De eerste verschijnselen van impetigo zijn een rode huid met zeer oppervlakkige blaasjes en blaren. Meestal zie je die niet. De blaasjes gaan namelijk snel kapot. Het blaarvocht komt dan vrij en droogt snel in tot korsten met een gele of bruine kleur.
Impetigo wordt veroorzaakt door een oppervlakkige infectie van de huid door stafylokokken , streptokokken of door beide bacteriesoorten. In Europa vinden we vaak een (penicilline resistente) stafylokok als boosdoener. In de tropen of subtropen wordt impetigo vaker door een streptokok veroorzaakt.
Bij talrijke letsels of indien de impetigo de lichaamsopeningen aangetast heeft (zoals de navel), is een orale antibioticakuur de beste keuze. In het algemeen werkt de behandeling na 24 à 48 uur: de letsels zijn dan opgedroogd en het kind is niet langer besmettelijk.
Bij een lichte huid zijn er rode plekken te zien. Bij een donkere huid wordt de huid donkerder op de plekken van de ontsteking. Er komen ook blaasjes met gele pus. Die kunnen opengaan en daarna opdrogen.
De aandoening begint met het ontstaan van rode vlekken of bultjes in het gezicht, veelal rondom de mond en neusgaten. De bultjes ontwikkelen zich tot blaasjes gevuld met gelig vocht. Wanneer deze blaasjes opengaan, kunnen vochtige plekjes en geelbruine korstjes ontstaan. De huid kan jeuken of pijnlijk zijn.
Medicijnen voor mijn kind met krentenbaard
De crème heet fusidinezuur op de huid. Er zit een medicijn tegen bacteriën in. Smeer de crème 3 keer per dag op de plekjes.
Probeer niet te krabben of de uitslag aan te raken. Door aanraking loop je namelijk de kans om de bacterie die krentenbaard veroorzaakt over andere delen van het lichaam te verspreiden. Zo kunnen er op meer plekken klachten ontstaan.
Krentenbaard (impetigo) is een huidinfectie die vooral bij kinderen onder de 12 voorkomt. Maar ook volwassenen kunnen krentenbaard krijgen. Meestal kan het geen kwaad en geneest deze infectie vanzelf binnen 2 - 3 weken. Krentenbaard is erg besmettelijk voor andere kinderen in de omgeving.
De meeste kinderen met impetigo zijn verder geheel gezond. Ook volwassenen kunnen impetigo krijgen. De kans is groter bij personen die al een huidaandoening hebben.
Krentenbaard geneest meestal vanzelf binnen één tot drie weken. Medicijnen kunnen dit proces wat versneller. De huisarts kan je kind verschillende middelen voorschrijven: Fusidinezuur-crème: deze crème smeer je drie keer per dag op de plekjes.
De infectie zit meestal rond neus of mond, maar kan op het hele lichaam voorkomen. Impetigo wordt altijd behandeld, omdat het besmettelijk is en zich gemakkelijk verspreidt in de familie, in de kinderopvang en op school. Besmetting is mogelijk zolang de wondjes niet zijn ingedroogd en genezen.
Krentenbaard ontstaat vaak op de plek waar al een beschadiging zit. Samenvloeiende rode plekken, wondjes en blaasjes. Uit de wondjes en blaasjes komt vaak gele pus. Geelbruine korsten op de wondjes en blaasjes die ingedroogd zijn.
De tijd tussen besmet raken en het krijgen van bultjes en blaasjes is 4 tot 14 dagen. De bacterie zit in de neus en keel van iemand die besmet is. Veel mensen dragen de bacterie bij zich zonder dat zij zelf klachten krijgen. Door hoesten, niezen en praten, komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht.
Bij impetigo en impetiginisatie heeft lokaal fusidinezuur de voorkeur. Bij diepe huidinfecties zijn meestal orale antibiotica geïndiceerd of is operatief ingrijpen noodzakelijk. Bij orale antimicrobiële behandeling heeft een smalspectrum-penicilline de voorkeur.
Bijvoorbeeld bij ontstoken eczeem, krentenbaard, infecties in huidplooien en bij infecties van het nagelbed. Meestal schrijven artsen in dat geval fusidinezuur in een crème of zalf voor. Fusidinezuur bestrijdt verschillende soorten bacteriën. Na een paar dagen merkt u dat de klachten afnemen.
Probeer de wondjes niet aan te raken. Was je handen regelmatig. Houd de nagels schoon en kort. Gebruik na het douchen telkens een schone handdoek.
Laat het kind niet aan de plekken krabben, om herbesmetting te voorkomen. Gebruik voor het kind een eigen handdoek. Plak de blaasjes niet af met een pleister. Het zal tot broei leiden die de infectie zal vergroten.
De bacterie kan dieper in het lichaam komen en verschillende ziektebeelden veroorzaken, zoals bloedvergiftiging, endocarditis (ontsteking aan de hartkleppen), abcessen, botontsteking, gewrichtsontsteking en longontsteking. Sommige Staphylococcus aureus-bacteriën kunnen giftige stoffen (toxinen) aanmaken.
"Eerst begint je huid licht te kloppen en een uur later zitten de plekken er meestal al. Vervolgens gaan de blaasjes trekken, jeuken en prikken. Na een aantal dagen barsten ze open en dan komen er korstjes op, die zo'n twee weken blijven zitten."
De blaren zijn zo kwetsbaar dat ze meteen kapotgaan. Meestal zie je dus geen blaren, maar oppervlakkige schaafwondjes. Krentenbaard gaat na één tot drie weken vanzelf over. Om dit proces te bespoedigen, is het handig antibioticacrème te gebruiken.
Krentenbaard is een impetigo infectie in het gezicht. De huidinfectie komt door 2 bacteriën (streptokokken of stafylokokken) en is heel besmettelijk. Meestal kan het geen kwaad en geneest het vanzelf.
Uw arts bepaalt hoelang u dit middel moet gebruiken. Meestal duurt een kuur 1 tot 2 weken. Neem contact op met uw arts als dit medicijn niet werkt of als de ziekte zich uitbreidt.
Fucidin 2% Zalf | 15 g | PharmaMarket.
De huidaandoening wordt in veel gevallen via de handen of besmet speelgoed overgedragen. Bij volwassenen kan het ook via de mobiele telefoon of de computer worden overgedragen of via andere producten die u in de loop van de dag aanraakt.
Oorzaak van krentenbaard
Krentenbaard wordt veroorzaakt door bacteriën. Er zijn twee bacteriën die de ziekte kunnen veroorzaken, voornamelijk staphylokokken, soms streptokokken en soms met beiden. Beide bacteriën komen veel voor op je huid. De bacterie komt je lichaam binnen via wondjes op je huid.