,,Maar het belangrijkste is dat we lekker vlees willen maken.” Hoewel de techniek achter het vlees geheim is, is duidelijk dat het vlees van Redefine Meat met een 3D-printer wordt gemaakt: laagje voor laagje plantaardige eiwitten van soja of erwten en plantaardige olie. ,,Het is geen dierlijk vlees”, erkent Seroussi.
Gezonde voeding op maat
Een 3D voedselprinter 'print' gepureerd voedsel in verschillende vormen. De printer werkt, net als een normale printer, met cartridges. Dit zijn een soort grote spuiten, die je zelf vult met ingrediënten naar keuze. Bijvoorbeeld verse aardappel-, wortel- of erwtenpuree.
De vegetarische biefstuk bestaat onder andere uit soja, tarwe en kikkererwten. Het mengsel wordt laagje voor laagje geprint met een 3D-printer, die ervoor zorgt dat de vega biefstuk de structuur van vlees krijgt. Om het vet in het vlees na te bootsten wordt kokosvet gebruikt. De vleeskleur komt van bieten en kersensap.
Het door Redefine Meat ontwikkelde stukje nepvlees wordt laagje voor laagje op elkaar geprint, zodat er een structuur ontstaat die lijkt op de spieropbouw van vlees. Klanten die op sociale media durfden te zeggen dat het lekker was, werden bedolven onder haatreacties van vleesliefhebbers.
Hoewel de techniek achter het vlees geheim is, is duidelijk dat het vlees van Redefine Meat met een 3D-printer wordt gemaakt: laagje voor laagje plantaardige eiwitten van soja of erwten en plantaardige olie. ,,Het is geen dierlijk vlees”, erkent Seroussi.
Eten dat live wordt geprint aan tafel. Het klinkt futuristisch, maar anno 2021 zijn we in deze toekomst beland. Het printen van eten is niet alleen een gimmick, de techniek kan ook worden ingezet om voedselverspilling tegen te gaan.
“Gedurende het 3D-printen is er kans op inhalatie van de vrijgekomen stoffen als damp of in de vorm van nanodeeltjes die bij het printen ontstaan. Het vrijkomen van deze stoffen hangt af van parameters zoals het gebruikte filament, de printomstandigheden, en de grootte van het te printen object.
PLA servies is magnetron bestending en mag in de vaatwasser en is veilig voor contact met voedsel.
PLA is in principe van maïszetmeel gemaakt, wat voedselveilig is, alleen worden er vaak additieven aan toegevoegd voor de kleur of sterkte waardoor het schadelijk wordt.
Is deze stof veilig? Producten met PLA zijn bij normaal gebruik veilig voor baby's, kinderen en volwassenen. Bij het verwarmen van PLA, in het geval van 3D-printen, kunnen onder andere nanodeeltjes en vluchtige organische stoffen vrijkomen. Je kunt dit merken door irritatie aan je luchtwegen en ogen.
Het wordt meestal gemaakt van een thermoplastic. De meest toegepaste plastics zijn polymelkzuur (PLA), ABS en PETG. Polymelkzuur wordt veelal gebruikt door beginners of voor nauwkeurige prints. ABS wordt daarentegen meer gebruikt voor sterkere objecten.
Naast ABS en PLA zijn er ook andere filamenten die je kunt gebruiken voor het 3D-printen. Voorbeelden zijn polyvinylalcohol (PVA), high impact polystyreen (HIPS), polyethyleen tereftalaat (PET), ULTRAT, polytetrafluoretheen (PTFE) en filamenten die uit mengsels van bijvoorbeeld metaal en hout bestaan.
Gebruik de Gesso primer van Talens Amsterdam voor een betere hechting van bijvoorbeeld acryl- of olieverf op uw 3D print. Deze witte primer zorgt ervoor dat de verf niet opgezogen wordt en beter hecht op ondergronden als kunststof, hout, schildersdoek, karton, papier, muren en beton.
Voor het printen van 20 huishoudelijke producten, verbruikt de gemiddelde 3D printer ongeveer 2,6 kwH aan energie. Dit komt uit op een kostprijs van zo'n anderhalve euro per geprint product, terwijl de winkelwaarde op maar liefst 42,25 euro ligt.
Een industriële 3D-printer print lagen van drie plantaardige materialen: Alt-Muscle, Alt-Fat, and Alt-Blood. Een precieze combinatie van deze elementen resulteert in stukken vlees die, net als gewone stukken vlees, zijn opgebouwd uit spieren, vetten en bloed.
Waar zijn producten van Redefine Meat™ van gemaakt? Producten van Redefine Meat™ zijn gemaakt van duurzame, zeer voedzame, plantaardig en algemeen verkrijgbare ingrediënten zoals plantaardige eiwitten, vetten en natuurlijke kleur- en smaakstoffen.
Producten van Redefine Meat zijn momenteel verkrijgbaar in geselecteerde restaurants, foodservices en hotels in Londen, Amsterdam, Berlijn en Israël. We zijn voortdurend bezig om de producten op steeds meer locaties aan te bieden, dus blijf onze website checken voor updates.
123-3D.nl heeft de beste 3D printers van verschillende, grote merken op voorraad. Wilt u direct aan de slag? Dat kan door een complete 3D printer te kopen, zoals de Adventurer 3 of Felix Pro 2.
Loetje is er voor iedereen, ook voor wie (even) geen vlees eet. Met de plantaardige Biefstuk Bali 0.0 kan iedereen genieten van de bijzonder smaakbeleving waar onze biefstuk om bekend staat.
Knoflook is een smaakmaker die goed past bij de smaak van biefstuk, maar kijk uit dat het niet overheerst. Tijm past heerlijk bij bij rundvlees en al helemaal bij een lekkere biefstuk. Zwarte peper is absoluut onmisbaar bij biefstuk. Denk bijvoorbeeld aan pepersteak; peper en biefstuk zijn een gouden combinatie!
Zout. Het geheim van de perfecte steak: Bestrooi de steak ruim met grof zeezout en laat het 1 uur intrekken buiten de koelkast. Doordat het zout het vlees intrekt breken de eiwitten af en verbeterd de structuur. Voordat de steak de pan in gaat uiteraard eerst het zout van de steak afhalen.
Baktip 6: Laat de biefstuk rusten
Wikkel de biefstuk na het bakken losjes in aluminiumfolie, met een kleine opening voor de stoom. Laat hem nog 3-5 minuten rusten. Zo kunnen de sappen in het vlees zich goed verspreiden en dat zorgt voor een malser resultaat. Eet smakelijk!