Een goed cv bevat een aantal onderdelen, waaronder persoonlijke informatie, opleidingen en stages, werkervaring, certificaten en vaardigheden. Daarnaast zet je op je cv een foto en voeg je eventueel referenties toe.
Je cv bestaat minimaal uit de volgende elementen: persoonlijke gegevens, ervaring (werk, stages, nevenactiviteiten, vrijwilligerswerk), opleidingen/cursussen, kerncompetenties en je talenkennis. Aanvullende elementen kunnen je passies/hobby's zijn of bijvoorbeeld referenties. Wat vertel je wel en wat niet?
Je gebruikt deze volgorde voor je cv: Personalia, Persoonlijk profiel, Competenties en vaardigheden, Prestaties, Werkervaring aan de hand van rollen die hebt gehad, Opleidingen, Gewenste werkzaamheden. In het onderdeel competenties en vaardigheden benoem je de belangrijkste vaardigheden het eerst.
Welke banen relevant zijn voor je cv is hangt enerzijds af van je arbeidsverleden en anderzijds van de betreffende vacature. Is er een overlap in jouw werkervaring en de functie-eisen, dan is de werkervaring relevant.
Begin je cv dus niet met je eerste bijbaan van toen je dertien was, maar werk van voren naar achteren in de tijd en zet je huidige of laatste baan bovenaan. Benoem telkens bij welk bedrijf je werkte en wat je functie was. Voeg daaraan kort toe wat op die werkplek je belangrijkste taken en verantwoordelijkheden waren.
Maar je mag als uitgangspunt nemen dat een cv voldoet met een lengte van twee kantjes, dus twee velletjes A4 is de ideale lengte van je cv. De lengte van je cv hangt verder af van de branche waarin je werkt en van de hoeveelheid werkervaring die je hebt. Als je weinig werkervaring hebt, mag je cv korter zijn.
Een persoonlijk profiel (ook wel profielschets of cv profiel genoemd) kun je vergelijken met de achterkant of de inleiding van een boek. In een korte en heldere paragraaf van een regel of 5 geef je hier aan wie je bent, waar je naar op zoek bent, wat je ambities zijn, waarvoor je staat en waarin je uitblinkt.
Wil u uw CV-ketel helemaal uitzetten, dan kunt u de stekker simpelweg uit de wandcontactdoos halen. Dit is bijvoorbeeld nodig bij het vullen of het ontluchten van uw installatie.
Hoe ziet een profielschets eruit? Een profielschets hoeft niets anders te zijn dan een stukje tekst aan het begin van jouw cv. Het hoeft geen tabel, grafische weergave of andere te creatieve weergave te zijn. Enkele woorden en zinnen over jezelf is genoeg.
Benoem nevenactiviteiten en vrijwilligerswerk op je cv
Nevenactiviteiten en vrijwilligerswerk kunnen je cv interessanter maken. Je toont daarmee aan dat je waardevolle ervaring hebt opgedaan. Nevenactiviteiten zijn onbetaalde of betaalde activiteiten die je naast je baan verricht.
In een chronologisch cv staan jouw opleidingen, banen en prestaties in volgorde van tijd. Dit in tegenstelling tot een omgekeerd chronologisch cv, waarbij je eerst je meest recente baan vermeldt en in omgekeerde volgorde terugwerkt.
Geef een korte introductie over jezelf met ons voorbeeld: "Ik heet [naam] en ben [leeftijd] jaar. Ik ben [schets kort je gezinssituatie: getrouwd/alleenstaand/kinderen]. Mijn karakter is te beschrijven als [geef een paar eigenschappen die ook aansluiten bij het profiel van de functie].
Werkgevers mogen niet zomaar bijhouden wat werknemers doen, ook niet bij privé-gebruik van internet, e-mail of telefoon. De regels over wat wel en niet mag, en wat de werkgever kan controleren, moeten in een ICT- en internetreglement worden vastgelegd.
omschrijving van je werkervaring
Maak een makkelijke en scanbare omschrijving van elke baan. Vermeld per baan alleen de basisinformatie. De functietitel, de naam van het bedrijf of de werkgever en de periode dat je er hebt gewerkt. Schrijf daaronder over wat je hebt uitgevoerd en wat je daarvan hebt geleerd.
Er zijn vele (en snelle) manieren om met je cv direct op de 'Nee' stapel te belanden. Een bekende fout is het gebruik van verkeerde woorden of zinnen, gebruik maken van lege clichés of (te) vaak gebruikte modewoorden.