Pak het puntige uiteinde van de haak en spies de worm daarop, de haak moet helemaal door de worm heen.Je moet de haak op ongeveer een halve centimeter van het uiteinde van de worm inbrengen. Als je de haak te dicht op de kop van de worm plaatst kan de worm nog van de haak afkomen.
Met een formaat 12 haak kun je prima tot wel twee wormen vissen. Met een maat 14 haak kun je goed een mestpier vissen. Haakjes maat 16 en 18 lenen zich prima voor een visserij met maden en casters.
Een worm of mestpier op de juiste haak en de goede manier bevestigd, vist net zo scherp als een deegje. Wanneer men gaat vissen met de worm zorg er dan altijd voor dat de haakpunt vrij is, dus uitsteekt. De haakpunt in de worm verbergen betekent dat je er doorheen moet slaan en dus niet scherp kunt vissen.
Dobbervissen is bij menigeen favoriet. Maar ook zonder dobber kan je met wormen baars vissen. Door enkele loodjes op de lijn te zetten en de worm(en) langzaam met rukjes binnen te vissen kan je prima baars vangen. Voor welke techniek je ook kiest, let wel op dat je goede wat langere en vooral dunstelige haken hebt.
- De riek of schep hard heen en weer bewegen! - Altijd vragen aan je ouders of juf of meester of het wel mag! PAS OP: voordat je de regenworm oppakt, wacht dan eerst totdat hij helemaal uit de bodem is gekomen.
Wormen leven en werken het liefst in het duister. Tot aan het grondwater is hun werkterrein. Gangen tot een diepte van wel twee meter zijn geen uitzondering. Het meeste voedsel is in de bovenlaag van de bodem te vinden, dus daar houden ze zich ook het meeste op.
Je vindt ze in compost- of mesthopen. Je kunt ze ook kopen via internet. De makkelijkste manier is natuurlijk om wat wormen op te halen bij een collega-composteerder. Je hebt dan genoeg wormen om te starten én je krijgt er wat van hun oude omgeving bij – dat maakt de verhuizing naar jouw wormenbak makkelijker.
Een oud Hollandse manier van paling vissen is peuren. Met peuren rijg je wormen op een dunne wollige draad en bundelt deze. Samen met een stuk lood bied je het geheel aan op de bodem van het viswater. Je gebruikt hierbij geen hengel maar een (peur)stok.
Door de zagers zo te bewaren worden ze wat harder, mooi rood van kleur en blijven beter op de haak zitten. Op deze manier kun je ze in de koelkast nog twee tot drie dagen bewaren. Overigens moet je oude zagers die stinken zeker niet weggooien: Dit is een perfect aas voor de tong!
De diepte van je dobber hangt af van de diepte van het water. In de meeste gevallen is het verstandig om 20 tot 30 centimeter boven de bodem te vissen. Als het een warme zomerdag is, en je de voorns vaak ziet zwemmen, is het verstandig om wat hoger in het water te vissen.
Zowel mestpiertjes als de wat grotere dauwwormen zijn prima aas om mee te baars vissen. De meeste sportvissers doen dit door met een werphengel en dobbermontage te vissen. Een vislijn met een dikte van 16/00 en een dundradige langstelige haak in de maat 4 of 6 maken de uitrusting compleet.
Baars vissen
Het vissen op baars is al eeuwen een populaire bezigheid. Vooral in het Westen van Nederland viste men graag in wedstrijdverband op baars. Uitgerust met een vaste niet te lange hengel, een dobbertje, en een langstelige haak met daarop een worm, zijn zo heel wat baarzen gevangen.
Baars vangen kan met levend aas zoals wormen en maden. Maar je kan ook prima baars vangen door met kunstaas te vissen. Vis je met wormen of maden op baars dan doe je dat het beste met een dobber en dunstelige haak. Vis net boven de bodem want daar houdt de baars zich vaak op.
In de meeste gevallen vis je op paling met een schuivende bodemmontage. Het loodgewicht is afhankelijk van waterdiepte, visafstand en stroming. Dit dien je zelf even uit te zoeken, maar in de regel moet tussen de 30 en 60 gram volstaan. De onderlijn kies je niet te lang, anders komt de haak te diep te zitten.
Beter is het gebruik van een zachte natte doek. Deze kan je ook gebruiken om de paling in de hand te houden tijdens het onthaken. Neem de paling hierbij juist achter de kop stevig vast, maar druk ook niet zo hard dat je hem beschadigt. De vitale organen van een paling zitten immers juist achter de kop.
Op de kieuwdeksels heeft de baars scherpe randen en punten. Hij kan tot 60 centimeter lang en 4,5 kilogram zwaar worden. Hij kan 16 jaar oud worden.
Het zijn echte roofwormen met heel veel pootjes. Verder bezitten ze flinke kaken, waar ze ook flink mee kunnen bijten! De zagers kunt u met laag water zelf steken. Uiteraard moet u in het bezit zijn van een (zee)vispas en mag dit alleen in de toegestane gebieden.
Voor het bevestigen van zeepieren en zagers op de haak is een aasnaald gemakkelijk. Rijg de zeepier en/of zager voorzichtig op de naald, prik de haakpunt in de holle kant van de naald en schuift het aas over de haak tot voorbij de weerhaak. Behalve met natuurlijk aas, kun je vooral in de zomer ook met kunstaas vissen.
Vissen in de avonduurtjes
Palingen zijn nachtvissen die vooral 's nachts actief zijn. Dit houdt in dat ze in het donker op zoek gaan naar voedsel. De beste tijd om palingen te vangen is dan ook als het donker is.
Er is een meeneembeperking van maximaal vijf stuks vissen, deze beperking geldt evengoed voor paling, dus men mag maximaal 5 palingen meenemen.
Vlees, vis, zuivel: Gaan te snel rotten voordat de wormen de kans hebben om het te eten. Dit afval trekt ook vliegen en maden aan in je wormenbak. Bovendien heeft het effect op de pH waarde en kan het te zuur worden.
Regenwormen leven van dat wat ze op en in de grond vinden: dode en rottende plantenresten, bladeren en soms uitwerpselen van andere dieren. Ze trekken het voedsel hun gangen in waar ze het verder verteren.
Wanneer je regenwormen in de koelkast bewaard kunnen ze zo'n 7 dagen zonder eten. In de koelkast is het koud waardoor ze in een sluimerslaap komen. Buiten de koelkast kunnen ze tot 5 dagen zonder eten.