Huiselijk geweld is geweld dat door iemand uit de huiselijke- of familiekring van het slachtoffer wordt gepleegd. Hieronder vallen lichamelijke en seksuele geweldpleging, belaging en bedreiging. De signalen van huiselijk geweld zijn vaak minder opvallend dan een blauwe plek.
Van alle vormen van huiselijk geweld komt verbale agressie in huiselijke kring het meeste voor. 50,6 procent van de 16- tot 18-jarigen en 49,8 procent van de 18- tot 24 jarigen zegt hier in de afgelopen twaalf maanden slachtoffer van geweest te zijn.
Wat is (ex-)partnergeweld? (Ex-)Partnergeweld is iedere vorm van geweld tussen partners of ex-partners. Ook een (constante) geweldsdreiging wordt beschouwd als (ex-) partnergeweld. Hierbij gaat het om alle vormen van geweld; fysiek, emotioneel/psychisch, seksueel, financieel of online, en om stalking.
In de meeste gevallen pleegt de een geweld tegen de ander uit onmacht. Bijvoorbeeld een ruzie die uit de hand loopt. Maar de pleger kan ook bewust geweld gebruiken om de partner te controleren. Het geweld kan lichamelijk zijn of seksueel, maar ook verbaal geweld, zoals schreeuwen of bedreigen hoort daarbij.
Onveiligheid doorgeven via beeldbellen
Als je dit handgebaar gebruikt is dat een teken dat je slachtoffer bent van huiselijk geweld: je vouwt je duim in je platte hand en sluit vervolgens je hand.
Denk aan ouders die schreeuwen of vaak negatieve dingen zeggen. Kindermishandeling gaat niet altijd om zichtbare schade, zoals blauwe plekken of brandwonden. Ook zonder dat je het ziet kan er sprake zijn van een vorm van kindermishandeling. Denk dan aan: schreeuwen, kleineren of bang maken.
Vaak bedenken vrouwen excuses voor het gewelddadige gedrag van hun man en hebben ze de hoop dat het allemaal wel goed zal komen. Naast (ernstig) lichamelijk letsel, kan vrouwenmishandeling leiden tot: Psychosomatische klachten (lichamelijke klachten die hun oorsprong vinden in psychische problemen) Eenzaamheid.
Als u het slachtoffer bent geweest van fysiek of psychologisch geweld, raadpleeg dan een arts en vraag om een medisch verslag. Zo kunt u het geweld bewijzen wanneer u beslist om de woonplaats te verlaten en/of klacht neer te leggen.
Veel voorkomende klachten zijn depressies, angstklachten, posttraumatische stressklachten en middelenmisbruik.Daarnaast wordt vaak persoonlijkheidsproblematiek gemeld. Daders van partnergeweld blijken vaak in hun verleden zelf slachtoffer van huiselijk geweld te zijn geweest.
Als politie willen we maar één ding: zorgen dat het weer veilig wordt thuis. Wat we doen, verschilt per situatie. Als we op een adres komen en het is nodig om meteen in te grijpen, dan doen we dat. Wij stellen feiten vast, doen onderzoek naar strafbare feiten en stemmen met onze partners af over de aanpak.
Naast gevangenisstraffen kan justitie ook andere maatregelen treffen als gevolg van huiselijk geweld. Zo kan jeugdbescherming ingeschakeld worden en kunnen kinderen voor kortere of langere tijd uit huis geplaatst worden. In plaats van gevangenisstraf kan de rechter ook een geldboete opleggen.
Narcistische mishandeling is verradelijk in die zin dat het misbruik geheim, sluw en vaak indirect is. De narcist kan het ene moment liefhebbend zijn en het volgende moment je tot woede drijven. Deze manier van handelen noemen ze Gaslighting.
We spreken over emotionele mishandeling als je door iemand in jouw omgeving wordt gekleineerd, geïntimideerd of gepest. Een gebrek aan aandacht, genegenheid, emotionele steun en bevestiging kan eveneens duiden op emotionele mishandeling, ook wel psychische mishandeling of geestelijke mishandeling genoemd.
Is overdreven druk of juist overdreven rustig. Gaat vaak tegen de regels of volwassenen in. Is vaak overdreven vroeg of blijft lang rondhangen op school. Zegt negatieve dingen over zichzelf, anderen of de wereld.
Bij emotionele mishandeling is er sprake van een chronisch patroon van negatieve uitingen van de ouder die het gevoel van eigenwaarde van het kind aantasten en ondergraven. Een ouder zegt bijvoorbeeld regelmatig tegen zijn kind dat het dom is, dat het ongewenst is of maakt het met opzet bang.
Wordt religieus(er) of heeft opeens een andere, sterke mening. Is plotseling overdreven druk of juist overdreven rustig. Vindt zichzelf niets waard en zegt negatieve dingen over zichzelf of anderen. Moet altijd bereikbaar zijn zodat de partner weet waar hij/zij is of partner belt/appt heel erg vaak.
Onder passieve mishandeling vallen lichamelijke en geestelij- ke verwaarlozing. Heel vaak komt niet één vorm van kindermishandeling voor bij een kind, maar wordt het kind op meerdere manieren mis- handeld, bijvoorbeeld zowel lichamelijke mishandeling en seksueel misbruik.
De voormalige Stichting Cirkel van Geweld heeft zich sterk gemaakt voor initiatieven die tot doel hebben de opvang en verzorging te regelen voor dieren die vanwege een situatie van huiselijk geweld tijdelijk niet door hun eigenaar kunnen worden verzorgd.
Geen enkele andere vorm van geweld komt zó vaak voor. De maatschappelijke en persoonlijke gevolgen zijn enorm. Ook voor kinderen: zij zijn vaak de (stille) getuigen. Huiselijk geweld is geweld wat zich afspeelt binnen de huiselijke sfeer en niet direct zichtbaar is voor de omgeving.