Mensen kunnen slechts geluiden tot 20 kHz horen, dus voor de meeste mensen zijn vleermuizen niet hoorbaar. Met behulp van een ultrasoonontvanger, een zogenaamde batdetector, zijn de geluiden van vleermuizen voor mensen hoorbaar te maken.
Golvend geluid
Bij de jacht maken de vleermuizen zelf een heel hoog geluid. Met hun grote oren luisteren ze vervolgens naar de weerkaatsing daarvan: dit noemen we echolocatie. Door heel goed te luisteren weten ze dan hun prooi te vinden. Luisteren naar je eigen geluid, dat klinkt eenvoudig.
Op 20 kHz hoor je de rosse vleermuizen het beste, bij 25 kHz de laatvlieger, bij 37 kHz de ruige dwergvleermuis en bij 45 kHz de gewone dwergvleermuis.
Kijken met je oren
Een vleermuis zendt hiervoor voortdurend korte geluidjes uit. Met hun zeer gevoelige oren kunnen zij aan de echo horen hoe de omgeving eruit ziet en waar de insecten zijn. Deze geluiden zijn zo hoog, dat de meeste mensen ze niet kunnen horen (kinderen vaak wel).
jaar of 30 kunnen de echo van sommige vleermuizen. horen, zoals de rosse vleermuis. Ook honden horen dit,maar reageren daar niet heftig op.
Gebruik wel handschoenen en een doek, ze hebben maar kleine tandjes maar ze kunnen wel bijten.
Vleermuizen bijten niet tenzij ze zich bedreigd voelen bijvoorbeeld wanneer mensen hem proberen op te pakken. Vleermuizen veroorzaken veel overlast. Deze dieren maken nauwelijks geluid en hebben een zeer droge ontlasting waardoor ze niet stinken.
De meeste vleermuizen komen nooit in aanraking met mensen. Andersom geldt dit dus ook. Er zijn maar weinig mensen die een vleermuis van dichtbij hebben kunnen bekijken. Toch kan het gebeuren dat een directe ontmoeting plaats vindt.
Er heerst rond hen veel bijgeloof, maar in werkelijkheid zijn het volkomen onschuldige gasten die nergens aan knagen en ook op andere manieren geen schade toebrengen aan huizen of gebouwen. De West-Europese vleermuizen leven van insecten.
Grootoorvleermuizen eten bijvoorbeeld veel nachtvlinders, maar ook kevers en spinnen. En ze eten veel. Om te overleven moet een vleermuis een kwart tot een derde van zijn lichaamsgewicht aan insecten eten.
Wanneer de vleermuis verschijnt, is het tijd bepaalde angsten onder ogen te zien. Misschien is dit het moment om iets los te laten wat je lang dierbaar is geweest. Of om een levensfase af te ronden. Dat is het onderdeel van de cyclus van het leven waar mensen over het algemeen de meeste moeite mee hebben.
Heel af en toe komt het voor dat een vleermuizen een verkeerde afslag neemt, en per ongeluk in een woon- of werkruimte terecht komt. U treft dan bijvoorbeeld thuis, of op het werk, een rondvliegende vleermuis aan. Of een vleermuis die stilletjes aan de muur of in de gordijnen hangt.
Als je staat voor een belangrijke ommekeer in je leven, je laat het oude achter je en begint aan iets geheel nieuws, is Vleermuis een pracht symbool om in je omgeving te hebben. Het herinnert je elke keer weer aan je nieuwe manier van leven.
Vleermuizen gevoelig voor licht
Vleermuizen zijn gevoelig voor lichtverstoring. Bij hun verblijfplaatsen, op vliegroutes en in hun jachtgebied. Vooral straatverlichting kan leiden tot pijnlijke verblinding bij deze beschermde nachtdieren.
De opname is van een normale, herhalende roep die vleermuizen gebruiken voor basisnavigatie. Ze gebruiken het om te voorkomen dat ze tegen dingen aan vliegen. Snellere, klikkende geluiden worden gebruikt wanneer een vleermuis een insect heeft opgemerkt en meer duidelijkheid wil om de prooi te kunnen vangen.
Lawaaihinder. Dit probleem stelt zich meestal in prefab-woningen, met binnenmuren uit hout, gipskartonplaten of MDF panelen. Doordat de wanden zo dun zijn kan je vleermuizen horen voortkruipen of kan je het piepen van de jongen horen.
Levende vleermuis in huis
Open het raam en doe het licht uit, zodat de vleermuis naar buiten kan vliegen. Vliegt de vleermuis niet weg? Zet het dier dan buiten. De veiligste manier om dit te doen is door een bakje, doosje of bloempot over de vleermuis te plaatsen en er een kartonnetje onder te schuiven.
Het dagritme van vleermuizen is tegenovergesteld aan dat van ons: vleermuizen worden pas 's avonds actief. enkele uren voordat ze uitvliegen, worden ze wakker. dit gaat gepaard met het nodige, soms luide, gekwetter. de mate waar- in wij dit horen, is voor iedere verblijfplaats weer anders.
Vleermuizen zijn lichtschuw en zoeken het duister op. Doof dus zo snel mogelijk alle buitenverlichting en doe binnen een lamp aan, liefst in de verste hoek van de kamer waar de vleermuis zich bevindt. Zet zoveel mogelijk ramen open, waarna je zelf de kamer verlaat en even buiten blijft wachten.
tegen iemand aanvliegen gebeurt zelden, het kan als hij net vanuit boom vliegt of om een hoek gaat.
Ze zullen in principe nooit zomaar je haar in vliegen. En zelfs als je een vleermuis op je hoofd zet, dan blijkt dat ze er weer heel kalm uit kruipen.
Vijanden: De grootste bedreiging voor de vleermuizen zijn de mensen.Maar ook hebben ze andere natuurlijke vijanden zoals: grote vogels, uilen, af en toe zelfs jonge en onervaren katten. Vleermuizen hebben vaak last van vlooien, mijten en teken.
kunnen levende vleermuizen zelf vangen. Het hoeft niet. zo te zijn dat het al een dood exemplaar was.
Vleermuizen kunnen erg oud worden, meer dan twintig jaar is geen uitzondering. Vleermuizen hebben kleine oogjes. Ze zijn echter zeer lichtgevoelig en zelfs in de avondschemering kunnen ze goed zien, net als andere zoogdieren.
Heeft u een vleermuis gevonden? Als u ergens een levende of dode vleermuis ziet liggen, dan kan het zijn dat hij hondsdolheid heeft. Raak hem niet aan!