Als ze zachter aanvoelen en donkerder of geler worden zijn ze rijp. De onderkant wordt ook groter en soms barsten ze ook een beetje open.
De meeste vijgen zijn rond augustus en september rijp. Dit zie je aan de melkachtige waslaag die zich vormt op het rijpe fruit.De vruchten zijn ook zachter wanneer ze rijp zijn.Ze worden donkerpaars en soms barsten ze ook een beetje open.
Onrijpe vijgen verwijderen
Ze zullen namelijk niet meer rijp worden, maar kunnen wel gaan schimmelen als je ze aan de boom laat hangen. De onrijpe vijgen plukken is dus het beste voor je boom. Lees verder: Een vijgenboom snoeien, wanneer en hoe doe je dat?
Ok, maar stel dat je niet pal naast de vijgenboom zit, hoe weet je dan of je vijgen vers zijn? Nou, dat is heel simpel: even voelen.Voel of de vijgen nog een zachte schil hebben.
Wanneer vijg oogsten
Het lijken vruchten en zo worden ze ook vaak genoemd, maar zijn toch echt bloemen. Wanneer je de vijg oogst is een beetje afhankelijk van het soort, of deze groen blijft of paars wordt. Afhankelijk daarvan oogst je de vijg als deze de ideale kleur heeft.
Jonge, onrijpe en onrijpe vijgen zijn meestal klein en groen van kleur .
Onrijpe vijgen rijpen door bij kamertemperatuur. 7 vijgen smaken het allerbest op kamertemperatuur, dus haal ze een uur voor serveren uit de koelkast.
Plant een jonge vijgenboom op een plek bij een beperkte ruimte. Hoe minder plaats de wortels krijgen, hoe meer vruchten de vijgenboom zal krijgen. In september of oktober zijn de vijgen rijp genoeg om geoogst te worden. Zijn de vijgen gelig of iets donkerder dan zijn ze rijp.
Je kunt 2 vijgen rekenen als één portie fruit. Het advies is om 2 porties fruit (200 gram) per dag te eten.
Doordat er zowel oplosbare als onoplosbare vezels in vijgen voorkomen, zijn vijgen gunstig voor je spijsvertering. Daarnaast zitten er bepaalde soorten prebiotica in vijgen. Dit zijn stofjes die de groei van gezonde bacteriën stimuleren. Je lichaam heeft deze stofjes nodig, zodat je darmen gezond kunnen functioneren.
Dit komt waarschijnlijk omdat je de boom te weinig water geeft. Controleer dus goed of de grond te droog is en blijf de boom regelmatig water geven, zéker wanneer de vijgenboom in een pot staat en dus niet zelf op zoek kan gaan naar water in de grond.
De mooiste vruchten om uit je eigen tuin te oogsten, zijn vijgen. Ze horen, meer nog dan andere vruchten, perfect rijp, vol zoet en zacht geplukt te worden. Omdat ze nauwelijks transport verdragen moeten ze dus meteen gegeten worden. Ideaal dus om zelf te kweken.
Het beste moment om de vijgenboom te snoeien in de late herfst of winter, na de bladval en ver voordat de sapstroom weer op gang komt. Als je wacht tot februari of maart bestaat de kans dat de sapstroom al op gang is. Snoei je dan? Dan kan de boom sap gaan bloeden en hierdoor sterven.
Rijpe vijgen moeten licht zacht aanvoelen, maar niet papperig . Een goede vuistregel is om vijgen te plukken als ze ongeveer zo zacht zijn als een waterballon. Zoete geur. Je reukzin kan je laten weten dat het tijd is om vijgen te plukken.
Eet de vijgen snel op wanneer je ze eenmaal hebt gekocht. Ze blijven maximaal 5 dagen goed in de koelkast. Verse vijgen kun je ook invriezen.
Vijgen moeten worden geplukt wanneer ze rijp zijn, wat meestal wordt aangegeven door een zachte consistentie en een zoete geur. Ze kunnen vers worden gegeten, gedroogd, gebruikt in recepten zoals salades en desserts, of zelfs worden ingemaakt voor langdurige bewaring.
Dus, hoeveel vijgen moet je per dag eten? Dat hangt ervan af of je last hebt van verstopping. "Als je vaak verstopt zit, kun je waarschijnlijk wel vier vijgen per dag eten. Als je redelijk regelmatig eet, kun je jezelf het beste beperken tot twee of drie verse of gedroogde vijgen per dag ," adviseert ze.
Ook verklein je het risico op hart- en vaatziekten als je ze regelmatig eet. Door het hogere aantal calorieën en suikers zijn gedroogde vijgen wel wat minder gezond dan verse. Het is dus belangrijk dat je ze met mate eet. Als je hierop let zijn ze een zeer gezonde toevoeging aan je dieet.
Je kan vijgen als zoete toets toevoegen aan je gerechten. Ze behoren ook tot de groep vrije suikers, maar bevatten meer suikers dan verse vijgen. De voedingsvezels en lage hoeveelheid calorieën (270 cal/100gr) bleken zeer positief te zijn voor gewichtsverlies en gewichtsbeheersing, door bevordering van darmwerking.
De vijgen die nu nog in de boom zitten worden niet meer rijp. Om schimmelvorming te voorkomen, is het 't beste deze onrijpe vruchten nu uit de boom te plukken. Het gaat hierbij alleen om de grote exemplaren.
Maar wist je dat je ook met groene, onrijpe vijgen iets fantastisch kunt maken? In Nederland blijven vijgen vaak groen en rijpen ze niet volledig, maar dat betekent niet dat ze onbruikbaar zijn. Integendeel, groene vijgen zijn perfect om te konfijten, een delicatesse die heerlijk is bij desserts of een kaasplankje.
De muur stopt de koude wind die vaak uit het Noord-Westen of Noorden waait.De zon verwarmt de muur en de muur geeft ook nadat de zon onder is nog warmte af. De vruchten worden nu snel rijp. Heb je deze ideale omstandigheden niet, zorg dan in ieder geval dat de vijg niet vol in de wind staat.
Om dit te doen, doop je gewoon een wattenstaafje in wat olijfolie en borstel je het lichtjes over het kleine naveltje aan de onderkant van de vijg, tegenover de steel . Door de vijgen op deze manier te zalven, wordt het oog van de vrucht afgesloten, waardoor er geen ethyleengas kan ontsnappen en de vijg sneller rijpt.
Rauwe vijgen doen het bijzonder goed bij kaas, vooral blauwaderkaas, en in een slaatje met gedroogde ham. Maar je kunt ze ook karamelliseren en gebruiken als topping op een dessert, of op een toastje met gedroogde ham, of als garnituur bij een kaasbordje.
Nadia: 'Je kan de verse bladeren direct gebruiken, eerst goed wassen natuurlijk, maar je kan ze ook drogen, verkruimelen en er dan thee mee zetten. Je kan er ook lekkere siroop mee maken en de bladeren trekken in een sterke suikersiroop. '