Zo'n wondje kan gaan ontsteken en een zweer worden, ook wel 'ulcus' genoemd. Doordat u minder gevoel hebt in uw voet, kunt u ook in een andere houding gaan lopen. Hierdoor kunnen uw voeten vervormen en u kunt drukplekken (eelt) krijgen. Onder een eeltplek kunnen ontstekingen zitten, die u niet voelt.
In het kort. Door diabetes kunnen de bloedvaten en zenuwen in uw voeten beschadigen. Het bloed stroomt dan minder makkelijk naar uw voeten en tenen. U krijgt minder gevoel in uw voeten en tenen.
Door suikerziekte (diabetes mellitus) beschadigen de bloedvaten en zenuwen in de voeten. Het bloed stroomt minder makkelijk naar de voeten en tenen en het gevoel in de voeten vermindert of verdwijnt helemaal. Huidbeschadigingen (wonden) kunnen daardoor onopgemerkt ontstaan. Diabetische wonden genezen moeilijk.
Wondjes en hun onderliggende oorzaak moeten sneller onderzocht worden door een specialist. Eén op de vijf mensen met diabetes krijgt voetproblemen. De helft hiervan krijgt een voetinfectie, die soms te langzaam geneest. Dit kan ernstige gevolgen hebben, bijvoorbeeld een amputatie.
Als u diabetes hebt, kunt u ook problemen met uw voeten krijgen. U kunt hier wonden krijgen die moeilijk genezen. Dit noemen we ook wel diabetische voet.
De grote teen is een belangrijk deel van ons lijf. We wikkelen de voet ermee af, waardoor wee kunnen lopen. Hij zorgt voor het evenwicht. Zonder grote teen is het lopen moeilijk.
Geen voetbad bij wondjes
Bij wondjes mag u geen voetenbad nemen, want dan loopt u een hoger risico op infectie.
Naast de verhoogde kans op hart- en vaatziekten bestaat er ook een verhoogde kans op schade door de diabetes aan de kleine bloedvaatjes in de nieren, ogen en zenuwen. Deze schade kan leiden tot netvliesbeschadiging, nierziekten, minder goed gevoel in de benen en seksuele problemen.
Uw behandeling bestaat vooral uit het verbeteren van de bloedvoorziening van uw voeten en het bestrijden of voorkomen van infecties. De wond en de wondranden worden schoongemaakt en de druk op de wond wordt verminderd met bijvoorbeeld vilt of gips.
Droog gangreen
De oorzaak hiervan ligt in een onvoldoende voorziening van zuurstof en voedingsstoffen aan het aangedane lichaamsdeel door aanvoerend bloed. Met name de uiterste delen van je lichaam, zoals je tenen en voeten, raken hierdoor beschadigd. Het aangedane weefsel wordt zwart en droog.
Vaak is amputatie noodzakelijk wanneer de bloeddoorstroming niet langer voldoende is om weefselcellen te voorzien van zuurstof (diabetische voet). Een andere oorzaak van amputaties zijn ongevallen waarin een herstel van de voet niet mogelijk is.
Mensen met suikerziekte hebben constant verhoogde bloedsuikerwaarden. Hierdoor vermindert de doorstroming van hun bloedvaten en de aanvoer van zuurstofrijk bloed. Weefsel sterft af, collageen wordt minder snel aangemaakt en de kans op bacteriële infecties neemt toe. Het gevolg: slecht of niet-genezende wonden.
Afstervingsproces Als er nauwelijks doorbloeding is, is de kans op wondjes en infecties groot. Wanneer deze infectie zich uitbreidt kan het weefsel afsterven, wat zich uit in donkerblauwe of zwarte verkleuringen. Dit wordt necrose (bij een droge wond) of gangreen ('koudvuur', bij een natte wond) genoemd.
Een slechte doorbloeding is soms ook te herkennen aan een verkleuring van een deel van de voet of teen of kramp of pijn in de voet 's nachts of overdag wanneer u niets doet. Een bloedvat kan ook verstopt raken. De doorbloeding naar de tenen kan dan belemmerd zijn, de teen kan zelfs afsterven, deze kleurt dan zwart.
Ook wanneer u een wondje heeft mag u geen voetenbadjes met Biotex/soda etc. nemen. De huid wordt hierdoor week en juist extra kwetsbaar voor wondjes en infecties! Zorg ervoor dat uw schoenen goed passen.
Langdurig hoge bloedsuikers zijn gevaarlijk, een lichaam kan namelijk niet lang zonder insuline. Langdurig hoge bloedsuikers kunnen tot complicaties leiden en als type 1 diabetes niet wordt behandeld is de ziekte dodelijk.
Gebruik bij een voetenbad geen soda of Biotex, maar gewoon keukenzout. Spoel altijd na met schoon water. Wanneer je wondjes op de voet hebt, mag je geen voetenbad nemen. De genezing wordt namelijk belemmerd door het week worden van de huid rondom de wond.
Symptomen neuropathie in de voet
Een doof gevoel of tintelingen. Scherpe, stekende pijn in de voet. Een branderig gevoel in de voet. Overgevoeligheid: aanrakingen die normaal gesproken geen pijn doen, doen nu wel pijn.
Behandeling van de voeten van personen met diabetes mellitus
Het preventief voorkomen van voetproblemen is namelijk één van de belangrijkste taken van de medisch pedicure. Naast de instrumentele behandeling geeft de medisch pedicure adviezen over de verzorging van uw voeten en de keuze van schoenen.
De bij de amputatie doorgesneden zenuwen blijven prikkels doorgeven naar de hersenen alsof het geamputeerde lichaamsdeel er nog is. Het geamputeerde lichaamsdeel kan vreemd aanvoelen of pijn doen.
Vooral de grote teen is belangrijk, maar ook de kleintjes leveren hun bijdrage. Dat is te zien bij mensen die flinke hinder ondervinden omdat hun tenen niet goed functioneren. Al lukt lopen gewoonlijk nog wel, bijvoorbeeld door de knieën verder op te trekken. 'In zoverre kun je een teen best missen.
Als u weet welke factoren bij u de pijn beïnvloeden, kunt u hier rekening mee houden. Vlak na de amputatie komt fantoompijn heel veel voor. Meestal vermindert de fantoompijn in de loop van een jaar. Bij ongeveer één op de tien geamputeerden blijft de fantoompijn echter langer bestaan en soms zelfs altijd.