Kikkoman Sojasaus wordt gemaakt van slechts vier zorgvuldig geselecteerde basisingrediënten: water, sojabonen, tarwe en zout. U vindt er geen enkele kunstmatige toevoeging in terug.
De Kikkoman Japanse sojasaus is een van de betere sojasauzen omdat hij niet alleen zout is, maar ook hoog in umami én lichtzoet. Niet te vergelijken met ketjap en Maggi die veel zoeter zijn en relatief veel additieven bevatten. Kikkoman sojasaus wordt op een natuurlijke, traditionele manier geproduceerd.
Ons origineel, de natuurlijke gebrouwen sojasaus, gemaakt van de vier pure ingrediënten sojabonen, tarwe, water en zout, vormt de basis. Andere zorgvuldig geselecteerde ingrediënten verlenen de Kikkoman saus voor rijst zijn unieke zoetig-kruidige smaak.
Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus wordt gemaakt van vier zorgvuldig geselecteerde ingrediënten: water, sojabonen, tarwe en zout. De sojabonen zijn gegarandeerd GGO-vrij.
Marineren voor een intense smaak
Sojasaus is een geweldig basisingrediënt in marinades voor vlees, vis of groenten. Bij marinades raden we aan om ongeveer 3 tot 4 eetlepels sojasaus per portie (ongeveer 120 tot 150 g) te gebruiken, plus de andere ingrediënten en kruiden.
In Nederland wordt met ketjap meestal ketjap manis bedoeld, ofwel zoete sojasaus. Heb je geen ketjap manis in huis, maar wel sojasaus?Dan kun je sojasaus combineren met een beetje suiker of honing voor een vergelijkbaar effect.
Ketjap is ook een sojasaus, maar kun je geen nauw verwant van de Chinese sojasaus noemen. Met zijn typische Indonesische smaak is het meer een verre vriend. De twee belangrijkste en meest bekende soorten zijn ketjap asin en ketjap manis. De asin is de zoute variant, de manis kent een zoete smaak.
Seasoning sauce van Maggi is gemaakte van sojasaus, azijn, suiker, zout, water en wat ingrediënten voornamelijk voor smaak, kleur, houdbaarheid. Het is een aangemaakte saus die veelvuldig wordt gebruikt in de Thaise -en Chinese keuken. In vergelijking met de lichte sojasaus smaakt Seasoning sauce zoeter en zachter.
Soja is voornamelijk geschikt in om in te dippen of dipsausjes mee op smaak te brengen.Het is zouter dan ketjap. Ketjap manis is wat dikker en stroperiger van structuur en is mede daarom niet zo geschikt om in te dippen, maar wordt vooral gebruikt om sauzen en gerechten mee op smaak te brengen. Tijdens het koken dus.
Onze tip: Gebruik onze Teriyaki-saus met Geroosterde Knoflook om kip, rundvlees, garnalen of ribben te marineren voordat u ze op de barbecue plaatst voor een mooi teder resultaat. U kunt ook een smaakexplosie creëren door gebakken rijst te kruiden met de zoete en hartige teriyaki saus.
Deze Japanse saus is de lichte sojasaus die Ottolenghi in Flavour gebruikt. De saus is umami-rijk, zodat hij andere smaken versterkt en je minder zout hoeft te gebruiken.
Of nog beter: kies voor de minder bewerkte sojavarianten zoals tofu (tofoe/tahoe) en tempé. Sojasaus : Dit is een gefermenteerde saus op basis van sojaboon, geroosterd graan, water en zeezout. Olie, margarine : Sojaolie en sojamargarine zijn verkrijgbaar als bereidingsvet, sojaminarine als smeervet.
Kikkoman sojasaus less salt, 43% minder zout dan de reguliere Kikkoman sojasaus. Kikkoman Sojasaus is op natuurlijke wijze gefermenteerd en gebrouwen. Geschikt als zoutvervanger en smaakmaker.
Sojaproducten. Soja is rijk aan plantaardig eiwit en onverzadigd vet. Ook bevat het andere nuttige voedingsstoffen zoals ijzer en vitamine B1. Vanwege deze voedingsstoffen is het een goede vegetarische keuze en past soja in een gezond voedingspatroon.
Behoud van smaak
Zout is een belangrijk ingrediënt van sojasaus, hoewel Japanse sauzen zoals Kikkoman meestal minder zout bevatten dan de Chinese varianten. Wanneer u sojasaus als smaakmaker gebruikt, hoeft u echter geen extra zout aan uw eten toe te voegen, waardoor uw totale zoutconsumptie niet stijgt.
De van nature glutenvrije sojasaus Tamari wordt gemaakt van alleen sojabonen, zonder de tarwe die in 'normale' Sojasaus wordt gebruikt. Dit geeft de Tamari ook een iets sterkere smaak. Deze sojasaus wordt in China geproduceerd, maar op de Japanse wijze gemaakt.
Teriyaki. Deze saus wordt vooral gebruikt wordt voor het grillen van bijvoorbeeld vlees, vis of groenten. Het is dus eigenlijk een marinade. De basis van teriyaki is sojasaus, mirin, sake en suiker.
Verschillende soorten sojasaus
Zo wordt Japanse sojasaus vaak van sojabonen én tarwe gemaakt, terwijl Chinese sojasaus vaak alleen maar van sojabonen wordt vervaardigd. Ketjap, de Indonesische versie, heeft vaak juist meer toevoegingen: zoals (palm)suiker en smaakmakers als laos en steranijs.
De umamismaak van zoute sojasaus kun je eventueel vervangen door worcestersaus, vissaus of miso. Heb je dat nu allemaal niet in huis, zorg dan in ieder geval dat je wat zout toevoegt aan je gerecht. Donkere sojasaus vervang je op dezelfde manier, maar gebruik dan wel wat minder, omdat donkere sojasaus minder zout is.
Sojasaus wordt zoals de naam al doet vermoeden gemaakt van sojabonen. Daarnaast worden tarwe, zout, water en schimmelsporen om de fermentatie te verwijderen toegevoegd. De gedroogde sojabonen worden een paar uur geweekt en daarna gestoomd. Geroosterde tarwe wordt gemalen tot bloem en goed door de sojabonen gemengd.
Lichte sojasaus, oftewel Usukuchi: heeft een mildere smaak en een lichtere kleur dan Koikuchi door het gebruik van amazake, een zoete gefermenteerde rijst. Daarnaast wordt er veel zout gebruikt waardoor deze sojasaus minder lang fermenteert en iets zouter smaakt.
Sojasaus bevat een kleine hoeveelheid natuurlijk voorkomend mononatriumglutamaat. Het kan ook erg zout zijn, en is dus voor sommige mensen geen geschikt condiment waardoor het beter met mate gebruikt kan worden. Er worden sojasauzen met weinig zout gemaakt, maar het is onmogelijk om sojasaus te maken zonder enig zout.
Aziatische marinades
Deze kip marinades hebben allemaal een Aziatisch tintje. Als basis gebruiken we Kikkoman sojasaus. Deze Japanse sojasaus heeft al zoveel smaak en aroma van zichzelf dat je verder niet zoveel nodig hebt. Er is ook een glutenvrije variant, die kan je ook heel goed gebruiken voor dit recept.
Heb je per ongeluk geen ketjap in huis, dan kun je één deel sojasaus mengen met één deel suiker of melasse. Wil je extra veel smaak? Dan kun je ook nog gember of bijvoorbeeld steranijs toevoegen. Het is niet helemaal hetzelfde, maar in geval van nood kom je er goed mee weg.