Een andere naam voor evenaar is equator. Deze ligt precies tussen de twee polen in en is dan ook het 0-punt van de paralellen. Een andere naam voor de evenaar is ook nog de evennachtslijn. Het gaat dan over een breedtecirkel op het aardoppervlak en dat is dan in de vorm van een
De evenaar dient als referentie (nul graden NB/ZB) voor het aangeven van de geografische breedte van een positie. De polen liggen daarbij op 90° NB/ZB.
De evenaar is een denkbeeldige lijn (je kunt hem dus niet in het echt zien) die over de aarde loopt. De wereldbol is verdeeld in een bovenhelft (noordelijk halfrond) en een onderhelft (zuidelijk halfrond). De grens tussen deze helften heet de evenaar.
De evenaar is een denkbeeldige lijn op de aarde, in de vorm van een grootcirkel midden tussen de polen. Deze lijn verdeelt de aarde in het noordelijk halfrond en het zuidelijk halfrond. De snelheid van de draaiing van de aarde is op de evenaar het grootst en bedraagt maar liefst 1670 kilometer per uur!
De ITCZ is een denkbeeldige zone die rond de evenaar loopt, waarbinnen een lijn beweegt. In de buurt van deze lijn is er veel opstijgende lucht die relatief warm en vochtig is. Het is vochtig door verdamping. De opstijgende lucht zorgt voor een luchttekort aan het oppervlak, oftewel een lagedrukgebied.
De Evenaar is de bekendste breedtegraad (0° Noorder- en Zuiderbreedte) hij scheidt het noordelijk en het zuidelijk halfrond. Andere bekende breedtegraden zijn de Kreeftskeerkring 23°27' (23½°) Noorderbreedte (NB) en de Steenbokskeerkring 23°27' (23½°) Zuiderbreedte (ZB) .
Op de evenaar is de dag ongeveer even lang als de nacht, en ga je nog verder naar het zuiden dan is de nacht langer dan de dag.
De twee continenten die geheel op het zuidelijke halfrond liggen zijn Australië en Antarctica.
Quito, de hoofdstad van een land dat vernoemd werd naar de evenaar, bevindt zich maar nét op het zuidelijk halfrond.
Gelegen op slechts 1300 kilometer boven de evenaar, midden in de azuurblauwe Caribische Zee en omgeven door mooie stranden. Weerbericht voor het hele jaar: een gemiddelde temperatuur van 27 graden, veel zon en een heerlijk verkoelend briesje.
In de gebieden op de evenaar is het zonlicht het felst is, omdat de zon hier loodrecht bovenstaat. Landen die 'op de evenaar liggen' zijn bijvoorbeeld: Kenia, Somalië, Brazilië en Indonesië. In deze landen is het dus erg warm. Hoe verder een land van de evenaar af ligt, des te koeler zal het land zijn.
Amsterdam ligt 5.823,71 km ten noorden van de evenaar!
Het noordelijk halfrond is de bovenste helft van de aarde. Het is alles wat zich boven (ten noorden van) de evenaar bevindt. Als men coördinaten aan wil geven voor een plaats op het noordelijk halfrond gebruikt men de term Noorderbreedte. Europa en Noord-Amerika liggen in hun geheel op dit halfrond.
De evenaar deelt de aarde precies doormidden. Boven de evenaar is het noordelijk deel van de wereld. Onder de evenaar is het zuidelijk deel. De evenaar loopt dus precies over het midden van de aarde.
De regel luidt: hoe dichter bij de evenaar, hoe warmer en hoe verder daarvandaan hoe kouder. Dit temperatuurverschil komt door de bolling van de aarde en de stand van de aarde ten opzichte van de zon.
De tropische zone ligt het dichtst bij de evenaar.
Ecuador, het midden van de evenaar
Ontdek alle parels tijdens een avontuurlijke rondreis of ontspannen vakantie in Ecuador. Ecuador is de Spaanse vertaling van evenaar, die het land doorkruist. De hoofdstad van Ecuador, Quito, is de grootste stad ter wereld die het dichts bij de evenaar ligt.
De evenaar verdeelt de aarde in twee gelijke helften, een noordelijk halfrond en een zuidelijk halfrond en kruist de meridianen onder een hoek van 90°. De hemelequator verdeelt de sterrenhemel in een noordelijke en zuidelijke sterrenhemel. Het noordelijk halfrond is het gedeelte van de aarde ten noorden van de evenaar.
Aangezien de evenaar 40.075 km lang is, beweegt iemand die zich op de evenaar bevindt, zich met een snelheid van 40.075/(bijna) 24 uur = 1.670 km/h. Bij ons, op de 51ste breedtegraad, halen we nog altijd een snelheid van 1.050 km/h. Op de noord- en de zuidpool is de snelheid nul.
Australië is het grootste eiland in de wereld, maar ook het kleinste continent. Het wordt omringd door de Indische en de Stille Oceaan en strekt zich uit over ongeveer 4.000 km van West naar Oost en 3.200 km van Noord naar Zuid.
Nederland ligt op het noordelijk halfrond. zuidelijk halfrond De onderste helft van de aarde. Kreeftskeerkring De grens tussen het noorden en het zuiden van de aardbol.
De continenten zijn Azië, Amerika, Afrika, Antarctica, Europa en Australië / Oceanië. Azië is geografisch (naar oppervlakte) gezien het grootste continent. Hij is ongeveer 44 miljoen km² groot en heeft ongeveer 4010 miljoen inwoners. Dat is 60,5% van de wereldbevolking.
Aan de evenaar gaat de zon vrijwel loodrecht naar beneden en duurt de schemering kort. Dat is bijvoorbeeld ook goed te merken als je in Zuid-Europa op vakantie bent. Het wordt dan veel sneller donker als de zon onder is dan bijvoorbeeld in Nederland.
Dat komt door de stand van de aardas: de draaias van de aarde die tussen de noord- en zuidpool loopt.Deze as staat een beetje schuin ten opzichte van het vlak waarin de aarde rond de zon draait.
In de zomer staat de aarde niet dichter bij de zon, maar juist verder weg. In juli is het noordelijk halfrond het verst van de zon verwijderd en in januari het minst. Dat het in de zomer toch warmer is, heeft alles te maken met de hoek van de aarde ten opzichte van de zon.