Traditionele kaas wordt natuurlijk gemaakt van melk. In melk zitten twee verschillende belangrijke eiwitten: wei-eiwit en caseïne-eiwit. Caseïne zorgt ervoor dat kaas smelt bij verhitting. Maar het komt alleen van nature in dierlijke melk voor, dus niet in vegan kazen.
Geraspte vegan kaas die je kan smelten
Enkele kazen die je in de supermarkt vindt zijn Violife, Nurishh, Vegan Deli en het huismerk van Albert Heijn. Plantaardige kaas smelt het beste als er voldoende vocht in je gerecht zit.
Violife is een van de populairste vegan kaasmerken die te koop zijn in Nederland, en we zijn des te meer fan van deze lekkere plakjes omdat ze in de meeste Albert Heijns verkrijgbaar zijn. Ze hebben een stevige, rubberachtige textuur die je doet denken aan Amerikaanse kaasplakjes en een heerlijke, milde smaak.
Conclusie. Geen van de geteste plantaardige plakken kaas zijn een gezond alternatief voor normale kaas. Ook wat betreft duurzaamheid valt het tegen. Enkele producten scoren wel goed op de hoeveelheid vitamine B12 en de hoeveelheid zout.
Waar wordt vegan kaas van gemaakt? Vegan kaas wordt gemaakt van 100% plantaardige ingrediënten. Afhankelijk van het merk en de variant is dit in de meeste gevallen een mix van kokosolie aardappelzetmeel, rijst, amandelen, sesamzaad en cashewnoten.
Parmezaanse kaas is helaas een no-go voor vegetariërs: die bevat dierlijk stremsel (en dat potje pesto dus ook). Ook de meeste Franse kazen en Griekse feta worden met dierlijk stremsel gemaakt.
De meeste kazen zijn niet vegetarisch, want er zit dierlijk stremsel in. Om van melk kaas te maken, wordt melk heel dik gemaakt. Dit doet de kaasmaker met stremsel. Stremsel komt meestal uit de maag van een (dood) kalf.
Willicroft maakt allerlei plantaardig kazen. Denk aan vegan kaasfondue, truffelsaus (voor bij de pasta) en verschillende soorten creamcheese. Hun nieuwste aanwinst is te koop bij de Lidl: de Parmezaanse kaas, oftewel This is not Parmesan. Gemaakt van cashewnoten en edelgistvlokken.
De houdbaarheid ervan kan soms een kwestie zijn van 2 tot 3 dagen. Tegenover die paar nadelen staat dat de voedingswaarde van deze kazen een flink stuk hoger ligt dan andere vegan kazen.
Het merk Violife heeft vegan 'Mozzarella', 'Greek white', Creamy' en 'Original slices'. Die zien eruit als jonge kaas, ruiken naar jonge kaas en smaken naar jonge, goedkope kaas. Met een stroef mondgevoel. Maar de smaak komt in de buurt.
Zelf broodbeleg maken is zo gebeurd. Denk bijvoorbeeld aan tofu-'eier'salade, kip'-kerriesalade, linzen-kerriespread, vegan kaas, cottage cheese of roomkaas. Hummus kun je ook heel lekker zelf maken, in allerlei varianten zoals 'umami hummus', maar meestal ben ik daar te lui voor.
Veganistische kaas: alternatieven voor parmezaan, mascarpone, ricotta, mozzarella en verse pasta.
Maar ook: vegetarisch. Kaas wordt namelijk niet alleen gemaakt van het dierlijke product melk, maar ook met een stukje van het dier zelf. Dat maakt de meeste kaas niet-vegetarisch. Kaas wordt gemaakt van melk - meestal koemelk, geitenmelk of schapenmelk.
Vegetariërs eten geen vlees. Veganisten nemen helemaal geen dierlijke producten. En flexitariërs eten op sommige dagen geen vlees. Je kunt prima eten met minder of zonder vlees, als je andere producten neemt met voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12.
Een hele verpakking met plakjes vegan kaas is lastig in gebruik. Je kunt het bijvoorbeeld in een bewaardoos doen. Je kunt plakjes kaas bijvoorbeeld ook invriezen. Een slimme manier om dit te doen zonder extra plastic te gebruiken.
Vegan kaas wordt net als echte kaas ook vaak gefermenteerd. Zo krijgt de kaas een diepere smaak en een kazige textuur. Bij deze kaassoorten wordt vaak gebruik gemaakt van notenmelk. Er wordt dan een startercultuur aan de kaas toegevoegd.
Plantaardige melk bestaat al in de vorm van sojamelk en havermelk, maar daar kan geen veganistische kaas van gemaakt worden. Voor het maken van kaas is namelijk een eiwit dat in koemelk zit essentieel. Om dit proces te kopiëren is het bedrijf op zoek naar een micro-organisme dat dat kan.
Als je op zoek bent naar een boter die smaakt naar roomboter kom je met de Flora Plant het aller dichtstebij. Er zit hier echt een heel goed boteraroma in! Ze zijn te koop als ongezouten of gezouten variant.
Van oudsher is feta gestremd met een dierlijk stremsel. Een aantal geitenkazen met vegetarisch stremsel zijn: Bastiaansen, Het Achtereind, de Drie Geitjes. Feta van het merk Hansketien en harde geitenkaas van het merk Buurackers zijn ook vegetarisch. Al deze merken zijn in natuurvoedingswinkels verkrijgbaar.
Runderen en geiten zijn, mits op de juiste manier geslacht, te eten door moslims die volgens de halal willen leven. Dus ook het stremsel van op die manier geslachte dieren is halal.
Halloumi is vegetarisch, mits het is gemaakt met vegetarisch stremsel. Het is niet veganistisch, want de kaas wordt gemaakt van dierlijke zuivel.
De Italiaanse harde kaas mag enkel de titel “Parmezaans” dragen als hij volgens het traditionele recept wordt bereid. Nog andere niet-vegetarische kazen: Grana Padano, Manchego, Gruyère, Pecorino Romano, Gorgonzola, Brie, Camembert, Roquefort …