Wijziging voornaam aanvragen Wilt u uw voornaam aanpassen? Roep dan de hulp van een advocaat in. Uw advocaat vraagt de voornaamswijziging dan aan bij de rechtbank. U moet daarbij wel de reden opgeven voor de naamswijziging.
Er zijn verschillende tarieven voor naamswijziging, afhankelijk van uw specifieke verzoek. Voor een meerderjarige die zijn/haar achternaam wil wijzigen: €835,-.Voor het wijzigen van de achternaam van 1 of 2 minderjarige kinderen: €835,-.
Voornaam veranderen
Dan heeft u een advocaat nodig. Uw advocaat moet bij de rechtbank een verzoekschrift indienen voor het wijzigen van uw voornaam. Gaat het om een aanpassing van de voornaam van een minderjarige? Dan doet de advocaat het verzoek namens een van de ouders of de voogd.
Voor het wijzigen van de voornaam in Nederland betaalt u voor het verzoekschrift dat de rechtbank in behandeling neemt, dus voor de naamswijziging als geheel. U betaalt dus niet per letter of per woord. Dit zijn de kosten die de rechtbank rekent om uw verzoek tot voornaamswijziging in behandeling te nemen.
Het wijzigen van de voornaam is mogelijk indien u de Rechtbank er van kunt overtuigen dat u voldoende zwaarwichtige (persoonlijke) belangen heeft bij de voornaamswijziging. Daarnaast mag de gewenste nieuwe voornaam, niet ongepast zijn.
Hoe kun je je voornaam veranderen? Samen met een advocaat vraag je bij de rechter een verzoek tot wijziging voornaam aan. Dit kan zijn een nieuwe voornaam of je oude terug. Maar denk ook aan het toevoegen, aanpassen of verwijderen van een tweede of derde voornaam.
Justis behandelt iedere aanvraag met de grootste zorgvuldigheid. Registratie en verwerking van uw aanvraag duurt op dit moment maximaal 3 weken. Alleen met de juiste documenten en gegevens kan Justis uw aanvraag verder in behandeling nemen. Daarom beoordeelt Justis na registratie of uw aanvraag compleet is.
Jaarlijks veranderen ongeveer zeshonderd mensen hun naam, om uiteenlopende redenen. Het kan zijn dat je je naam niet bij jezelf vindt passen – zoals in het geval van Marja. Maar veel vaker doen mensen het 'serieuzere redenen', omdat er bijvoorbeeld vervelende herinneringen aan kleven, weet Bloothooft.
Als u ouder bent dan 18 jaar mag u een verzoek doen voor het wijzigen van uw naam. Bent u jonger dan 18 jaar? Dan mogen alleen jouw ouders of voogd een verzoek doen.
Tweede voornaam veranderen kosten? De kosten van een tweede voornaam zijn gelijk aan de kosten van iedere andere voornaamswijziging dan ook. Het maakt niet uit of je een extra voornaam wilt, een voornaam wilt laten vervallen of een voornaam wilt veranderen.
Er is geen maximum aan kindernamen, maar de burgerlijke stand kan je namen afkeuren. Als jij je kind bijvoorbeeld 5 voornamen wilt geven, dien je daarvoor een goede reden te hebben. Te veel voornamen kan soms problemen voor het kind veroorzaken - zelfs met alledaagse zaken zoals formulieren en de identiteitskaart.
Uw achternaam kunt u slechts in een beperkt aantal gevallen wijzigen. Het kan bijvoorbeeld wanneer uw naam bespottelijk is, uw naam in Nederland moeilijk uitspreekbaar is of wanneer u psychisch hinder ondervindt van uw naam.
U kunt uw verzoek om uw achternaam te wijzigen digitaal of schriftelijk indienen bij Justis.
Achternaam van de moeder
U krijgt de toestemming alleen als: u het ouderlijk gezag heeft over uw kind. uw kind jonger is dan 18 jaar. uw kind Nederlander is, een verblijfsvergunning asiel heeft of staatloos is.
Verzoek voornaamswijziging
De rechter kan op verzoek een wijziging van de voornaam/voornamen van u of uw kind gelasten. Om een wijziging te vragen, moet u een verzoekschrift indienen bij de rechtbank. De rechter zal toetsen of er sprake is van een voldoende zwaarwichtig belang voor de gevraagde naamswijziging.
Als meerderjarige kunt u zelf verzoeken om uw achternaam te laten wijzigen. Bij een minderjarige werkt het zo dat de ouders of een voogd een verzoek doen. Wel moet men hiervoor de Nederlandse nationaliteit hebben, anders is dit niet mogelijk in Nederland.
Als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft, mag u de achternaam van uw partner gebruiken. Het gaat hierbij om dagelijks gebruik van de achternaam van uw partner. U kunt die naam (laten) registreren bij uw gemeente in de Basisregistratie Personen (BRP).
Traditioneel gezien krijg je de achternaam van de man als je gaat trouwen. Het is een liefdevol gebaar, maar het is niet verplicht en we zien steeds vaker dat vrouwen gewoon hun eigen achternaam aanhouden, of kiezen voor een dubbele achternaam.
Je kan je naam officieel veranderen op identiteitsdocumenten. Je voornaam veranderen vraag je aan in een loket naar keuze.
U mag de achternaam van uw partner gebruiken als u getrouwd bent of als u geregistreerde partners bent.
Op officiele documenten als paspoort, rijbewijs of identiteitskaart wordt altijd uw eigen achternaam vermeld, ook als u gekozen heeft voor de achternaam van uw partner (of voor een combinatie). U kunt er wel voor kiezen om uw achternaam aan te vullen met die van uw partner.
Achternaam van een kind wijzigen in de achternaam van een andere ouder/verzorger (A1) Alleen de wettelijke vertegenwoordigers van een minderjarige mogen een verzoek tot naamswijziging voor een kind of A1-verzoek indienen. De wettelijke verzorgers zijn degenen die het ouderlijk gezag hebben.
Sinds 1 januari 2024 kunt u uw eerste kind als dat op (of na) 1 januari 2024 wordt geboren de achternamen van beide ouders geven. Er mogen niet meer dan 2 namen worden gegeven. De gecombineerde achternaam geldt ook voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders.
Via de Nederlandse Familienamenbank kun je precies achterhalen hoe vaak jouw achternaam voorkomt, maar ook hoe deze verspreid is binnen Nederland. Daarnaast biedt de namenbank veel achtergrondinformatie per achternaam. Via de Nederlandse Familienamenbank kun je grasduinen in zo'n 320.000 achternamen.