In Nederland wordt het grootste deel van de elektriciteit geproduceerd door verbranding van fossiele brandstoffen, zoals aardgas en steenkool. Maar elektriciteit wordt ook gemaakt door verbranding van biomassa, met windturbines, waterkracht, zonnecellen en kernenergie.
Dit kan via fossiele brandstoffen, kerncentrales, zonnepanelen, windmolens, water en biomassa. Via kerncentrales en het verbranden van fossiele brandstoffen wordt zogenaamde 'grijze' stroom opgewekt. Via zonnepanelen, windmolens, water en het verbranden van biomassa, wordt 'groene' stroom opgewekt.
Welke zijn dat allemaal? En welke worden het meeste gebruikt? Bij Essent krijg je altijd groene stroom, opgewekt uit zon en wind. Maar er zijn meer vormen van duurzame energie naast de traditionele energiebronnen, zoals olie, kolen en gas.
Zonne-energie is energie afkomstig van de zon, in de vorm van warmte en licht. Zonne-energie kan omgezet worden in zonnestroom. Dat gebeurt onder andere door gebruik te maken van zonnepanelen, een zonneboiler, een zonnetoren of door passief gebruik te maken van zonnestralen.
Sterke stijging productie hernieuwbare elektriciteit uit zonnepanelen. De productie van stroom uit zonnepanelen is in 2020 met meer dan de helft toegenomen, van 5,3 miljard kWh in 2019 naar 8,1 miljard kWh vorig jaar. De stijging houdt direct verband met de forse toename van de opgestelde capaciteit.
Energiebronnen in het kort
Fossiele brandstoffen -aardolie, aardgas en steenkool - dragen sterk bij aan klimaatverandering. Daarom stappen we over op groene energie. Zon, wind en aardwarmte zijn duurzame energiebronnen zonder CO2-uitstoot.
Elektriciteit wordt opgewekt door energie. En op dit moment zijn het nog de grote energiecentrales die fossiele brandstoffen zoals kolen, olie en gas verbranden om energie op te wekken. Het zijn geen duurzame energiebronnen, ze zijn snel aan het opraken en het is schadelijk voor het wereldklimaat.
U kunt zelf energie opwekken door middel van zonnepanelen, zonnecollectoren, een windmolen of een warmtepomp. Steeds meer mensen doen het, en besparen afhankelijk van de installatie tot wel 50 procent op hun energiekosten.
Iedereen die elektriciteit produceert, is een elektriciteitsproducent Dit zijn zowel particulieren (bijvoorbeeld een gezin met zonnepanelen) als bedrijven.
Die werken eigenlijk hetzelfde als een dynamo op de fiets of een elektromotor . Een magneet beweegt zich langs een spoel, hierdoor ontstaat er een spanning in de draad die ervoor kan zorgen dat er een elektrische stroom gaat lopen. Als de magneet rond blijft draaien ontstaat er een wisselende spanning.
Jouw stroom komt van het Nederlandse energienet. Alle huishoudens en bedrijven zijn hierop aangesloten. Het energienet wordt geladen door allerlei verschillende energiebronnen. Windmolens, zonnepanelen, gas- en kolencentrales, noem maar op.
Van ongeveer 1850 tot 1945 was steenkool de belangrijkste brandstofbron. Hout was nog een belangrijke energiebron voor verwarming, evenals aardgas voor verlichting, maar water en wind werden minder gebruikt. Gedurende het grootste deel van de jaren 1900 waren olie en aardgas onze belangrijkste brandstofbronnen.
Stroom wordt opgewekt in elektriciteitscentrales. Hoogspanningskabels vervoeren die elektriciteit door de lucht of onder de grond. Elektrische energie kun je opslaan in bijvoorbeeld batterijen. Energie kan ook opgewekt worden met krachten uit de natuur: wind, water en zon.
De windwokkel is de oplossing om aan te tonen dat u duurzaam onderneemt. Afhankelijk van de locatie en bij gemiddelde windsnelheden levert de composiet Windwokkel op jaarbasis tussen 1250 en 1750 kWh op. De aluminium Windwokkel wekt op jaarbasis tussen de 1.750 en 2.750 kWh op.
Per dag wekt één zonnepaneel gemiddeld 0,8 kWh op, met een vermogen van 360 Wattpiek. Dit vertegenwoordigt een bereik tussen 712 en 895 Wh per dag.
Duurzame energie wordt opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen. Dit zijn bronnen die nooit opraken en automatisch weer worden aangevuld. Voorbeelden van duurzame energie zijn zonne-energie, windenergie, energie uit waterkracht of bijvoorbeeld biomassa.
Duurzame energie is energie die wordt opgewekt door gebruik te maken van bronnen die niet (snel) opraken zoals: zonne-energie, waterkracht, windenergie, biomassa, aardwarmte en bodemwarmte. Een voordeel van duurzame energie is dat het geen luchtvervuiling en weinig CO2-uitstoot veroorzaakt.
De zon is een schone energiebron die nooit opraakt. Je kunt zelf de energie van de zon benutten met zonnepanelen of een zonneboiler op je dak.
De fossiele brandstoffen olie en aardgas zijn bij verbranding de grootste CO2-uitstoters, vooral als ze verstookt worden om elektriciteit te produceren. Maar vervoer, industrie, het kappen van regenwoud en andere menselijke activiteiten spelen ook een grote rol in de CO2-uitstoot.
Windenergie, zonne-energie en waterkracht zijn veruit de schoonste manieren van duurzame energie opwekken. Of biomassa wel zo duurzaam is, wordt nog veel over gediscussieerd. Biomassa heet duurzame energie, omdat de bron hernieuwbaar is.
Waterkracht is verreweg de belangrijkste duurzame energiebron, gevolgd door wind en zonne-energie.