Goed nieuws voor alle theeliefhebbers, want de houdbaarheid van thee is bovengemiddeld lang. Het valt in de categorie van producten die niet snel bederven en je ongeveer 12 tot 18 maanden kunt bewaren.
Thee is een product dat in principe niet over de datum kan gaan, zolang je het op een goede droge plek bewaart. Wellicht heb je wel eens thee gekocht en ben je vergeten dat je het had staan.
Om te beoordelen of een thee over de datum is, zijn er voornamelijk de volgende aspecten: of het schimmel of een vreemde geur heeft; of de groene thee rood of geel wordt, de kleur van de theevloeistof bruin en donker wordt; en of de smaak, de versheid afneemt . Over het algemeen heeft verpakte thee een houdbaarheidsdatum op de verpakking.
In een kopje groene thee van 100 ml zit pakweg 70 mg van de stof, maar wie 10 kopjes drinkt, krijgt plots 700 mg per dag binnen. Bij meer dan 700 mg per dag komt de goede werking van de lever in gevaar en kan er leverschade ontstaan.
Bewaar gezette thee in een schone, luchtdichte container
Zorg ervoor dat u de verpakking labelt met de datum waarop de thee is gezet, zodat u weet wanneer u deze moet gebruiken. Volgens Mochas & Javas, een koffieshop in New York, "is een goede vuistregel om uw ijsthee binnen drie dagen na het zetten op te drinken."
Over het algemeen blijven de meeste theesoorten tot wel twee jaar goed . Hoe lang thee vers blijft, hangt echter af van het type dat u drinkt, hoewel het nooit zal bederven.
Groene gearomatiseerde thee komt tot zijn recht indien deze wordt opgegoten met water van 60-80°C en maximaal 2 minuten te laten trekken. Dan zijn de aroma en basisthee namelijk in balans. Indien met de thee langer laat trekken wordt de smaak iets bitter door de verspreiding van de looistoffen van het groene theeblad.
Is groene thee gezond? Als je elke dag groene thee drinkt kun je met de juiste hoeveelheid catechinen en antioxidanten je cholesterol verlagen en je loopt ook minder snel risico op ziekten zoals hart- en vaatziekten.
Voor gewichtsverlies kunt u groene thee drinken direct na uw maaltijd . Maar u moet dit doen als u geen gevoelige maag hebt, omdat groene thee van nature alkalisch is en de afscheiding van extra-maagsappen stimuleert. Experts raden ook aan om groene thee te drinken direct in de ochtend en later op de avond.
Dit is een veelgestelde vraag, en het antwoord is: Ja. Koffie werkt vochtafdrijvend, wat betekent dat je lichaam sneller vocht afdrijft na het drinken ervan, waardoor je blaas zich sneller vult en je vaker moet plassen. Dit geldt ook voor alcohol, zwarte (en groene!) thee, en energydrankjes.
Kan te veel groene thee schadelijk zijn? Net zoals bij vitamines kan een teveel aan EGCG schadelijk zijn. Bij overmatig gebruik, bijvoorbeeld via supplementen, kan een hoge inname leiden tot leverproblemen. De Europese Voedsel- en Warenautoriteit (EFSA) hanteert daarom een veilige bovengrens van 800 mg EGCG per dag.
Hoeveel thee kan een volwassene drinken? Alle soorten thee zonder suiker staan in de Schijf van Vijf. Het advies voor volwassenen is om 3 kopjes (1 kopje is 125 milliliter) zwarte of groene thee per dag te drinken vanwege de positieve gezondheidseffecten.
Een te grote cafeïne-inname kan slaapstoornissen veroorzaken, dus groene thee biedt de stimulerende voordelen van cafeïne zonder de bijwerkingen van slapeloosheid. Daarnaast zorgt groene thee voor ontspanning en rust.
Hard water heeft veel mineralen geabsorbeerd, zoals calcium, magnesium en ijzer, doordat het door stenen is gestroomd. Dit kan ervoor zorgen dat er een soort aanslag op je thee drijft. De smaak kan wat 'zwaarder' lijken en heeft mogelijk een metalige ondertoon.
Beschrijving: Deze thee staat bekend als drie jaren thee omdat de stengels en takken minstens drie jaar aan de theeplant zijn gebleven. Hierdoor hebben ze praktisch alle theïne verloren en alle eigenschappen en vitamines van de natuur die hen omringd geabsorbeerd.
Naast de vele voordelen die groene thee biedt kan groene thee ook helpen buikvet te verminderen en helpen bij het verminderen van dat vervelende opgeblazen gevoel. Voor extra vetverbranding kun je een kopje groene thee drinken voor je gaat sporten.
Groene thee zit bomvol met de stof epigallocatechin gallate (EGCG), een krachtige antioxidant. Tijdens het fermentatie proces van zwarte thee wordt EGCG omgezet in andere chemische verbindingen. Hierdoor namen wetenschappers aan dat groene thee gezonder was dan zwarte thee.
Catechines en cafeïne
De catechines die in de thee zitten kunnen vooral tijdens het sporten voor een verbeterde vetverbranding zorgen. Maar de hoeveelheid calorieën die je hier extra door verbrandt is klein; het gaat namelijk om een paar calorieën per dag.
Groene thee voor je huid
Uit onderzoek is gebleken dat groene thee een ontstekingsremmende en anti-oxiderende werking op je huid kan hebben, wat ervoor zorgt dat roodheid en irritatie vermindert worden terwijl je huid beschermd wordt tegen vrije radicalen. Daarmee gaat het UV-schade fijne lijntjes en rimpels tegen.
En wat nog interessanter is, wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat groene thee, wanneer je er drie koppen per dag van drinkt, daadwerkelijk een bloeddrukverlagend effect heeft en de kans op een beroerte verlaagt. Dus, leun achterover, ontspan en laat me je meenemen op een reis door de groene thee-wereld.
Thee smaakt voor veel mensen beter dan koffie, is gezonder voor je, heeft meer antioxidanten dan koffie (ook al bevat groene thee maar ongeveer de helft van de hoeveelheid cafeïne als koffie), bevat minder calorieën dan koffie én zit boordevol voedingsstoffen.
Groene thee is lekker doordrinkbaar
Door het frisse karakter van de natuurlijke groene thee is deze thee ook erg lekker als je dorst hebt. Een kopje groene thee zonder suiker en melk bevat daarnaast geen calorieën en is daarom een verantwoorde keuze.
Net door die verschillende schadelijke stoffen die vaak aanwezig zijn in thee, mag je hem ook zeker niet te lang laten trekken, zegt Van Eetvelt. Anders komen deze in grotere hoeveelheden in je thee terecht. “Pure, grootbladige thee kan je wél heel lang laten trekken.
Voor sommige theesoorten, zoals zwarte thee en kruidenthee, is kokend water beter geschikt. Echter, voor delicate theesoorten zoals groene en witte thee kan kokend water de bladeren verbranden en een bittere smaak veroorzaken. Laat het water in dat geval even afkoelen.