Hoe ziet een oorworm eruit? De oorworm is een donkerbruin insect van 1 tot 3cm lang met bijtende monddelen.Aan het uiteinde van hun lichaam hebben ze een tangvormige 'schaar' die wordt gebruikt als verdedigingswapen. Deze is groter & krachtiger bij mannetjes.
Oorwormen houden van begroeiing, schuilplekjes en vocht. Ze komen wereldwijd voor, behalve waar het heel koud of heel droog is. Oorwormen zijn vooral 's nachts actief, overdag steken ze zich weg in kleine holtes en spleetjes. Vaak vind je hen onder stenen en bloempotten, of achter de schors van een dode boom.
Ze bijten of knijpen niet en richten binnenshuis ook geen schade aan. Integendeel, ze zijn erg nuttig want ze ruimen rottend organisch materiaal op en eten kleine insecten zoals bladluizen, mijten en rupsen.
Waarom heb ik oorwormen in huis? Oorwormen verblijven in het toilet en/of badkamer omdat het daar vochtig en warm is, hier kunnen ze schimmels vinden waar ze van leven. Wanneer het vochtprobleem in deze ruimte(s) wordt opgelost, zullen de oorwormen uit zichzelf een andere plek gaan zoeken en uw huis verlaten.
Dit doet u door een aantal ondiepe blikjes in de tuin of uw woning neer te zetten en deze te vullen met slaolie. De slaolie trekt de oorwormen aan, waarna ze al snel zullen verdrinken in het blikje. Tip: ook een opgerolde krant kan als een val voor oorwormen dienen!
De stinkende kortschildkever lijkt uiterlijk meer op een oorworm dan een kever, maar mist de twee tang-achtige delen aan het achterlijf. Wel is bij vrouwtjes de legbuis te zien; het belangrijkste zichtbare verschil tussen de seksen.
Een oorworm, ondanks zijn naam, kruipt niet graag in onze oren. Hij wil wel een plekje om te schuilen dat maar heel klein is zodat hij er precies in past. Ondanks hun opvallende tangen aan hun achterlijf zullen ze mensen nooit bijten of pijn doen!
Zowel vogels, zoogdieren, amfibieën en rovende geleedpotigen als sluipvliegen en spinnen eten oorwormen als ze de kans krijgen. Vogels die veel oorwormen eten zijn onder andere de ekster, de Vlaamse gaai, de spreeuw en de koolmees.
Volwassen oorwormen kunnen vliegen, al doen ze dit zelden. De achtervleugel is zeer ingenieus gebouwd en kan, onder de korte voorvleugel vandaan, als een waaier opengevouwen worden.
De gewone oorworm heeft een buitengewoon beweeglijk, langgerekt lichaam van 10 tot 16 mm lang, glimmend roodbruin tot bijna zwart van kleur. Het mannetje is net iets groter dan het wijfje. Het heeft een ronde, recht naar voor gerichte kop, die duidelijk van het borststuk is afgegrensd.
Neem bijvoorbeeld het idee dat spinnen in je keel of oor kruipen. Dit doen ze niet, dat is niet waar. De hoeveelheid 'gevaarlijke spinnen' is sowieso verwaarloosbaar in Nederland. Dit heeft te maken met het klimaat, maar in de toekomst zullen we ook deze spinnen wel vaker kunnen zien.
Vriend in de tuin
De oorworm is namelijk verzot op bladluizen. Hij kan per dag wel 50 tot 100 bladluizen eten. Daarom worden ze ook als nuttige insecten gezien en worden ze tegenwoordig door de biologische boeren graag ingezet om de fruitbomen vrij te houden van bladluizen.
Toch kan ook een beestje in je oor niet zoveel kwaad. "Behalve als het prikt of bijt." Als een insect in je oor vliegt, kun je volgens hem het beste met je pink erin pulken om het beestje eruit te krijgen. "Als het er dan nog niet uit is, kun je het proberen met water.
Vanaf half september verplaatsen volwassen oorwormen zich naar de grond waar ze overwinteren. Een ooworm kan zo'n 14 - 16 maanden oud worden. Oorwormen zijn alleseters. Ze eten schimmels, insecten zoals luizen, rupsen, mijten en plantaardig materiaal.
Wereldwijd zijn er circa 1800 soorten oorwormen beschreven. In Europa en ook in Nederland komt de “gewone” oorworm Forficula auricularia het meest voor.
Oorwurmen of oorwormen zijn echte afvalopruimers. Ze eten resten van planten en dieren maar zijn ook dol op plaagdieren zoals de bladluis. Oorwormen zijn 's nachts actief.
Insecten met scharen Een oorworm heeft 6 poten en een driedelig lijf. Het is dus een insect. De meeste oorwormensoorten hebben ook vleugels, maar ze vliegen er bijna nooit mee. Ze zijn vooral heel goed te herkennen aan de scharen aan hun achterlijf.
Hoe herken ik insecten? Insecten zijn te herkennen aan hun tweezijdig symmetrisch lichaam, een insect heeft altijd zes poten, een kop met ogen en voelsprieten en vaak een of twee paar vleugels. Dierenzoeker.nl is een handige website om op te zoeken welk insect je bent tegengekomen onderweg.
Een nijptang, knijptang of (in Vlaanderen) trektang, is een metalen stuk gereedschap om spijkers uit hout te trekken. De tang kan ook gebruikt worden om dunne draad, spijkers en dergelijke door te knippen. De afmeting varieert van ongeveer 150 tot 250 mm lengte.
De naam worm is eigenlijk raar; een oorworm is namelijk helemaal geen worm, het is een insect. Een oorworm bestaat uit drie delen: een kop, een borststuk en een achterlijf. En hij heeft zes poten, net als alle andere insecten.
Want de stinkende kortschildkever heeft stevige kaken en kan daarmee een mens een pijnlijke beet geven. Op de foto die Hans de Kort me mailde, zie je een prachtig gekleurd insect. Wat direct opvalt, is de grootte van het insect, het rood en geel op en de zwarte strepen.
De stinkende kortschildkever kan je herkennen aan de zwarte kleur en het langwerpige lijf en ze worden ongeveer 3 cm lang. Bij gevaar spreiden ze hun kaken open en steken ze de antennes recht vooruit.
Het betekent dat je waarschijnlijk een "oorworm" hebt. een oorworm is een psychologisch fenomeen wanneer je wakker wordt met een liedje in je hoofd. Er wordt recentlijk wetenschappelijk onderzoek naar gedaan door de Universiteit van Londen.