Gistpuistjes zijn veel kleine bultjes, ongeveer zo groot als een speldenknop en rood van kleur. De puistjes komen vooral voor op het voorhoofd, kaaklijn, rug of borst. Gistpuistjes zijn soms lastig van acne te onderscheiden. Ze lijken op het eerste oog erg op elkaar en kunnen op dezelfde plekken voorkomen.
Herken gistbultjes aan: uniforme rode bultjes en puisten op de borst, bovenarmen en rug – zelden in het gezicht. Ook komen de gistpuistjes die het gevolg zijn van malassezia meestal niet uit, ze krijgen geen kopje. Acne-uitbarstingen door gist kunnen, zoals gezegd, erg jeuken.
Gistpuistjes ontstaan door een overgroei aan gist. De haarfollikels in de huid raken geïnfecteerd en daardoor ontstaan er kleine, harde bultjes die veel op pukkeltjes lijken. Gistpuistjes/fungal acne zie je veel op de huid van de rug, borst en bovenarmen, maar het komt ook voor op het gezicht.
De groei van de gist kan je remmen met speciale zalven als ketoconazol of itraconazol. Deze zijn verkrijgbaar op recept van je huisarts. Het kan helpen om deze crèmes te combineren met een exfoliant zoals een glycolzuur of salicylzuur. Dit heeft een exfoliërende werking.
Gistpuistjes zijn kleine rode bultjes, puistjes en verstopte poriën die vooral voorkomen langs de haargrens, op het voorhoofd en langs de kaaklijn. Ook zien we het op de rug en borst. Vooral jongvolwassenen hebben last van gistpuistjes, maar het kan in principe op elke leeftijd voorkomen.
Heb je last van acne en een erg droge huid door bv behandeling met roaccutane of benzoylperoxide dan kan een dun laagje vaseline wel weer goed doen. Vaseline houdt het verdampen van water tegen, maar niet het uitvloeien van talg. Het verstopt de porien dus niet.
Biergist tegen acne. Biergist helpt tegen acne doordat het de aanmaak van witte bloedcellen stimuleert en je lichaam voedt met belangrijke B-vitaminen. Deze vitamine wordt ook gegeven aan mensen die extreem veel last hebben van acne. Na drie maanden kan het acne zichtbaar verminderen.
Onderhuidse puistjes, ook wel cystische acne genoemd, zijn pijnlijke pukkels die onder de huid liggen en nooit helemaal uitkomen. Om onderhuidse puistjes te behandelen, zou je onder meer benzoylperoxide en een koud kompres kunnen proberen. Heel belangrijk: probeer de onderhuidse pukkel niet zelf uit te knijpen.
Bij volwassenen ontstaan mee-eters voornamelijk door het gebruik van te vette cosmetica die de poriën afsluiten. Ook make-up die aan het eind van de dag niet goed wordt afgewassen kan mee-eters veroorzaken. Deze producten staan daarom bekend als comedogeen. Letterlijk betekent dit “bevordert vorming van mee-eters”.
Op de aangedane huid zijn veel kleine rode pukkeltjes en puistjes te zien, meestal op een rode en schilferige ondergrond. In geval van dermatitis periocularis ontstaan er soortgelijke afwijkingen rond de ogen en op de oogleden.
Appelazijn werkt antibacterieel, balanceert de ph-waarde van de huid en verwijdert dode huidcellen. Appelazijn bevat natuurlijke AHA (Alpha Hydroxy Acids) die zowel bij acne als huidveroudering effectief zijn.
Gerstekorrels verwijderen
Gerstekorrels gaan soms vanzelf weer weg, maar helaas niet altijd. Als je er van af wilt, dan kan je een gerstekorrel zelf verwijderen. Je prikt met een scherpe, steriele naald een klein gaatje in de huid, zodat je de gerstekorrel eruit kunt drukken met je vingers.
Huiduitslag door stress
Stressuitslag verschijnt vaak als verhoogde rode bultjes, netelroos genaamd. Ze kunnen elk deel van het lichaam aantasten, maar vaak zien we stressuitslag op het gezicht, de nek, de borst of de armen.
Bij een allergische reactie gaat de jeukende hoofdhuid vaak gepaard met bultjes, rode vlekken en soms vochtblaasjes op de hoofdhuid en bij uitbreiding op het gezicht. Vaak zijn het de parfums in haarproducten die de allergische reacties veroorzaken.
Syringomen zijn kleine witte bultjes die ontstaan door de uitgangen van zweetkliertjes in het gezicht. Syringomen ontstaan vaak onder de ogen. Syringomen lijken op gerstekorrels en worden hier vaak mee verward. In tegenstelling tot gerstekorrels kunnen syringomen niet worden uitgedrukt.
Pustels zijn met pus gevulde bultjes die optreden wanneer een infectie in de follikel aanwezig is. Dit gebeurt als er teveel dode huidcellen, talg en bacteriën ophopen in de follikel. Doordat bacteriën de strijd aangaan met witte bloedcellen, ontstaat er schade in de vorm van pus.
Een onderhuidse puist is een ontsteking die zich onder de huid bevindt. Deze ontsteking is gevuld met bloed en etter. Er is bij een onderhuidse puist geen wit of zwart kopje te zien.
Het grote verschil met een gewone puist (acne) is dat een steenpuist groter, en roder is en pijn doet. Bovendien treedt er in het midden van de steenpuist weefselversterf op. Dit laatste zie je aan de vorming van een zwarte korst.
Gist kan de wondheling bevorderen door het beschermen en helpen herstellen van huidweefsel. De anti-oxidanten die het bevat dragen daar aan bij: gist is rijk aan betaglucan.
Biergist, ook wel bakkersgist, brouwersgist of wijngist (wetenschappelijke naam: Saccharomyces cerevisiae) is een gist dat onder andere gebruikt wordt voor het fermenteren van koolhydraten, zoals bij de bereiding van bier en wijn en het laten rijzen van brood.
Eczeem, acné en andere huidziekten
Het chroom en de vitamine B in biergist kan helpen bij verschillende huidziekten zoals acné en eczeem. Acné vermindert bij veel mensen wanneer de bloedsuikerspiegel in balans is, het chroom in biergist zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel in balans wordt gebracht.
Door water drinken kan je de vocht- vetbalans in je huid verbeteren. Hierdoor ontstaat er een gezondere huid en voorkom je meer puistjes. Let wel op, water is belangrijk, maar het is niet het wondermiddel. Een goede huidverzorging en levensstijl zijn nog belangrijker!
Een inkoppertje misschien, maar daarom niet minder waar. Lauw water en een zeeploze reiniger zijn hierbij je grootste vrienden. Zeep droogt je huid uit en dat bevordert juist weer de talgproductie. Ook te warm water droogt je huid uit.
Helpt tegen acne
Heb je regelmatig last van acne of puistjes ? Dan kan uierzalf zeker een verlichting zijn voor u. De zalf kan acne bestrijden, omdat het licht ontsmettend en verzorgend werkt. Natuurlijk als je last hebt van ernstige acne kun je beter een dermatoloog of schoonheidsspecialist raadplegen.