De tantième wordt bij de ontvanger pas belast op het moment dat ze betaalbaar wordt gesteld. Dat houdt de facto in dat u door de tantième een uitstel van belasting bekomt. De tantième is in de vennootschap aftrekbaar in het boekjaar N, terwijl ze in de personenbelasting slechts belastbaar is in het inkomstenjaar N+1.
Ten eerste kan het tantième natuurlijk nooit groter zijn dan het totaal van de winst van het boekjaar en de gereserveerde winsten/reserves. Ten tweede moet dit maximum nog verder beperkt worden tot de uitkeerbare winst.
Een KMO kan namelijk jaarlijks haar boekhoudkundige winst na belastingen (geheel of gedeeltelijk) reserveren op een aparte passiefrekening, genaamd de liquidatiereserve. Op dit bedrag is onmiddellijk een afzonderlijke aanslag van 10% verschuldigd door de vennootschap.
Hoeveel dividend keer je uit? Er is geen algemene regel die bepaalt hoeveel dividend een bedrijf uitkeert, maar soms staat het wel in de statuten beschreven. Je kunt verder alleen dividend uitkeren over gerealiseerde winsten, niet over verwachte winsten.
Conclusie. Het tarief (inkomstenbelasting en premies Zvw) over een salaris is maximaal 55% en over een dividenduitkering per saldo ruim 38%. Bij hogere salarissen en een belastbaar inkomen van meer dan € 25.000 is een dividenduitkering vaak voordeliger dan een salarisverhoging.
Hoe hoog is het tarief van de dividendbelasting in 2022? Het tarief van de dividendbelasting in 2022 is 15%. Dividendbelasting betaalt de onderneming als je dividend uitkeert uit de BV aan privé.
Via een tantième belonen de aandeelhouders de bestuurder(s) individueel voor geleverde prestaties. Voor uw vennootschap zijn dit aftrekbare kosten. Waar een dividend vervat zit in de belastbare winst, vermindert een tantième het belastbaar resultaat van het boekjaar.
Keer je de liquidatiereserve vroeger uit? Dan betaal je een roerende voorheffing van 20%. Een liquidatiereserve kan vooral interessant zijn als je kmo-vennootschap bij de uitkering van een gewoon dividend 30% roerende voorheffing moet betalen.
Als een dga de behaalde winst wil uitkeren naar privé, betaalt hij hierover inkomstenbelasting (IB). Deze belasting, ook wel box 2 belasting of aanmerkelijkbelangheffing genoemd, bedraagt vanaf 2021 26,9% en blijft vooralsnog hetzelfde in toekomstige jaren.
Als de bv dividend uitkeert aan u als aanmerkelijkbelanghouder (aandelenbelang van minstens 5%), dan moet u in box 2 inkomstenbelasting betalen over dit dividend. Het tarief in box 2 blijft in 2022 gelijk aan het tarief in 2021. Keert u in 2022 dividend uit naar privé, dan betaalt u daarover een tarief van 26,9%.
Bezit u minimaal 5% van de aandelen, opties of winstbewijzen van een vennootschap? Of u heeft dit samen met een fiscale partner? Dan heeft u inkomen uit aanmerkelijk belang. Over het inkomen uit aanmerkelijk belang betaalt u 26,90% belasting.
Wettelijk gezien ben je volledig vrij om te bepalen hoeveel loon je jezelf uitkeert. Natuurlijk moet je wel over de middelen beschikken. Je loon zal ook belast worden volgens de principes van de personenbelasting, de overige winst in je vennootschap wordt belast volgens de principes van de vennootschapsbelasting.
Er bestaan verschillende mogelijkheden om geld uit de vennootschap te halen. De meest gekende, is waarschijnlijk via dividend uitkeren. Dividenden zijn in principe belastbaar in de vennootschap en privé onderhevig aan 30% roerende voorheffing.
Tip! Een minimumloon om jezelf uit te keren als zelfstandige is er niet. Je kunt in principe zelfs gratis voor je vennootschap werken, op voorwaarde dat je aan de fiscus kunt uitleggen waar je dan wel van leeft. Dit komt bijvoorbeeld voor bij zelfstandigen in bijberoep of als je al een aardig centje hebt gespaard.
Vpb tarieven 2022
In 2022 is de schijf waarvoor het lage vpb-tarief geldt van 15% verhoogd naar € 395.000. Dat betekent kleine bv's profiteren van minder belasting. Daar staat tegenover dat het hoge tarief voor de vpb in 2022 wordt verhoogd van 25% naar 25,8%.
Het onderwijspersoneel geniet een voordeliger pensioenbreuk (tantième 1/55) dan de klassieke 1/60 in het openbaar ambt. Dit werkt ook door bij de vaststelling van de dienstjaren die nodig zijn om op vervroegd pensioen te kunnen gaan.
Dividendbelasting als u dividend ontvangt
Ingehouden dividendbelasting kunt u verrekenen in uw aangifte inkomstenbelasting. Ontvangt uw organisatie het dividend, dan kunt u het verrekenen in de aangifte vennootschapsbelasting van uw organisatie.
Dividendbelasting moet worden betaald door natuurlijke personen en rechtspersonen die recht hebben op de opbrengst van aandelen in, winstbewijzen van, of geldleningen aan in Nederland opgerichte vennootschappen. Ook zogeheten 'open fondsen', waarvan de participaties vrij verhandelbaar zijn, vallen hieronder.
Hoeveel dividend uitkeren? Hoeveel dividend de bv uitkeert, wordt bepaald door de directeur-grootaandeelhouder (dga). Zolang uw bv voldoet aan de financiële eisen is er geen maximum aan hoeveel dividend er wordt uitgekeerd. Het bestuur van uw bv moet akkoord gaan met voorstel.
Over het uitgekeerde dividend moet belasting, dividendbelasting, worden betaald. Soms bestaat er voor deze belasting een vrijstelling, de deelnemingsvrijstelling. Als particulier kunt u de betaalde dividendbelasting ook terugvragen bij de Belastingdienst.
Hebt u dividend ontvangen op aandelen die tot een aanmerkelijk belang horen? Of hebt u aandelen verkocht die tot een aanmerkelijk belang horen? Dan hebt u inkomsten uit aanmerkelijk belang.