevalling ben je kraamvrouw. Wij zijn gedurende deze weken nog verantwoordelijk voor jou (lichamelijk) herstel van de zwangerschap en bevalling.
Stijf na bevalling
De hechtingen zijn nog gevoelig en beurs. Zorg dat u niet te veel bezoek krijgt, zodat jullie goed kunnen uitrusten van alle gebeurtenissen. Probeer iedere middag van 13.00 tot 15.00 uur te rusten op bed.
Begin bijvoorbeeld met 10 minuten en breidt dit langzaam uit. Luister naar je lichaam en bedenk dit: je hoeft jezelf voor niemand te bewijzen. Loop liever iets te kort dan iets te lang! Ga je na verloop van tijd langere wandelingen maken of misschien met je baby shoppen.
Gebruik de Maxi-Cosi niet als stoeltje thuis of als je op visite bent. Een baby is pas te groot voor het autostoeltje als de bovenkant van zijn hoofd boven de rugleuning uitkomt, hij meer dan 13 kilo weegt of groter is dan 83 cm (dat is circa 15 maanden oud). Check hier geschikte autostoeltjes voor peuters.
Als je een vakantie boekt met een baby van 1 of 2 maanden, is het meestal verstandig zelf een babybedje mee te nemen. In de meeste kindvriendelijke vakantiehuisjes is wel een kinderstoel, box en kinderbedje aanwezig, een hele jonge baby slaapt het veiligst in een echt babybedje.
Uw werknemer kan langer bevallingsverlof aanvragen als haar kind na de geboorte langer dan 1 week (7 dagen) in het ziekenhuis moet blijven. Hiervoor hebben wij een verklaring van het ziekenhuis nodig. Dit formulier ondertekent u voor uw werknemer.
Buitenlandse geboorteakte in Nederland gebruiken
Wanneer u in het buitenland aangifte van geboorte doet, krijgt u een geboorteakte mee. Soms moet u deze buitenlandse akte laten legaliseren om hem in Nederland te gebruiken. Of u de akte moet laten legaliseren, hangt af van het land waar uw kind geboren is.
Af te raden bestemmingen
Het gaat vooral om landen in Afrika, zoals Kenia, Tanzania, Zanzibar, Ghana en Gambia. Er zijn ook risicogebieden in Azië en Zuid Amerika.
Dat verdrag bepaalt dat het land waaruit het vliegtuig afkomstig is, allesbepalend is. Dit wil zeggen: het land waarin het vliegtuig geregistreerd staat. Als dat land deel uitmaakt van het verdrag, dan krijgt de baby de nationaliteit van dat land.
Voor kinderen is vakantie meestal een extra actieve periode, met veel zwemmen, spelen, rennen en buiten zijn. Al die beweging, de prikkels van nieuwe ervaringen en het warme weer: daar krijgt je kind slaap van.
Als je met een baby op reis gaat is een reiswieg of travel cot eigenlijk een onmisbaar item. Je baby slaapt altijd in z'n eigen vertrouwde bedje en je hebt nooit het probleem dat er geen babybedje beschikbaar is in je accommodatie. Ook als je gaat kamperen is zo'n travel cot ideaal.
Volgens de officiële regels mag je dus vliegen met een pasgeboren baby van minimaal 7 dagen oud. Toch is het, zoals je hierboven hebt gelezen, verstandig om te wachten tot je baby minimaal 1,5 maand oud is. Het fijne aan reizen met een jonge baby is dat hij of zij nog weinig meekrijgt van de reis.
Als je het hele jaar voltijds zou werken in een vijfdagenstelsel, dan heb je volgend jaar recht op twintig vakantiedagen. Dan kan je dus vier weken verlof nemen. Omdat je zes maanden halftijds ouderschapsverlof opneemt, tellen die maanden slechts als halve maanden mee voor je verlof van volgend jaar.
Voor voltijdse werknemers die voltijds thuisblijven, bedraagt de onderbrekingsuitkering 828,45 euro netto per maand (sinds 1 mei 2022). Wie halftijds blijft werken, ontvangt 381,87 euro netto bovenop zijn of haar loon. Wie vier vijfde aan de slag blijft, heeft een uitkering van 129,55 euro netto per maand.
Als u na de uitgerekende datum bevalt, wordt uw zwangerschapsverlof verlengd met het aantal dagen dat u later bevalt. De dagen die u later bevalt dan de uitgerekende bevallingsdatum tellen wij op bij uw zwangerschapsverlof. In totaal duren uw zwangerschaps- en bevallingsverlof dan samen langer dan 20 weken.