Er leven geen mensen op Antarctica. Er verblijven alleen wetenschappers in speciale onderzoekstations. Bijna alle dieren leven aan de kust van Antarctica. In de rest kunnen alleen speciale bacteriën leven.
Door het extreme klimaat is het een moeilijk gebied om te overleven. Behalve wetenschappers die tijdelijk op de zuidpool verblijven om onderzoek te doen, kom je er geen mensen tegen. Toch zijn er wel een aantal planten- en diersoorten die zich aan de koude omgeving hebben aangepast.
Elk jaar bezoeken bijna 40.000 reizigers Antarctica. Toch is toerisme naar het zuidpoolgebied omstreden. Tegenstanders wijzen op het gevaar dat schepen aan de grond lopen en dat ze op die manier brandstof in zee bij Antarctica terecht kan komen. Ook dreigen toeristen uitheemse planten in het gebied te introduceren.
De bevolking van Antarctica wordt geschat op ten minste 1000 mensen. Het aantal verschilt per seizoen. Antarctica heeft geen permanente bewoners, maar een aantal regeringen houdt permanente onderzoeksstations open. Telecommunicatie met andere landen vindt plaats via radio of internet.
Volgens wetenschappers is de omgeving en de temperatuur van de Zuidpool prima voor de ijsbeer. In principe kunnen ze er dus naartoe.
Omdat ze geen natuurlijke vijanden hebben op het Antarctische ijs, hoeven ze niet te kunnen vliegen.
Waar we de Noordpool kunnen zien als een bevroren oceaan, is de Zuidpool juist een eiland omringd door water. Het ijsoppervlakte bestaat dus, voor het grootste deel, uit landijs. Juist vanwege dit verschil in opbouw vinden we geen ijsberen op de Zuidpool: naar de Zuidpool bestaat geen natuurlijke brug.
Krill is voor veel dieren een belangrijke voedselbron, maar zeker niet de enige. De dieren die in de Zuidelijke IJszee leven, eten elkaar ook weer op. Zo eten inktvissen graag vis, krabben en kreeften. Pinguïns eten inktvissen en vissen.
Antarctica is het gebied rond de Zuidpool, het koudste gebied op aarde. Het eiland Vostok (3420 meter) heeft een jaargemiddelde temperatuur van -55 graden en is daarmee de koudste plek op aarde. Aan de kust liggen de temperaturen in de zuidelijke winter tussen -15 en -30 graden en 's zomers tussen -5 en +5 graden.
De smelt op het continent draagt momenteel ongeveer een halve millimeter per jaar bij aan de wereldwijde stijging van de zeespiegel.
Bent u niet zo sportief dat u per ski's de halve ijskap oversteekt of wilt u niet dagenlang op zee zitten en toch Antarctica zien? Dan biedt de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas de oplossing: drie tot vier keer per jaar bieden zij een vlucht over Antarctica aan voor een beperkt aantal passagiers.
Met een beetje - heel veel - geluk betaal je voor een tweeweekse reis naar Antarctica zo'n 2.500 euro, maar prijzen vanaf 4.000 euro tot maar liefst 30.000 euro zijn meer aan de orde van de dag. Dit is vooral afhankelijk van welke route en wat voor soort schip je neemt.
Op de Noordpool wonen wél mensen. De oorspronkelijke bewoners heten Inuït (een mooier woord voor eskimo's). Hun voorouders gingen hier duizenden jaren geleden heen om te jagen. Nu jagen de Inuït nog steeds, maar ze werken ook in de bosbouw of de oliewinning.
Sommigen woonden in een iglo. Nu wonen de meeste mensen in een stenen huis. Ze werken in een fabriek. Of bijvoorbeeld in een ijshotel dat helemaal is gemaakt van ijs en sneeuw.
Het klimaat is er zo extreem dat er in het binnenland bijna geen leven is, alle levende wezens bevinden zich aan de kusten (zeehonden, pinguïns, walvissen, enz.) 1. Niemand woont permanent op Antarctica, maar al 200 jaar verblijven er mensen voor korte of langere periodes.
Antarctica is veel kouder dan het noordpoolgebied, met temperaturen die bovenop de kilometers hoge ijskap in de donkere winter tot wel -90°C kunnen dalen.
Onbetwist de heetste plek op onze aardbol is de Dasht-e Lut woestijn in Iran. Hier werd ooit een record temperatuur gemeten van 70,7°C. Leven is er niet, zelfs bacteriën houden het hier voor gezien op deze een na droogste plek op aarde (alleen delen van de Atacama-woestijn in Chili zijn droger).
Furnace Creek in Death Valley in de Amerikaanse staat Californië is de heetste plek op aarde. Op 10 juli 1913 werd het daar 56,7 graden en dat is officieel de hoogste temperatuur ooit gemeten.
1. Vostok Onderzoeksstation, Antarctica (–89.2°C) Het Russisch onderzoeksstation ligt 3.488 meter boven de zeespiegel en blijft tot vandaag officieel de koudste plek ter wereld. De recordmeting van -89,2 graden Celsius dateert van 21 juli 1983.
Er worden verschillende talen gesproken op Antarctica, ook Nederlands (op de Prinses Elisabethbasis). Tussen de verschillende onderzoeksstations onderling wordt vooral Engels als brugtaal gebruikt en dit is dan ook de de facto taal van Antarctica. Ook het Spaans en Frans worden veel gesproken.
De hoeveelheid ijs op Antarctica is bepaald aan de hand van een enorme hoeveelheid satelliet- en grondmetingen. Daarmee is de grootte van de ijskap bepaald: ongeveer 27 miljoen kubieke km [1].
Het verschil tussen het Arctische gebied en Antarctica is gewoon dat in het Arctische gebied, de Noordpool zich in het midden van de oceaan bevindt, terwijl Anatarctica, de Zuidpool zich op een continent bevindt, dat volledig bedekt is met miljoenen kubieke meters ijs.
IJsberen eten geen pinguïns. Dat kan ook helemaal niet want ze komen elkaar nooit tegen. Dat komt omdat pinguïns op de Zuidpool wonen en ijsberen op de Noordpool.
Het Antarctische Continent is niet in het bezit van een land en wordt dus ook niet als zodanig beheerd. Er is echter wel een internationaal verdrag, het 'Antarctic Treaty', dat in regelgeving voorziet. Hierdoor hebben landen die dit verdrag hebben ondertekend de mogelijkheid om onderzoek te doen in Antarctica.
IJsberen, poolvossen, muskusossen, rendieren, sneeuwhazen en lemmingen leven alleen op en rond de Noordpool. Terwijl pinguïns en reuzenalbatrossen uitsluitend bij de Zuidpool voorkomen. De zeezoogdieren van beide polen lijken meer op elkaar. Sommige walvissoorten komen zelfs bij beide polen voor.