De Noordpool en het gebied eromheen zijn bedekt met ijs. Dit is geen landijs zoals op de zuidpool en Groenland, maar zee-ijs. Dit ijs is 1 tot 4 meter dik en bestaat uit bevroren oceaanwater. Ook delen van de landen die in het
Een ongerept gebied waar fascinerende dieren leven, zoals de ijsbeer, de Groenlandse walvis, de narwal, de zadelrob en de walrus. Maar ook wonen er 3,8 miljoen mensen, waaronder inheemse volken met eigen culturen, zoals de Inuit (Eskimo's) en de Samen (Lappen). Mens en dier volgen hier de extreme seizoenen.
Dit zijn Rusland, Canada, de Verenigde Staten, Noorwegen, Denemarken/Groenland, IJsland, Zweden en Finland. De eerste vijf staten hebben territoriale wateren in de Noordelijke IJszee en zijn daarom Arctische kuststaten. Een deel van het Noordpoolgebied valt daarom binnen de rechtsmacht van de Arctische kuststaten.
Misschien wel het belangrijkste waarom de Noordpool zo bijzonder is: door het koude klimaat dat daar bestaat werkt de Noordpool, samen met de Zuidpool als een soort ijskast van het wereldwijde klimaat. De Noordpool zorgt er dus voor dat de opwarming van de hele aarde minder snel gaat.
Volgens onderzoekers ligt er 1.400 gigaton koolstof opgeslagen onder het permafrost van de Noordpool. Door opwarming van de aarde smelt het ijs en komen deze gassen vrij. En als dat gebeurt gaat de opwarming van de aarde mogelijk nog sneller. Maar er zijn ook onderzoekers die deze angst overdreven vinden.
Tromsø ligt in Lapland, ver in het noorden van Noorwegen. Doordat dit een echte stad is die zo noordelijk ligt (bijna 70.000 inwoners) kreeg het al snel de naam 'Arctische hoofdstad'. Het ligt namelijk op 70 graden noorderbreedte, wat wilt zeggen dat je je ongeveer 350 kilometer boven de poolcirkel bevindt.
Er zijn diverse manieren om naar de geografische Noordpool op 90° NB te reizen. Goedkoop zijn Noordpool reizen niet. Heb je minder budget, dan kan je beter kijken naar bijvoorbeeld Lapland reizen.
Door de kanteling van de aarde is het dus ten noorden van de poolcirkel 24 uur licht in de zomer en 24 uur donker in de winter.
Sommigen woonden in een iglo. Nu wonen de meeste mensen in een stenen huis. Ze werken in een fabriek. Of bijvoorbeeld in een ijshotel dat helemaal is gemaakt van ijs en sneeuw.
Smeltend ijs leidt niet alleen tot stijgend water. Het zorgt ook voor een exponentiële stijging van de temperaturen en extreme regenval in het noordelijk halfrond. Ook komt er permafrost, permanent bevroren grond, onder het Arctische ijs vandaan. Het smelten van permafrost zorgt voor de uitstoot van methaangas.
De Noordpool is van niemand. Onder internationaal recht is geen enkel land eigenaar.
De officiële taal op Spitsbergen is de Noorse taal waarnaast men ook Russisch spreekt op sommige plekken. Dit Russisch is het gevolg van de mijnwerkersactiviteiten die in de loop der tijd veel Russen naar de eilandengroep hebben getrokken.
De reis naar de Noordpool en terug duurt twee nachten, ongeveer 38 uur.
Sommige delen zijn bedekt door permafrost en bijna alle delen hebben te kampen met lange periodes van sneeuwval en ijs. De gemiddelde temperatuur in januari varieert van −34 °C tot 0 °C.De temperatuur in de winter kan in sommige delen zelfs onder de −50 °C komen.
Maar wat er in het Noordpoolgebied gebeurt, heeft wereldwijd effect. Zo'n 70 procent van alle zoetwater ter wereld ligt opgeslagen als ijs en sneeuw, grotendeels in onze poolkappen. De Groenlandse ijskap is wel 3 km dik; als die helemaal smelt, dan stijgt de zeespiegel wereldwijd met 2 meter.
Het had een geliefd vakantieoord kunnen zijn: subtropische temperaturen en een zee zo ver als het oog reikte. De noordpool zag er 55 à 60 miljoen jaar geleden beduidend anders uit dan nu.
Een ander belangrijk verschil tussen beide poolgebieden is dat in het noordpoolgebied ongeveer vier miljoen mensen leven, waaronder inheemse volken (Inuit), die volledig zijn aangepast aan het leven in barre omstandigheden.
Op Antarctica hebben nooit permanent mensen gewoond, maar er wonen tegenwoordig wel wetenschappers. In de Antarctische zomer zijn dat er 5.000 en daarvan blijven er ongeveer 1.000 overwinteren. Antarctica is van niemand en er is dus niet één land dat er de wetten bepaalt.
Antarctica is veel kouder dan het noordpoolgebied, met temperaturen die bovenop de kilometers hoge ijskap in de donkere winter tot wel -90°C kunnen dalen.
De hoogste temperatuur ooit gemeten in het Noordpoolgebied is door de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) dinsdag officieel vastgesteld op 38 graden Celsius. Het VN-orgaan noemt de buitengewoon hoge temperatuur „meer passend bij de Middellandse Zee dan bij de Noordpool”.
Verschillen in de dagduur door het jaar heen
Tijdens het solstitium, dat tussen 20 en 22 juni plaatsvindt, staat de Aarde met de noordpool het dichtst bij de zon en varieert de dagduur bijgevolg op het noordelijk halfrond van iets meer dan 12 uur ten zuiden van de Kreeftskeerkring tot 24 uur binnen de Noordpoolcirkel.
Daarom gaat de zon voor enkele weken niet onder boven de poolcirkel. In Noorwegen is Spitsbergen de plek waar de middernachtzon het langst te zien is. De zon gaat hier niet onder tussen 20 april en 22 augustus.
Er zijn grote streken van het noordpoolgebied met nauwelijks inwoners of bezoekers. Grote stukken van het land zijn immers ook ijsvlaktes die in de zomer smelten. Echter, voor 4 miljoen mensen is het noordpoolgebied hun thuis.
Koud. Het is koud op de noordpool doordat de zon onder een hoek op de aarde straalt. Hoe rechter de zonnestralen op een bepaald punt van de Aarde vallen, hoe warmer het daar is. Rondom de evenaar komen de zonnestralen vaak vrijwel recht op het land en het is dus vaak erg warm.
Vanaf 21 maart is het op de noordpool 6 maanden lang constant dag. Vanaf 23 september valt daar de duisternis in en blijft het de volgende 6 maanden donker. Op de zuidpool gebeurt het omgekeerde. In ons voorjaar en zomer is het daar donker en vanaf 23 september breekt daar voor de volgende 6 maanden de zon door.