Spullen die in beslag worden genomen, komen terecht bij de zogeheten Domeinen: officieel Domeinen Roerende Zaken. De Domeinen is de wettelijke bewaarder van inbeslaggenomen goederen. Als het Openbaar Ministerie besluit dat spullen verkocht mogen worden, dan organiseert Domeinen Roerende Zaken dat ook.
Bij de inbeslagname, of zo spoedig mogelijk daarna, ontvangt u een ontvangstbewijs. Daarin staat wat er in beslag is genomen en op welke datum. Een hulpofficier van justitie beoordeelt of het voorwerp rechtmatig in beslag is genomen of niet.
In beslag genomen goederen terugkrijgen door (pro deo) advocaat. Een (pro deo) advocaat kan een klaagschrift indienen bij de rechter zodat u uw in beslag genomen goederen eerder terugkrijgt. Een klaagschrift is een verzoek aan de rechter waarin namens u wordt gevraagd om teruggave van uw eigendommen.
Definities. Overeenkomstig artikel 134 van het Wetboek van Strafvordering wordt onder inbeslagneming verstaan het onder zich nemen of gaan houden van een voorwerp ten behoeve van de strafvordering.
3. De bewaarder is bevoegd de bewaring van inbeslaggenomen voorwerpen, voor zover het andere roerende zaken dan geld betreft, te beëindigen na een tijdsverloop van twee jaren te rekenen vanaf de datum van inbeslagneming. In dat geval handelt hij met het voorwerp overeenkomstig artikel 117, eerste lid. 4.
Klassieke beslag
Van de inbeslagneming van een voorwerp wordt door de opsporingsambtenaar een kennisgeving van inbeslagneming opgemaakt. Indien mogelijk wordt aan degene bij wie het voorwerp in beslag is genomen een bewijs van ontvangst afgegeven.
Sinds 1 april 2021 is het voor de deurwaarder veel makkelijker geworden om beslag op voertuigen te leggen. Beslag leggen kan nu via het kentekenregister. Voorheen moest de deurwaarder het voertuig waarnemen om hierop beslag te kunnen leggen.
De politie neemt mogelijk een auto in beslag wanneer een snelheidsovertreding wordt begaan die minimaal het dubbele is van het maximum toegestane snelheid. Bijvoorbeeld als er 100 wordt gereden op een weg waar maximaal 50 km/u is toegestaan. Een opmerkelijk voorbeeld deed zich voor in april 2021 in Noord-Nederland.
De deurwaarder mag uw in beslag genomen auto niet verkopen als hij van te voren weet dat deze minder zal opbrengen dan de beslag- en verkoopkosten die de deurwaarder daarvoor zal moeten maken.
Met het afgepakte criminele vermogen wil de overheid eerst slachtoffers compenseren, de rest vloeit naar de staatskas. Het Openbaar Ministerie kan via strafzaken winsten afpakken, maar ook gebruik maken van een (hogere) geldboete, verbeurdverklaring of een schadevergoedingsmaatregel.
Nadat een smartphone (rechtmatig) is ontgrendeld heeft de politie in beginsel toegang tot alle informatie op het apparaat. De gemiddelde smartphone bevat informatie over locaties en bezigheden van een verdachte. Op die manier kan er een enorme hoeveelheid privégegevens worden uitgelezen.
Spullen die in beslag worden genomen, komen terecht bij de zogeheten Domeinen: officieel Domeinen Roerende Zaken. De Domeinen is de wettelijke bewaarder van inbeslaggenomen goederen. Als het Openbaar Ministerie besluit dat spullen verkocht mogen worden, dan organiseert Domeinen Roerende Zaken dat ook.
In de Hypotheekinformatie vindt u een verwijzing naar de akte waarin de beslag- en hypotheekgegevens vermeld staan. Als u meer informatie wilt kunt u met het deel en nummer van deze akte een kopie van de hypotheekakte opvragen. Bekijk voor meer informatie de pagina Hypotheekakte opvragen.
De periode van 3 werkdagen gaat in op de volgende werkdag nadat de beslagen zijn stopgezet.
U kunt een spoedprocedure (kort geding) starten waarbij u de rechter vraagt het beslag op te laten heffen. U doet dit bij de voorzieningenrechter van de rechtbank waar het beslag is aangevraagd. Voor deze procedure is een advocaat verplicht.
Een deurwaarder mag alleen beslag leggen op uw loon of uitkering met toestemming van de rechter of overheid. U krijgt daarom eerst een vonnis, beschikking of dwangbevel. Een vonnis of beschikking is een uitspraak van de rechter. Een dwangbevel is een officiële brief van de overheid.
De politie of opsporingsinstantie mag in bepaalde gevallen voorwerpen of voertuigen in beslag nemen.
Denk aan drugs, wapens, auto's, geld, telefoons of vuurwerk. Maar ook gegevens op een computer of bijvoorbeeld een bankrekening. De politie mag om drie redenen beslag leggen: om een strafbaar feit mee te bewijzen, om strafbare spullen van straat te halen of om iets af te pakken dat met crimineel geld is gekocht.
De deurwaarder mag 2 keer per maand voor maximaal € 500 beslagleggen. De deurwaarder mag 3 maanden achter elkaar beslag leggen. De deurwaarder mag alle bijschrijvingen van 1 week in beslag nemen. De deurwaarder mag niet alleen uw saldo, maar ook uw kredietruimte in beslag nemen.
Een deurwaarder mag in brieven aangeven van plan te zijn beslag op roerende zaken te leggen. Voorwaarde is wel dat hij dit waar kan maken. Er moet dus wel een vonnis of dwangbevel zijn en er mag geen beslagverbod gelden.
Hoe snel dat is, hangt af van het type schuld. Als u de huur niet betaalt, staat de deurwaarder meestal sneller op de stoep. Na de rechtszaak komt de deurwaarder weer langs om u op de hoogte te brengen van het vonnis, ook als u niet naar de rechtbank bent gekomen.
Conservatoir beslag is beslag dat u via een deurwaarder legt voorafgaand aan een rechtszaak. Bijvoorbeeld op de bankrekening of bezittingen van iemand van wie u geld eist. Zo stelt u de goederen veilig in afwachting van de uitkomst van de rechtszaak.
Je cliënt kan worden geconfronteerd met verschillende wijzen van beslag. De meest voorkomende wijze is loonbeslag (derdenbeslag). Daarnaast kennen we ook beslag op huurtoeslag, zorgtoeslag, bodembeslag, executoriaal beslag en conservatoir beslag.
Volgens art. 95 lid 1 Sv is hij die de verdachte aanhoudt of staande houdt, bevoegd om voorwerpen die door de verdachte worden mee gevoerd, in beslag te nemen. Een burger kan dus, net zoals een opsporingsambtenaar, bij aanhouding voorwerpen in beslag nemen. Er moet dan wel sprake zijn van ontdekking op heterdaad.