Probeer papaja's alleen te eten als ze vers van het land komen. In de maanden waarin ze geoogst worden, zijn de vruchten het lekkerst. Ook de zaadjes en de schil van papaja's zijn eetbaar, maar kunnen wat bitter zijn.
Je kunt het vruchtvlees van de papaya zo eten, maar het is ook erg lekker in een fruitsalade of dessert. De zwarte pitjes in de kern zijn niet eetbaar. Besprenkel het vruchtvlees met limoen, om de smaak nog beter tot zijn recht te laten komen.
De papaja is een vrucht met veel vitamine C en een hoog gehalte aan vezels. Als antioxidant helpt vitamine C je lichaam beschermen tegen oxidatieve schade. Ook is vitamine C betrokken bij de aanmaak van collageen en bevordert het de opname van ijzer in je bloed. Bovendien helpt vitamine C je weerstand goed te houden.
Halveer de papaja en verwijder met een lepel de zaadlijsten en zaadjes. Als je de helften nogmaals halveert, verwijder je het vruchtvlees makkelijker uit de schil. Besprenkel de vrucht eventueel met limoensap, dit maakt de smaak van de papaja nog uitgesproken.
De zaden kunnen, net als pompoenzaden, inwendige wormen doden. Daarnaast werken de zaadjes gunstig op de nieren. – De zaadjes werken tegen ( tijdelijke) indigestie. Heb je bijvoorbeeld nét even wat teveel gegeten, helpen een paar gedroogde pitjes om te verlichten.
Papaja's hebben oranje vruchtvlees, smaken zoet (meloenachtig) en ruiken enigszins naar abrikozen. De papajaboom wordt ook wel meloenboom genoemd. De zaadjes kun je drogen en als 'peper' gebruiken in gerechten.
Voor het zaaien moeten de kleine zaden uit het vruchtvlees worden gehaald, dat is een best een lastig karweitje. Daarna worden de zaden op een stuk keukenpapier gelegd om te drogen. Men zaait vrij ondiep, na een week of 3 a 4 kiemen de zaden. Kweek de plantjes verder op een warme en lichte plaats.
Een rijpe papaja kun je nog tot drie dagen bewaren bij een temperatuur van 5 tot 12 graden. De koelkast is dus het meest geschikt. Groene vruchten kun je langer bewaren, want deze worden pas rijp als de kleur in geel veranderd. Groenen papaja's kun je soms nog weken bewaren.
De vrucht kneust heel makkelijk, dus koop geen papaja met een verschrompelde of beschadigde schil. Een papaja is rijp als de schil van de vrucht geel tot oranje kleurt en bij een lichte vingerdruk een beetje meegeeft.
De stam van de boom is hol. De teelt begint met het poten van de plantjes, die dan vier weken oud zijn. De papaja is een snel groeiende exotische boom: al na vijf tot acht maanden staan er op het veld bomen van twee meter met vruchten eraan. Vanaf die dag kan de teler oogsten.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
De papaja is de vrucht van een meloenboom en wordt dan ook "boommeloen" genoemd. De vruchten groeien aan de stam van de boom.
Papaja doet niet alleen wonderen voor je huid, maar is ook weldadig voor je spijsvertering. Vooral na een (te) zware maaltijd. Papaja bevat enzymen die ervoor zorgen dat eten makkelijker wordt afgebroken, sneller wordt verteerd en vlug wordt weer uitgescheiden. Een opgeblazen buik verdwijnt als sneeuw voor de zon.
Groene papaja is de onrijpe vrucht van de papajaboom (eigenlijk een plant). De vorm varieert van langwerpig tot meer rond. In de kern zit een holte gevuld met pitjes. Rijpe, zwarte pitjes kunnen worden gedroogd en gebruikt als alternatief voor peper.
Wil je fruit sneller laten rijpen, leg het dan in de zon. Wil je het juist langer bewaren, leg het in de koelkast. Het is een bekende truc: leg een overrijpe banaan bij een harde avocado en alles komt goed, maar zo simpel is het niet. Een overrijpe banaan geeft niet zoveel ethyleen meer af.
De vrucht is rond tot ovaalvormig, circa 20 cm lang. Het gewicht van een – in België of Nederland verkochte - papaja kan variëren van 300-500 g, alhoewel de vruchten 6 kg zwaar kunnen worden. Papaja's van dit gewicht worden echter niet geëxporteerd.
Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast: zoals appels en peren (2-4 weken), perziken en nectarines (3-7 dagen), kiwi (1-3 weken), druiven (7 dagen) en aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen (1-3 dagen).
Bananen. Bananen bewaar je gewoon in een fruitmand, waar ze een paar dagen in overleven. Wil je maar een halve banaan, snij ze dan doormidden voor je de schil eraf haalt. Bedek het stukje banaan waar geen schil rond zit met plasticfolie en bewaar in de koelkast.
Voor optimale houdbaarheid leg je de vruchtjes op een stuk keukenpapier op een bord of in een kom. Het keukenpapier zorgt ervoor dat je fruit niet vochtig wordt, waardoor je het tot wel drie dagen goed kunt houden. Ook kiwi's, druiven en voorgesneden fruit bewaar je het best in de koelkast.
Het papaja zaad slechts met een dunne laag aarde bedekken en met warm water besproeien. Het substraat moet de hele tijd voldoende vochtig worden gehouden.
Reacties. Ligt gewoon bij Jumbo supermarkten in het schap.
In een ananas zit een heleboel vitamine C en die vitamine is superbelangrijk voor ons lichaam om gezond te blijven. Vitamine C versterkt onder andere het immuunsysteem, helpt bij verkoudheid, is goed voor het bindweefsel en het laat wonden sneller genezen.