Het plaatsen van een SSD gaat over het algemeen hetzelfde als bij een gewone harde schijf. De meeste exemplaren die u kunt kopen, gebruiken dezelfde aansluitingen. U kunt een SSD gewoon naast de al aanwezige harde schijf in een desktop inbouwen, mits er nog een plekje vrij is in uw behuizing.
Niet elke SSD is geschikt voor elke pc. Bij traditionele harde schijven heb je de keuze uit twee formaten: 2,5 inch voor laptops en 3,5 inch voor desktop-pc's. SSD's zijn vrijwel alleen in het 2,5inch-formaat verkrijgbaar. Om een SSD in een 3,5inch-sleuf te kunnen plaatsen, heb je een adapter nodig.
Het opslagmedium is het onderdeel dat je in vrijwel elke laptop kunt vervangen, want zelfs in de nieuwste laptops solderen de meeste fabrikanten de ssd niet vast.
Waarom moet ik mijn pc formatteren? Meestal moet je een harde schijf opnieuw formatteren wanneer je computer vaak vastloopt als gevolg van software-installatieproblemen of nadat hij is geïnfecteerd door virussen. Formatteren is ook aangewezen als je je computer verkoopt aan een andere gebruiker.
Nee, dit is niet nodig. Wij raden dit zelfs af, omdat dit zorgt voor een verkorte levensduur van de SSD. Heb je nog vragen?
Wanneer een externe harde schijf of ssd opeens niet meer door Windows wordt herkend, kan dat meerdere oorzaken hebben. Controleer eerst of Windows het opslagmedium in het schijfbeheer herkent.Controleer daarna de schijfletter.Als laatste redmiddel kun je de schijf (opnieuw) formatteren.
SSD-schijven gaan over het algemeen ook langer mee dan HDD schijven.
Om zeker te weten welke SSD past in je apparaat zoek je het modelnummer op van je pc op, of bekijk de handleiding van je apparaat. De meeste apparaten ondersteunen 2,5 inch SSD's, daarmee zit je vrijwel altijd goed.
USB SATA kabel
Met een USB naar SATA adapter (kabel) kun je een harde schijf of SSD eenvoudig aansluiten via een externe USB poort. Je kunt je laptop of desktop direct aansluiten op een SATA apparaat zonder dat je deze in je laptop of desktop hoeft te installeren.
Een 2,5 inch SATA SSD is de meest voorkomende soort interne SSD. Deze bouw je met een bracket en SATA kabel in je desktop of laptop en zijn tot wel 10 keer sneller dan een normale interne harde schijf. Deze schijven halen een maximale lees- en schrijfsnelheid van ongeveer 600 megabytes per seconde.
Gemiddelde gebruiker (512 GB – 1 TB): Voor mensen die regelmatig wat foto's en video's opslaan, en daarnaast software installeren, is een SSD met 512 GB tot 1 TB geschikt. Zware gebruiker/gamer (1 TB of meer): Voor gamers en professionals die grote bestanden of games opslaan, is een SSD van 1TB of meer aan te raden.
Het partitioneren van een SSD gaat precies zo als met een normale HDD. In principe zou Schijfbeheer het moeten kunnen: de bestaande partitie (volume) verkleinen en in de daardoor vrijgekomen ruimte een nieuw volume aanmaken.
Anders dan HDD's, hebben SSD opslagapparaten geen bewegende delen (solid) en nagenoeg directe toegang, bijna zonder wachttijd. Bij een SSD wordt de data opgeslagen in microchips, waardoor ze sneller zijn. Ook zijn SSD's kleiner dan HDD's, en kunnen ze zelfs direct op het moederbord gemonteerd worden.
2-ssd's is dat ze in tegenstelling tot 2,5”-schijven geen voeding- of SATA-kabels nodig hebben. Op sommige moederborden worden een of twee SATA-poorten uitgeschakeld bij gebruik van een M.
Terwijl normale HDD's in theorie voor eeuwig meegaan (in werkelijkheid max. 10 jaar), hebben SSD's een ingebouwde 'tijd van overlijden'. Doordat data ongeveer tussen de 3.000 en 100.000 keer geschreven kunnen worden op een opslagcel in de chip, ontstaat een elektrisch effect waardoor de levensduur beperkt is.
Een crashende SSD-schijf kan flinke gevolgen hebben voor je computer. Niet alleen kun je gegevens kwijtraken, maar ook je gehele besturingssysteem kan na zo'n crash verdwijnen. Je moet dan een nieuwe SSD plaatsen en alles helemaal opnieuw installeren.
De lekstroom is sterk afhankelijk van de temperatuur: een SSD in een koele ruimte zal zijn data aanzienlijk langer vasthouden dan in een warme ruimte. berichten van 6 tot 12 maanden als de SSD geen power krijgt. Kortom: zo lang je SSD in een PC zit die regelmatig wordt gebruikt, is er niets aan de hand.
Nadelen van SSD's:
Hogere kosten: SSD's zijn aanzienlijk duurder dan harde schijven. Dit kan het moeilijker maken om een groot aantal schijven aan te schaffen wanneer er veel opslagcapaciteit nodig is. Beperkte capaciteit: SSD's hebben doorgaans een lagere opslagcapaciteit dan harde schijven.
Nadelen SSD
De prijs is en blijft nog altijd een nadeel. De prijs per gigabyte is hoger dan die van een ouderwetse HDD. Het tweede nadeel: SSD's bieden minder opslagruimte. De meeste laptops met een SSD hebben 256 GB of 512 GB aan opslag.
Om een ssd in één keer veilig te legen, zijn tools beschikbaar van de ssd-fabrikanten. Ssd's hebben een ingebouwd commando om data op de schijf permanent te verwijderen, het zogenaamde ATA Secure Erase commando.
Een heatsink helpt bij het verlengen van de levensduur van je SSD. Deze kleine, aluminium kastjes hebben speciale thermische pads die de hitte en warme lucht actief wegwerken. Bijvoorbeeld wanneer je veel grote bestanden tegelijkertijd overzet. Dan ontstaat er veel warmte, die de levensduur van je SSD aantast.
Een interne SSD is net zoals een interne HDD een opslagapparaat, maar zonder bewegende onderdelen. In plaats van een draaischijf maakt een interne SSD gebruik van elektrische ladingen. Hierdoor zijn SSD's vele malen kleiner, beter bestand tegen schokken en schade en tot wel 4 keer sneller dan een HDD.
Volg de onderstaande instructies om de gezondheid van uw SSD te controleren met Hard Disk Sentinel: Stap 1: Download en installeer de Hard Disk Sentinel-tool op uw Windows-pc. Stap 2: Start de software en u ziet een heleboel SSD-informatie. Stap 3: Zoek Health en daarnaast ziet u het gezondheidspercentage van uw SSD.