De meeste thee wordt nog met de hand geplukt. Soms bevestigt een plukster met tape scheermesjes op haar vingers om sneller te plukken. Niet elke theeplantage is daar een voorstander van, immers door het snijden van het blad beschadig je de plant meer en heeft de struik een langere herstelperiode nodig.
Zwarte thee is thee gemaakt van de bladeren van de theeplant (Camellia sinensis). Deze variant is gemaakt door middel van zwaardere oxidatie dan de witte, groene, en oolong-variëteiten. Het is in het algemeen sterker in smaak en bevat meer cafeïne dan lichter geoxideerde thee.
Ze drogen door lucht, zonlicht of machinaal (20 seconden) om de oxidatie te stoppen. Na deze processen zijn de witte buds klaar om te verpakken. Sommige soorten worden ook alleen geplukt en gedroogd voordat ze klaar zijn. Er is ook witte thee waarbij de uitloper en de twee onderliggende blaadjes worden geplukt.
Deze plant groeit in Azië, Afrika en wordt zelf tegenwoordig op Nederlandse bodem geteeld door LocalTea. De stukken grond waar de theeplanten op groeien noem je theeplantages. Vaak worden de blaadjes van de thee met de hand geplukt, maar soms ook met machines. Als ze geplukt zijn, gaan de blaadjes door naar de fabriek.
Nadat de thee geplukt is begint de werkelijke productie naar het eindresultaat. Het verwerken van de theebladeren bestaat uit verflensen, kneuzen, oxidatie, verhitten, moist heating, shaping, drogen, firing, fermentatie en sortering. Afhankelijk van de uiteindelijke theesoort worden bepaalde stappen overgeslagen.
Thee is een warme drank die wordt gemaakt door infusie van de gedroogde bladeren van de theeplant Camellia sinensis. Alle als thee verkochte producten die niet van deze plant afkomstig zijn (bijvoorbeeld kamillethee of rooibos), zijn dan ook geen echte thee maar kruidenthee.
Wanneer de theebladeren zijn geplukt en gerold worden ze verzameld. Vervolgens worden de bladeren in dunne lagen verspreid in bakken. Deze bakken worden in een speciale fermentatie kamer gezet. In deze fermentatie kamer heerst een constante temperatuur van 25°c graden celsius.
Gewoonlijk worden alleen de top en de eerste twee of drie bladeren van de plant machinaal of met de hand geoogst voor de verwerking tot thee. Handmatig plukken geeft het beste resultaat.
Theebladeren komen van de theeplant, direct uit de natuur. Je kunt het veilig drinken en dus ook veilig eten. Althans, als het gaat om pure losse theebladeren, schroom dan vooral niet en probeer eens een hapje.
Thee drinken heeft verschillende positieve effecten op de gezondheid. Daarom adviseert het Voedingscentrum 3 koppen groene of zwarte thee per dag te drinken. Groene en zwarte thee verkleinen de kans op een beroerte. 3 koppen groene thee of 5 koppen zwarte thee per dag verlaagt de bloeddruk.
China is verreweg de grootste verbruiker van thee, met 725,7 miljard kilo per jaar voeren zij de lijst aan. Als je per persoon kijkt, liggen de zaken heel anders. De grootste theedrinkers bevinden zich in Ierland en – het was te verwachten- Engeland.
Sommige landen echter, staan juist bekend om hun thee met melk als nationale drank. Zo kennen we ook in Nederland de Indiase Masala Chai. De melk of room die aan deze pittige kruidenthee wordt toegevoegd vormt een goede combinatie met kruiden zoals kaneel, kruidnagel, gember en peper.
Witte thee is gezond
Maar waarom is witte thee nou eigenlijk gezonder? In deze thee zitten namelijk antioxidanten (goed voor celvernieuwing), fluoride (goed voor tanden en botten), vitamine C (vermindert de kans op hart- en bloedvatenziekten) en is cafeïnearm.
Kort samengevat. Rooibosthee bevat veel antioxidanten en draagt bij aan een gezond lichaam. Het is van nature vrij van cafeïne en kan onder andere helpen om ontstekingen te bestrijden en je hart gezond te houden. Eigenlijk verdient de thee meer wetenschappelijk onderzoek.
Oxidatie refereert naar een reeks van chemische reacties die resulteren in het bruinkleuren van theebladeren en het creëren van smaak en aroma in verwerkte thee. Afhankelijk van de theesoort, wordt oxidatie volledig verhindert of opzettelijk geïnitieerd, beheerst en vervolgens gestopt.
Een kopje thee is net zo gezond als een glas water. Dit blijkt uit recent onderzoek gehouden onder 21 vrijwilligers. Dit onderzoek toont aan dat 4 tot 6 koppen thee per dag net zo'n positief op je vochtbalans heeft als 1 liter water. Eerder werd altijd gedacht dat vanwege de cafeïne in thee, thee dehydrateert.
Thee krijgt zijn typische smaak door tannine. Dit zit namelijk in de theebladeren. Maar als je te veel tannine binnenkrijgt, kan dit zomaar zorgen voor buikpijn. Het weefsel in je spijsverteringskanaal kan namelijk aangetast worden en hier kun je dus behoorlijk misselijk van raken.
Het advies voor volwassenen is om 3 koppen zwarte of groene thee per dag te drinken vanwege de positieve gezondheidseffecten. Wissel daarnaast thee af met andere dranken zoals water, gefilterde koffie en zuivel. Zo heb je minder kans dat je per ongeluk grotere hoeveelheden plantengifstoffen binnenkrijgt.
Stappenplan voor het maken van een SCOBY
Breng de helft van het water kort aan de kook (500ml) en voeg daarna de suiker toe (100 gram). Laat de twee zakjes thee 5 tot 10 minuten trekken in het water. Voeg daarna de rest van het water toe (500ml) en laat dit afkoelen tot kamertemperatuur.
Kombucha wordt gemaakt op basis van groene of zwarte thee. Daaraan wordt geraffineerde suiker toegevoegd die gedurende twee weken met een soort van theeschimmel gefermenteerd is. De schimmel is eigenlijk een symbiotische cultuur van azijnzuurbacteriën en gist, en wordt ook wel SCOBY genoemd.
Bij fermentatie zorgen bacteriën, schimmels of gisten voor het omzetten van stoffen in een product, waardoor de zuurgraad, smaak, geur of uiterlijk verandert. Dit proces noemen we ook wel fermenteren.
Zwarte en groene thee komt van de 'theeplant' Camellia sinensis. Zwarte thee wordt na het plukken en drogen geoxideerd. Daardoor ontstaat de zwarte kleur en de specifieke smaak. Groene thee komt van dezelfde theeplant, maar wordt niet geoxideerd.
Pluk de bovenste twee blaadjes en de knop, twee blaadjes zijn genoeg voor één kop thee. Leg de blaadjes binnen neer (niet in de zon) en laat ze ongeveer 20 uur drogen zodat ze ongeveer 60% van hun vocht verliezen. Af en toe schudden is nodig.